Riksteatern

Sverigepremiär, Stockholm den 9 november: Succékoreograf tillbaka med dansföreställningen XOXO

Dela
Sebastian Matthias, koreografen bakom succéföreställningen Intergalactic Underwater Palace, är äntligen tillbaka med ett nytt verk för en ung publik. XOXO, puss och kram på digitalt språk, är en föreställning om intimitet, närhet och ömsesidighet. Det är närgånget och säkert. En intensiv upplevelse som inte följer ett klassiskt narrativ men som blir lättillgängligt tack vare det unika sättet det berättas på.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

[image]

- Med pjäsen XOXO vill jag presentera en motvikt till den ofta råa internetkulturen och ge tonåringar ett alternativt perspektiv på de underverk som våra kroppar kan erbjuda. Via internet konfronteras tonåringar mycket tidigt med stora mängder bilder och filmer med nakna kroppar och sexuellt explicit innehåll. Jag tror att det är avgörande att tonåringar får möjlighet att introduceras till en respektfull och varierad idé om vad fysisk intimitet kan vara innan de gör sina första erfarenheter och lär känna sin kropp utan rädsla, skam eller orealistiska förväntningar, säger Sebastian Matthias, koreograf och skapare av XOXO.

XOXO är Matthias nyproducerade dansföreställning som riktar sig till ungdomar i årskurs 8-9 och årskurs 1 i gymnasiet. Här ger han sig på ämnen som inte alltid är lätta att prata om, speciellt inte för ungdomar som många gånger känner osäkerhet kring sex och intimitet. Bilden de möter i sociala media gör det inte lättare då de där möts av perfekta kroppar och orealistiska förväntningar.

Abstraktion och poesi används för att i föreställningen skapa ett tryggt utrymme som kan tolkas olika beroende på betraktarens erfarenheter.

-Självklart ska tonåringar och unga vuxna göra sina egna erfarenheter för att ta reda på vad man själv tycker om, men för mig är det viktigt att förmedla en annan utgångspunkt som motsätter sig idéer som finns i populärkulturen eller porrindustrin. För mig är dans ett bra medium för att zooma in på kroppens känslor inom intimitet. Konst kan ta sig an detta ämne för yngre publik genom att växla mellan abstraktion och konkreta bilder av fysiska intima interaktioner som njutning, spänning, omsorg, osäkerhet, rädsla eller samtycke, säger Sebastian Matthias.

Med det trygga rummet som Matthias skapar med ensemblen kanske publiken vågar prata om stora frågor och som många bär på. Vad betyder det att vara nära någon annans kropp? Hur nära dig får jag vara? Hur nära mig vill jag att du ska vara?

XOXO är en produktion från explore dance och ett samarbete mellan Riksteatern, tanzhaus nrw och Sebastian Matthias. Premiär 9 november 2021 i Botkyrka. Sedan åker produktionen på turné till skolor, runtom i landet.

Turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/xoxo/#section2

För bilder och material: https://mediabank.riksteatern.se

Medverkande Andreas Haglund Linn Lindström Johanna Primavera Björn Vårsjö Konstnärligt team Av/Koreografi: Sebastian Matthias Musik: Hang Linton Text: Mila Pavicevic tillsammans med ensemblen och Sebastian Matthias Översättning: Frederik Sjögren, Lisa Lindén Scenografi och kostymdesign: Johanna Mårtensson Dramaturg: Lisa Lindén

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye