Unionen kräver löneökningar, balans i arbetslivet och mer flexpension
– Unionens medlemmar har sagt sitt och det enskilt viktigaste kravet är löneökningar. Vi vet att det är en dålig idé att jaga inflationen, däremot kan det finnas andra skäl att växla upp löneökningstakten. Unionens medlemmar bidrar till de verksamheter de är anställda i och då är det rimligt att de ska ha del av den växande kakan, säger Martin Linder.
– Utifrån det osäkra läget vi har med hög inflation är det viktigare än någonsin att vi står fast vid den lönemodell som gett Unionens medlemmar mer pengar i plånboken under drygt 20 år, samtidigt som jobben blivit fler, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.
Unionen kräver att löneökningar ska ske genom en årlig lönerevision med ett siffersatt utrymme. Löneprocessen på arbetsplatserna ska ske med fackligt inflytande och möjlighet till individuell påverkan. Genom de centrala förhandlingarna lägger Unionen grunden för stabila, långsiktiga löneökningar över tid.
– Det sker genom att hålla i den lönebildningsmodell vi har där den konkurrensutsatta industrin sätter det vi kallar märket, säger Martin Linder.
Unionen kommer även att driva att avtalens lägsta löner ska höjas.
– Lägsta lönerna skyddar hela arbetsmarknaden mot lönedumpning och spelar en allt större roll, fortsätter Martin Linder.
Balans för ett hållbart arbetsliv
Vi lever allt längre och nya krav på kompetens och förmågor ökar i det nya arbetslivet. För att hålla ett helt arbetsliv krävs att det finns en balans mellan arbete och återhämtning.
– Vi kräver att kollektivavtalen säkerställer hållbara arbetstider och en hälsosam arbetsbelastning. Det kan exempelvis handla om skydd för sammanhängande återhämtning och bättre villkor vid oregelbundna arbetstider, säger Martin Linder.
Den ökande medellivslängden gör även att avsättningarna till pension under arbetslivet måste höjas. För att säkerställa goda villkor efter ett långt arbetsliv måste insättningar till såväl allmän pension som tjänstepension höjas. I kollektivavtalen hanteras tjänstepensionen och den gemensamma inriktningen för kommande förhandlingar är en utbyggd flexpension genom ökad pensionspremie.
Under pandemin ökade omfattningen av distansarbete och många av Unionens medlemmar uppger att de kommer att arbeta från hemmet i relativt stor omfattning framöver.
– I avtalsrörelsen kommer vi driva att det behövs regler kring överenskommelser om distansarbete, säger Martin Linder.
FAKTA: Avtal 2023
- Senare i höst kommer Unionen att presentera en gemensam avtalsplattform tillsammans med övriga fyra fackförbund inom samarbetet Facken inom industrin. Strax före jul växlas avtalskrav
- Unionens förbundsråd är förbundets högsta beslutande organ mellan kongresserna och består förutom förbundsstyrelsen av 130 förtroendevalda ledamöter från Unionens 18 regioner.
Nyckelord
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Bilder
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 29 000 förtroendevalda på drygt 16 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.
Unionen har ny kanslichef15.11.2024 08:16:41 CET | Pressmeddelande
Unionens förbundsstyrelse har erbjudit tillförordnad kanslichef Malin Engström tjänsten som kanslichef för förbundet. Malin Engström har varit tillförordnad sedan den 14 juni och styrelsen är enig om att detta är ett val som stärker Unionen både som organisation och gällande det arbete som ska utföras för medlemmarnas räkning.
Så kan missmatchning på svensk arbetsmarknad lösas13.11.2024 10:45:00 CET | Pressmeddelande
Unionen konjunkturprognos som släpps idag visar tydligt att matchningen fungerar dåligt på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med matchningsproblematiken krävs riktad arbetsmarknads- och utbildningspolitik som stärker arbetslösas möjligheter.
Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång13.11.2024 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Ekonomin kommer att ta fart nästa år när hushållens köpkraft stärks och arbetslösheten vänder nedåt. Svensk industri utvecklas starkare än i flera konkurrerande länder och exporten förväntas fortsätta öka, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
Pressinbjudan: Unionen släpper en ny konjunkturprognos8.11.2024 09:32:24 CET | Pressmeddelande
Onsdag 13 november släpper Unionen en ny konjukturprognos. Varmt välkommen till ett frukostseminarium där Unionens chefsekonom Tobias Brännemo ger Unionens bild av det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen. Seminariet gästas av riksgäldsdirektör, tidigare statssekreterare och vice riksbankschef Karolina Ekholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum