Kartläggning visar omfattande lidande på Atrias kycklingslakteri i Sölvesborg

Kycklingslakteriet i Sölvesborg, som ägs av Atria Sverige AB, har under 2021 haft stora problem med att kycklingar som kommer in till slakteriet klämts i transportburarna, att kycklingarna haft allvarliga frätskador och en hög dödlighet i transporter till slakteriet. Vid ett tillfälle har det även upptäckts att kycklingar har skållats levande. Trots detta har ansvarig länsstyrelse inte gjort några kontroller på slakteriet under året.
Bristerna tyder på att de problem som drabbar flest individer främst kommer från uppfödningsanläggningen och djurtransportörerna, men att det inte upptäcks förrän efter transport eller till och med efter att kycklingarna har dödats. Upp emot 20 miljoner kycklingar transporteras till och slaktas på Atrias slakteri varje år.
– Det är under all kritik att Atria inte kan säkerställa att kycklingarna behandlas på ett lagligt sätt för att skydda dem från onödigt lidande. Kycklingslakten behöver minska både i takt och antal djur, och myndigheterna måste få bättre verktyg att kraftfullt agera mot de här bristerna som drabbar miljontals djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Exempel på överträdelser mot djurskyddslagstiftningen som upptäcktes hos Atria under 2021
- Fyra kycklingar har transporterats med huvudena klämda i transportburen. En levde fortfarande vid upptäckt.
- Vid sju tillfällen har totalt åtta kycklingar upptäckts med en vinge klämd i transporten, med stort lidande fram till slakt som följd.
- Vid två tillfällen har nästan alla kycklingar som kontrollerats haft frätskador under fötterna. Totalt nästan 50 000 kycklingar.
- Vid ett tillfälle var kycklingarna blöta och nedkylda, och tusentals individer hade dött under transporten.
- Vid ett tillfälle har två kycklingar hittats ostuckna, skållade levande.
“Vid levandedjursbesiktning mitt på dagen 2021-04-19 iakttogs många blöta kycklingar. [...] När djuren förbereddes för bedövning påträffades 1 034 självdöda kycklingar av 7 552 levererade kycklingar.” - Atria 19 april 2021, Livsmedelsverket
Vid flera tillfällen under året upptäcktes det att nästan alla kontrollerade kycklingar hade frätskador under fötterna. Detta uppkommer om de sitter stilla i sin egen och andras avföring. Vid andra tillfällen har kycklingarna varit nedkylda och blöta när de kommit fram till slakteriet vilket resulterat i att över 1000 kycklingar dog innan de hann slaktas.
Precis som hos Kronfågel har Atrias slakteri också haft problem med skållning av levande kycklingar vid minst ett tillfälle under 2021. Eftersom slakteriet använder elbadsbedövning är det troligt att kycklingarna lidit, då bedövningen inte verkar i mer än 30 sekunder.
– Jag blir oerhört illa till mods av att läsa om allt lidande på Atria. Och då visar vår kartläggning endast de brister som upptäckts, så vi kan ju bara föreställa oss hur mycket som sker i det dolda, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Atria Sverige AB säljer kycklingkött under varumärkena Lagerbergs och Lönneberga. De skriver själva på sin hemsida “Det har alltid varit naturligt för oss att ta väl hand om våra djur och att följa de lagar och regler som finns.”
Om kartläggningen
Genom att begära ut kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna, i de län där de fyra största kycklingföretagen finns, har Djurens Rätt kartlagt de brister som fanns under 2021. Förutom det som media har rapporterat om gällande omfattande problem med bedövningen av kycklingar hos Kronfågel, har samtliga kycklingfabriker i Sverige haft problem med klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transport och frätskador från avföring.
Livsmedelsverket uppger att de kontrollerat djurskyddet på Atria Sveriges slakteri i Sölvesborg 56 gånger under 2021. På 15 av kontrollerna upptäcktes brister, det vill säga 27 % av kontrollerna. Ansvarig länsstyrelse har inte kontrollerat slakteriet under året, trots att Livsmedelsverkets samtliga rapporter om brister har kommit till dem. Kontroller på gårdar långt i från slakteriet kan ha skett, men inte noterats i den här kartläggningen.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder

Om
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum