Riksteatern

Förstå världen – möt radiokorrespondenterna på turné med Riksteatern

Dela
I en tid då journalistik och yttrandefrihet är under attack, är det viktigare än någonsin att journalister finns på plats och rapporterar om det som sker. I höst är Riksteatern och Sveriges Radio tillbaka och turnerar med en föreställning där Radiokorrespondenternas verklighet och erfarenheter står i centrum.
Fotograf: Sveriges Radio
Fotograf: Sveriges Radio

─ Genom vår utrikesrapportering kommer lyssnarna nära nyhetshändelserna. De får höra rösterna och möta människorna som berörs. Vi vill ge fler perspektiv, och på så sätt försöka göra världshändelserna mer begripliga. Kontakten med vår publik är viktig och det är väldigt roligt att än en gång kunna välkomna lyssnarna att träffa våra korrespondenter, säger Ginna Lindberg, utrikeschef Ekot, Sveriges Radio.

Tio orter runt om i Sverige, från Skellefteå till Halmstad, får besök av två korrespondenter. Historier från hela världen och korrespondenternas verklighet står i centrum under föreställningen som även är ett unikt tillfälle att mötas, diskutera och fråga om olika världshändelser och de utsändas erfarenheter på fältet.

Turnéstart för Förstå världen - Möt Radiokorrespondenterna är i Härnösand den första september. Evenemanget är ett samarbete mellan Riksteatern och Ekot Sveriges radio.

Turnéplan: 1 september, Härnösand, Härnösands teater, Stora scenen 2 september, Skellefteå, Nordanåteatern 6 september, Östersund, Storsjöteatern 7 september, Falun, Kulturhuset Tio14, Stora scenen 8 september, Halmstad, Kulturhuset Najaden 9 september, Kristianstad, Teatern 13 september, Norrköping, CNEMA 14 september, Göteborg, Stora teatern 15 september, Jönköping, Kulturhuset Spira, Teatersalongen 16 september, Askersund, Sjöängen, Stora salongen

Information om vilka korrespondenter som besöker respektive stad finns här. (https://www.riksteatern.se/forestallningar/radiokorrespondenterna/202109061900-95608G)

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Sveriges Radio
Fotograf: Sveriges Radio
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye