Einar Mattsson

Trädplantering ger gröna poäng på Skebokvarnsvägen

Dela
På Skebokvarnsvägen i Bandhagen har Einar Mattssons utemiljögrupp planterat en allé av träd som bidrar till biologisk mångfald, skugga och svalka. Enligt kommunens poängsystem för grönytefaktor ger träden höga poäng för en hållbar stadsmiljö.
Marika Rissle, Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.
Marika Rissle, Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.

– Träd i utemiljön är viktiga, inte bara för att de är vackra. Träden ger skugga heta sommardagar, är en broms vid skyfall och är viktiga för våra insekter, särskilt när det är träd av olika sorter som blommar olika tider. När de gamla oxlarna på Skebokvarnsvägen blev en säkerhetsrisk, valde vi därför att återplantera olika sorter som är bra ur hållbarhetsaspekt. Vi gör detta tillsammans med Wallenstam som också har fastigheter i området, berättar Marika Rissle, projektledare för utemiljö.

Einar Mattssons utemiljögrupp har nyligen börjat arbeta med kommunens poängsystem för gröna ytor i nyproduktion, även i förvaltningen. Med hjälp av systemet kan varje gård få poäng utifrån mängden gräsyta, rabatter, buskar och träd. Grönytefaktor är ett viktigt verktyg för klimatanpassning i städerna.

– För oss är det viktigt att hela tiden pusha våra arbetssätt för att ligga i framkant. Vårt mål är alltid att göra bra val och göra gårdarna grönare. Med hjälp av poängsystemet kommer vi kunna styra så att vi gör rätt åtgärder för en hållbar utemiljö samt påvisa nyttan av det gröna och vackert blommande, berättar Marika.

Olika förutsättningar

Eftersom fler ekosystemtjänster är önskvärt överallt frågade vi Marika om varför inte alla gårdar har stora träd som ger svalka.

– Vi måste arbeta utifrån fastighetens förutsättningar. Ibland innebär det att vi även måste ta ned gamla träd. Träden kan antingen innebära en säkerhetsrisk med ruttna grenar eller så kan det ha vuxit ur platsen och skadar fastigheten. Det är alltid många känslor kring en trädfällning, och vi gör alltid vad vi kan för att återskapa så mycket grönska som möjligt utifrån förutsättningarna på platsen. Det är vår ambition och uppgift att skapa hållbara utemiljöer. När de gamla oxlarna behövde tas ned på Skebokvarnsvägen hade vi glädjen att kunna återplantera en vacker allé som var ännu bättre ur hållbarhetssynpunkt, säger Marika Rissle.

Fakta om Grönytefaktor

Grönytefaktor, GYF är ett system för att beräkna den gröna ytan i nyproduktion. Det är ett nationellt system, men där varje kommun beslutar poängkraven utifrån förutsättningarna i kommunen.

Grönytefaktorn utgår ifrån att gröna ytor är bra för en god boendemiljö, är gynnsam för den biologiska mångfalden, sänker temperaturen i stadsmiljön och hjälper till att ta hand om vatten vid skyfall.

Nyckelord

Bilder

Marika Rissle, Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.
Marika Rissle, Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.
Ladda ned bild
Bildtext 1 Gröna gårdar utgör landningsplatser för bina och ett konkret exempel är att insekterna från t ex allén på Ringvägen på Södermalm, kan landa på två av Einar Mattssons gårdar på sin väg till Vita bergsparken, säger Marika Rissle.
Bildtext 1 Gröna gårdar utgör landningsplatser för bina och ett konkret exempel är att insekterna från t ex allén på Ringvägen på Södermalm, kan landa på två av Einar Mattssons gårdar på sin väg till Vita bergsparken, säger Marika Rissle.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Om Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB 
Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB förvaltar cirka 14 200 bostäder samt kommersiella lokaler till ett värde om 58 miljarder kronor. Bolaget förvaltar bostäder och lokaler för en bred och etablerad grupp av fastighetsägare såväl som Einar Mattssons 6 000 egna bostäderMed ett långsiktigt perspektiv på fastighetsaffären och gedigen kunskap erbjuder Einar Mattsson fastighetsägare en tryggpersonlig och proaktiv förvaltning i syfte att utveckla kundens fastighetsvärden. Bolaget är en del av Einar Mattsson-koncernen som har varit verksam på Storstockholms bygg- och fastighetsmarknad sedan 1935. Koncernens övriga verksamheter utgörs av fastighetsägande, byggproduktion, projektutveckling och övriga investeringar.  

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

Einar Mattsson: ”I en trivsam utemiljö vill människor röra sig, vistas och umgås med andra”3.7.2024 05:54:00 CEST | Nyheter

Johanna Karlsson är chef för utemiljögruppen hos Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Det är utemiljögruppen som ser till att välkomnande och välskötta gårdar alltid är en del av den långsiktiga fastighetsförvaltningen. Gruppen består av engagerade trädgårdsarbetare, arbetsledare och projektledare. Utemiljögruppen arbetar dels på uppdrag av koncernens fastighetsbolag, dels med externa fastighetsägare som köper tjänsten av Einar Mattsson.

Nya vård- och omsorgsbostäder och upprustad malmgård27.6.2024 12:40:27 CEST | Blogginlägg

Samrådet om detaljplanen för kv. Sommaren 10 är avslutat. Nu löper planprocessen på där man bland annat behandla synpunkter och för dialog med Stockholms stad om nästa steg. Här planerar Einar Mattsson att uppföra ett modernt och trivsamt vård- och omsorgsboende för äldre. Genom att uppföra vård- och omsorgsboendet ges också de ekonomiska förutsättningar som krävs för att renovera och därmed rädda Hovings malmgård då Stockholms stad i informella samtal tackat nej till att återköpa gården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye