Riksteatern

Urpremiär 7 september: Sådan far- en varm komedi som doftar vemod, kärlek och försoning

Dela
Låter det krångligt? Det är det. Och ändå inte. Det är en stund i livet, som det är lika bra att skratta åt.
Fotograf: Urban Jörén
Fotograf: Urban Jörén

[image]

Fotograf: Klara G

Låter det krångligt? Det är det. Och ändå inte. Det är en stund i livet, som det är lika bra att skratta åt.

Claes Månsson, mästaren av komedi och känd genom flertalet filmer och tv-produktioner, spelar pappan Einar, en pensionerad postmästare, änkeman och far till den 45-årige sonen Göran som fortfarande bor hemma hos pappa. Sonen spelas av Ola Hedén som också har skrivit manus.

- Äntligen kan vi möta publiken och berätta denna fina historia. Det ska bli spännande att få uppleva sina skrivna ord bli till liv på scen och se hur de tas emot av publiken, säger Ola Hedén, manusförfattare och huvudrollsinnehavare för Sådan far.

Ola Hedén, är känd från bland annat Riksteatersuccén Alla heter Allan. Sådan far är en nyskriven, varm komedi med familjära förvecklingar. En salig blandning av vita lögner, förvecklingar, en inkompetent, en soffa från 1989, Pär Lagerkvist och Ravelli under VM-sommaren -94, kokas ihop till en soppa som doftar vemod, kärlek & försoning.

På lördagar gör far och son samma sak vecka efter vecka. Men vad är det med Einar? Varför går han plötsligt omkring och ler löjligt, är otrevlig, glömmer bort viktiga saker och varför står en flaska Champagne på kylning? Och Göran, varför flyttar han inte hemifrån, han är ju trots allt medelålders?

-Det är en pjäs om vanliga människor. Claes Månsson och Ola Hedén gör fantastiska skådespelarprestationer som far och son, säger Ulf Dohlsten, regissör för Sådan far.

Sådan far har urpremiär i Arboga den 7 september och turnerar sedan vidare till ett femtiotal orter i landet, under hösten. Den produceras av Riksteatern i samarbete med Teater Allan.

Medverkande

Claes Månsson Ola Hedén

Konstnärligt team

Manus: Ola Hedén Regi: Ulf Dohlsten Medverkande Claes Månsson, Ola Hedén Dramaturg: Jani Lohikari Scenografi & kostym: Malin Beckius Ljus/ljud: Urban Arnberg

För mer information:

Sofia Zouagui, press- och pressansvarig för Sådan far Mob: 070-528 99 15

E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se

Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/sadan-far/#section2

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Urban Jörén
Fotograf: Urban Jörén
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye