Riksteatern

Sveriges politiska sår, storslagen dans och Gud i terapisoffan - Riksteaterns repertoar våren 2022

Dela
Om skuld, skräck och förlåtelse i en psykologisk thriller med Lotta Tejle och Ann Petrén, Ison & Fille gör scenkonst av sin musik, Kenneth Kvarnström gör en kär comeback på danskonstscenen. Den uppmärksammade boken Väninnan tar även i scenkonstform tillbaka historieskrivningen om Anna Lindh, och i Stortorgetfår vi reda på vad det är med svenskchilenares fascination av Olof Palme? Det är några smakprov ur Riksteaterns vårrepertoar.
Riksteaterns vårrepertoar 22
Riksteaterns vårrepertoar 22

[image]

Under våren kan publiken se fram emot en repertoar där Riksteatern fortsätter erbjuda scenkonst med fokus på internationell dramatik, banbrytande dans, gästspel och nyskrivet. Drömmen om Sverige och om den perfekta socialdemokratin är under lupp när en av Chiles stora internationella stjärnor, Guillermo Calderón är aktuell med det nyskrivna komiska dramat Stortorget, om vad svenskchilenares starka relation till Olof Palme egentligen handlar om. Även traumat efter Anna Lindhs död blir till teater när Eva Franchells Väninnan blir till nyskrivet drama om tio år på insidan av det politiska livet och om att gå vidare efter att en nära vän plötsligt rycks bort. Hiphopduon Ison & Fille firar 20 år som artister och turnerar med Riksteatern med den nyskrivna pjäsen För evigt med Ison & Fille. Här vävs berättelsen om tre vänners livsutmaningar, drivkrafter och förhoppningar om livet samman med Ison & Filles älskade låtskatt, framförda av duon live på scen.

-I vår teaterrepertoar fortsätter Riksteatern på den inslagna vägen med det nyskrivna, det vågade, det internationella och det musikaliska. Vi fortsätter att erbjuda en mångfald av erfarenheter som gestaltas av en mångfald av konstnärskap, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern.

Riksteatervåren bjuder också på mycket humor. I den existentiella komedin Åh herre gud/Voi Luoja! är det Gud själv som tar plats i terapisoffan hos en ateistisk terapeut dessutom. Bakom verket är den välkända israeliska dramatikern Anat Gov. Skådespelarikonerna Lotta Tejle och Ann Petrén är aktuella i In memoriam, en kaotisk skräck-komedi om två skådespelarsystrar som en gång var hyllade storstjärnor och divor, men idag är bortglömda.

Utöver det så får publiken njuta av samhällskomedin Tre streck av Melody Farshin, deckarkomedin Bolanders skor samt se när Anna Blomberg sjunger ut och gestaltar sina mest omtyckta karaktärer.

Riksteatern Crea fortsätter att producera banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk. I vår gör de en unik tolkning av Alice i Underlandet, där Alice går på internatskola för döva och teckenspråk är förbjudet. Men en dag kommer en vit kanin som hon springer efter, in i en annan värld. Knockout! är en enmansföreställning om Terrence som går igenom sin maskulinitetsresa, där han är i ständig kamp mellan vad omgivningen förväntar sig att han ska bli och vad han själv vill. Riksteaterns danskonstscen bjuder både på en efterlängtad comeback av en hyllad koreograf och en prisbelönad debutant. I det nya dansverket pianotopografier korsbefruktar, den hyllade koreografen Kenneth Kvarnström dans och pianomusik med en scenbild i ständig förändring. Allt är inramat av musik av kompositören Nils Frahm.

Head Peace är hiphopstjärnan Niki ”Awandee” Tsappos första renodlade scenverk. Med grunden i hiphop förs publiken in i ett afrofuturistiskt universum. Genom dansande konversationer bjuds publiken in till ett meditativt headspace där det egna sökandet av peace står i centrum.

-Vårens repertoar speglar verkligen den bredd, både i genre och uttryck som vi vill presentera på Riksteaterns danskonstscen. Vi har med oss både prisbelönade koreografer och debutanter som alla bjuder in publiken till en koreografiskvärld skapad i en blandning av klassisk, modern dans och hiphop. Vi kommer att kunna erbjuda publiken en mångfacetterad repertoar och jag hoppas att de kommer att njuta av den nyskapande danskonsten vi kommer att turnera med i hela landet, säger Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare för dans, Riksteatern.

Den yngre publiken kan bland annat se fram emot en förtrollande musikal och en pjäs om miljökamp. I Dagen efter imorgonbestämmer sig tre barn för att rädda mänskligheten från jordens undergång i en actionfilminspirerad föreställning om unga klimatkämpar. Firma Masker& Magi är en magisk musikal med musik av Grammisvinnarna Amason skriven av de hyllande barnboksförfattarna Ulf Nilsson och Lotta Olsson, Firma Masker och magi kom att bli ett av Ulf Nilssons sista verk.

Dessutom är tre efterlängtade publikfavoriter tillbaka; Aednan, om tre generationers samiska kvinnor och deras levnadsöden, om rätten till land som förvägrats dem. Greatest hittills, där Ronny Eriksson gör sina bästa och mest älskade nummer, och Anna Takanens Sörjen som blev, om det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn.

För mer information om enskilda produktioner: se bifogad bilaga, Vårrepertoaren 2022

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Riksteaterns vårrepertoar 22
Riksteaterns vårrepertoar 22
Ladda ned bild
Riksteaterns vårrepertoar, 2022
Riksteaterns vårrepertoar, 2022
Ladda ned bild

Dokument

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye