Färre demensutredningar efter pandemiåren
Cirka 17 procent färre personer fick en demensdiagnos under 2021 jämfört med 2019, enligt siffror från Svenska Demensregistret (SveDem). Antalet utredningar som ledde till demensdiagnos har minskat sedan pandemins början och inte återhämtat sig.
”En nedgång under pandemin var förväntadi och med att vården har behövt prioritera om, samtidigt som många äldre har undvikit vårdkontakter för att minska smittorisken” säger Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin.
Demensutredningar i primärvården står för den största minskningen med en nedgång på 26 procent. Det är främst inom primärvården där åldersgruppen personer 85 år och uppåt diagnostiseras.
Enligt Socialstyrelsen utreddes innan pandemin uppskattningsvis endast hälften av alla som har en demenssjukdom, bland annat på grund av lågkunskap om sjukdomen. Att det troligtvis är många som inte får en diagnos gör att många inte får rätt vård, stöd och omsorg.
”Det finns ett uppdämt behov hos drabbade och deras närstående och Hjärnfonden vill se att fler utreds för demens under kommande år för att säkra vårdbehovet” säger Anna Hemlin.
Vad är demens?
I Sverige har mellan 130 000–150 00 med en demens.Demens är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som har det gemensamt att de påverkar hjärnan. Vid demens försämras vanligen förmågor som är kopplade till vårt tänkande och intellekt, s.k. kognitiva förmågor.
Demenssjukdomar är vanliga, kroniska och invalidiserande sjukdomar. För att en person ska få en demensdiagnoskrävs en minnesstörning samt minst ytterligare en kognitiv störning, tex försämrat omdöme, svårigheter med språket eller praktiska göromål eller nedsatt förmåga att tänka abstrakt.
Alzheimers sjukdom är den vanligaste demensdiagnosen och utgör 60–70 procent av alla fall.
Presskontakt
Teodor Fridén
teodor.friden@hjarnfonden.se
08 501 65 599
Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fritt från hjärnans sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som vi kan förändra livet för ännu fler människor.
Nyckelord
Kontakter
HjärnfondenPress/PR
Tel:+46 8 501 65 599press@hjarnfonden.seBilder
Om
Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fritt från hjärnans sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som vi kan förändra livet för ännu fler människor.
Följ Hjärnfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hjärnfonden
En hjärnmedveten skola för alla25.9.2024 15:17:08 CEST | Blogginlägg
Fler än en miljon skolelever har återvänt till skolbänken efter sommarlovet. Drygt tio procent av dem lever med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och många av dem tvingas återvända till en miljö som inte fungerar för dem.
Staten och hjärnkapitalet5.9.2024 09:02:27 CEST | Blogginlägg
Sveriges välstånd hänger på att vi satsar på vårt hjärnkapital. I en debattartikel i Altinget föreslår Hjärnfonden en nationell hjärnplan, mer forskning och ökat fokus på psykisk hälsa.
Hjärnfonden inleder ett nytt samarbete med Cykelkraft3.6.2024 15:05:05 CEST | Pressmeddelande
Låg fysisk aktivitet är en av de främsta riskfaktorerna för att drabbas av flera hjärnsjukdomar. I ett led i att uppmuntra till mer fysisk rörelse inleder nu Hjärnfonden ett samarbete med Cykelkraft, som också lanserar kampanjen Cykelminnet, för att få fler svenskar att cykla.
Ny rapport: Hjärnans sjukdomar går att förebygga10.5.2024 08:01:36 CEST | Pressmeddelande
Enligt en ny kartläggning kan flera hjärnsjukdomar delvis förklaras av påverkbara riskfaktorer så som låg fysisk aktivitet, rökning och stress. Rapporten visar också att samhällets kostnader för enbart Alzheimer och annan demenssjukdom överstiger de totala kostnaderna för cancer i Sverige.
Ny rapport: alkohol och psykisk ohälsa hänger ihop20.2.2024 08:02:11 CET | Pressmeddelande
Alkohol är en riskfaktor för psykisk ohälsa. Samtidigt kan minskad alkoholkonsumtion förbättra hälsan hos personer med psykisk ohälsa. Det visar en ny sammanställning om alkoholens många konsekvenser på hjärnan, gjord av en internationell forskargrupp. Bakom rapporten står bland annat Hjärnfonden och IOGT-NTO.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum