Riksteatern

Minnen, drömmar och frihetens villkor när Sissela Kyle regisserar Tjechovs Tre systrar som åldrande kvinnor

Dela
Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Här får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen, en hel del år äldre, i en nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén, i regi av Sissela Kyle. På scen ser vi Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson och Emil Almén. Premiär den 29 september i Årsta.

Många år har gått när vi återser de tre systrarna. De bor kvar i föräldrahemmet, tillsammans med vuxna brorsonen Bobik. Masja och Irina längtar efter att storasyster Olga snart ska gå i pension, för efter pensionen ska de äntligen leva! Systrarna planerar för att äntligen komma iväg till barndomens stad. Men i sista stund rasar allt. Vad är det egentligen som hindrar systrarna att ta steget?

Jag har i många år funderat på hur livet skulle bli för de klassiska tre systrarna. Jag var ung när jag såg pjäsen första gången och greps då av hur systrarna på något vis fastnat. Pjäsen är skriven i en tid då kvinnors möjligheter var oerhört begränsade och ändå kände jag så väl igen oförmågan att se delaktigheten i sitt eget liv.  För mig har de blivit som en bild av hur lätt vi bygger murar åt oss och skapar hinder för att leva i nuet, säger Sissela Kyle, regissör.


De tre lite äldre systrarna reflekterar över frihetens villkor och möjligheter. Över minnet av ett minne. Och i en värld fylld av minnen, där är drömmarna, kärleken och rädslorna starkare än någonsin.

De tre systrarna gestaltas av Maria Kulle, Jessica Liedberg och Siw Carlsson och som brorsonen ser vi Emil Almén.

–Det finns både en igenkännbar humor och en bekant sorg i hur ofta vi bara ger efter och konstaterar att livet visst pågår utan vår delaktighet. Allt är på lek och allt är på allvar, säger Sissela Kyle.


Pjäsen repeterades på Riksteatern våren 2021 och kommer nu att turnera över hela Sverige och även göra ett gästspel på Svenska Teatern i Helsingfors.

Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Svenska Teatern i Helsingfors.

Medverkande
Maria Kulle  
Jessica Liedberg  
Siw Carlsson  
Emil Almén  

Konstnärligt team
Av Sofia Fredén
Regi Sissela Kyle
Scenografi Erik Salvesen
Kostym Kersti Vitali Rudolfsson
Mask Anna Olofson
Ljusdesign Emanuel Arvanitis  

För mer information samt turnéplan:  
https://www.riksteatern.se/forestallningar/tre-lite-aldre-systrar

Pressbilder finns på:  
https://mediabank.riksteatern.se/folder/225643/ 

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye