Riksteatern

Urpremiär 24 september: De livrädda en föreställning om syskonskap, att vara rädd för mörkret och en diktator under sängen

Dela
De livrädda är en föreställning om rädslor som kommer till en om natten. Två systrar kan inte somna för att de likt många andra barn är rädda för mörkret, för att göra bort sig och för diktatorn. Pjäsen är skapad av systrarna Marall och Talajeh Nasiri och är inspirerad av deras egen barndom och erfarenhet av flykt.
Fotograf: Illustratör: Björn Atldax
Fotograf: Illustratör: Björn Atldax

- Jag vill genom att berätta om rädsla, som alla barn och vuxna kan känna igen sig i, även hitta en ingång till att berätta om att vara barn och ha erfarenheten av att behöva fly och vara rädd för diktatorer och krig. Eftersom många barn i världen och även i Sverige växer upp med den erfarenheten behöver det bli berättat. Men De livrädda handlar även om att vara syskon och ibland bli utelämnande till varandra för att hantera stora saker, säger Marall Nasiri, regissör. De livrädda kommer under hösten 2021 att turnera med Riksteatern över hela Sverige för att till våren 2022 spela på Unga Dramaten i Stockholm. - Rädsla är en känsla som vi börjar maskera och gömma redan som barn. Jag hoppas att förställningen under en kort stund kan vara en plats där den unga publiken kan få vara rädd, men också garva åt sin rädsla, i stället för att springa ifrån den. Men jag hoppas även att pjäsen kan bli en ny och mer mänsklig referens till hur barn och människor på flykt skildras i media, säger Marall Nasiri.

Hösten 2021 går den på turné med Riksteatern i hela Sverige utom Stockholms län. Våren 2022 spelar den på Unga Dramaten. Medverkande

Nina Rashid Kimiya Faghih

Konstnärligt team

Regi: Marall Nasiri Dramatiker: Talajeh Nasiri Dramaturg: Ninna Tersman Scenografi och kostym: Moa Möller Ljuddesign: Safoura Safavi Ljusdesign: Mira Svanberg Maskdesign: Anna Olofson

Producent

Riksteatern i samarbete med Unga Dramaten

För fler bilder besök Riksteaterns mediabank. https://mediabank.riksteatern.se/

Bilder

Fotograf: Illustratör: Björn Atldax
Fotograf: Illustratör: Björn Atldax
Ladda ned bild
De livrädda Fotograf: Foto Markus Gårder Skådespelarna Kimiya Faghih och Nina Rashid
De livrädda Fotograf: Foto Markus Gårder Skådespelarna Kimiya Faghih och Nina Rashid
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye