Riksteatern

Sverigepremiär 25 september: Komedin Rampfeber nu på svenskt teckenspråk

Dela
Den fyrtio år gamla komedin Rampfeber kan nu äntligen även bli en klassiker för den döva teaterpubliken när den nu sätts upp på svenskt teckenspråk, fyrtio år efter att svenskt teckenspråk erkänts som ett officiellt språk i Sverige
Fotograf: Dag Jenssen
Fotograf: Dag Jenssen

I Michael Frayns prisbelönta komedi som spelats över hela världen, får publiken en inblick i teatervärlden backstage. Premiären närmar sig men allt som kan gå fel, går fel. En nervös regissör, berusade skådespelare, en överbelastad scenmästare och bortglömda repliker leder till ett komiskt kaos på teaterscenen.

- Rampfeber har aldrig spelats på svenskt teckenspråk och när Riksteatern Crea nu sätter upp den innebär det att Rampfeber blir en klassiker för många fler! Publiken kan vänta sig att få en inblick i alla möjliga galenskaper som kan hända båda bakom och framför scenen. Föreställningen bjuder på mycket humor, skratt och panik, berättar Mindy Drapsa, konstnärlig ledare på Riksteatern Crea. Riksteatern Crea, norska Teater Manu, finska Teatteri Totti och Det Norska Teatret sätter upp denna klassiker på teckenspråk i regi av Teater Manus teaterchef Mira Zuckermann. Rampfeber blir även Zuckermanns sista produktion som regissör innan hon går i pension efter 20 år som teaterchef på Teater Manu. - Pjäsen har setts av många hörande personer genom åren, men jag tror definitivt att pjäsen också passar för döva skådespelare och en döv publik. Teckenspråket har ett rikt djup i uttrycket som passar föreställningen. Den döva publiken som förstår uttrycket kommer att njuta av hur vi leker med replikerna och rörelserna på scenen. Vi borde vara stolta över hur mycket nyanser vi har på vårt teckenspråk, säger Mira Zuckermann, teaterchef, Teater Manu. Rampfeber har Sverigepremiär 25 september i Stockholm och är sedan på turné till den 31 oktober. Rampfeber blir även Riksteatern Creas hundrade föreställning. 2021 är det fyrtio år sedan svenskt teckenspråk erkändes som döva personers modersmål i Sverige. Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och svenska.

Medverkande

Marita S. Barber Kevin Eide Erlandsen Carola Insolera Ronny Patrick Jacobsen Anne-Line L. Kirste Casper Lund Mette Marqvardsen Ipek Mehlum Alexei Svetlov Samt Øyvin Berven och Kjersti Fjeldstad som röstskådespelare.

Konstnärligt team

Manus: Michael Frayn Regi: Mira Zuckermann Scenografi: Gjermund Andresen Språkkonsult: Sølvi Zuckermann Kostym: Anette Werenskiold Mask: Helena Andersson Ljus: Martin Myrvold Ljud: Erik Hedin Rekvisita: Gøril Rostad

Producent Riksteatern

Turnéplan HÄR (https://www.riksteatern.se/forestallningar/rampfeber/202109211900-94521G) För fler bilder sök i Riksteaeterns mediabank (https://mediabank.riksteatern.se/).

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Dag Jenssen
Fotograf: Dag Jenssen
Ladda ned bild
Rampfeber av  Riksteatern Crea Fotograf: Dag Jenssen

På bilden från vänster: Mette Marqvardsen, Ronny Patrick Jacobsen
Rampfeber av Riksteatern Crea Fotograf: Dag Jenssen På bilden från vänster: Mette Marqvardsen, Ronny Patrick Jacobsen
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye