Så kan missmatchning på svensk arbetsmarknad lösas
Unionen konjunkturprognos som släpps idag visar tydligt att matchningen fungerar dåligt på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med matchningsproblematiken krävs riktad arbetsmarknads- och utbildningspolitik som stärker arbetslösas möjligheter.
Oavsett om det varit låg eller högkonjunktur har svensk arbetsmarknad länge haft en dåligt fungerade matchning. Unionen har analyserat data över arbetslösheten respektive antalet lediga jobb i förhållande till arbetskraften för vart och ett av Sveriges 21 län, för att få en bild av hur den regionala matchningen på arbetsmarknaden fungerar.
Unionens analys visar hur matchningen skiljer sig mellan länen men att det genomgående problemet är bristen på rätt kompetens hos de arbetssökande. Analysen visar även att det är viktigt med regionalt anpassade insatser eftersom situationen i de olika länen skiljer sig mycket åt.
– Regeringen skyller den höga arbetslösheten på bristande motivation hos arbetssökande men det är en helt felaktig bild, säger Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen.
– För att lösa problemet med missmatchningen på Sveriges arbetsmarknad måste regeringen omvärdera sin analys och lägga fokus på utbildningsinsatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder som rustar arbetslösa med den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar, säger Tobias Brännemo.
Unionens analys av arbetsmarknadsbehov i olika län
Missmatchning 1: hög arbetslöshet och relativt många lediga jobb
I Skåne finns Sveriges högsta arbetslöshet samtidigt finns det många lediga jobb. Men även om Skåne skulle bli lika bra på att tillsätta alla lediga jobb som Värmland, som är bäst i landet i det avseendet, så skulle Skåne ändå ha landets högsta arbetslöshet. Liknade utmaningar som Skåne län har även Södermanlands, Västmanlands och Gävleborgs län.
– De här länen har en markant högre arbetslöshet än riket. De behöver lyckas tillsätta de lediga jobb som finns, men för att mer markant kunna förbättra sitt läge krävs också en tillväxt av nya jobb, kommenterar Tobias Brännemo.
Missmatchning 2: låg arbetslöshet och många lediga jobb
I Västerbotten, Norrbotten, Västernorrlands och Dalarnas län är arbetslösheten låg samtidigt som det finns många lediga jobb. I jämförelsen med riket har dessa län en låg arbetslöshet. Här har man i stället en utmaning i att det finns många lediga jobb som inte kan tillsättas.
– Jämfört med riket i stort har de här länen ett gynnsamt läge i och med att arbetslösheten är låg. Men samtidigt finns problem med att hitta personal till de många lediga jobb som finns. Dessa län behöver prioritera att locka ny arbetskraft till sig för att kunna bemanna existerande lediga jobb, säger Tobias Brännemo.
Missmatchning 3: låg arbetslöshet och få lediga jobb
I Uppsala län, Jönköping, Gotland, Halland och Värmlands län är arbetslösheten låg samtidigt som det finns få lediga jobb.
– Här ser arbetsmarknaden ut att fungera bättre än för riket i stort. De lyckas kombinera både en arbetslöshet och andel lediga jobb som med marginal ligger under rikssnittet. För att ytterligare förbättra läget är det främst en tillväxt av nya lediga jobb som skulle behövas, kommenterar Tobias Brännemo.
FAKTA: Olika arbetsmarknadsbehov i olika län
Mer information, diagram och statistik finns i ”Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång”.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Dokument
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 29 000 förtroendevalda på drygt 16 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.
Välkommen att kontakta oss!
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen och Transport enas om nytt gränsdragningsavtal11.12.2024 15:30:00 CET | Pressmeddelande
Ett samarbets- och gränsdragningsavtal har undertecknats av Unionen och Svenska Transportarbetarförbundet (Transport). Med start i februari 2025 kommer kabinpersonal att organiseras av Transport och taxitelefonister, viss personal på larmcentraler samt arbetsledare inom säkerhet att organiseras av Unionen.
Mabtech tecknar kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna27.11.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Life science företaget Mabtech går med i arbetsgivarorganisationen IKEM och tecknar kollektivavtal med fackförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna.
Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.
Unionen har ny kanslichef15.11.2024 08:16:41 CET | Pressmeddelande
Unionens förbundsstyrelse har erbjudit tillförordnad kanslichef Malin Engström tjänsten som kanslichef för förbundet. Malin Engström har varit tillförordnad sedan den 14 juni och styrelsen är enig om att detta är ett val som stärker Unionen både som organisation och gällande det arbete som ska utföras för medlemmarnas räkning.
Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång13.11.2024 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Ekonomin kommer att ta fart nästa år när hushållens köpkraft stärks och arbetslösheten vänder nedåt. Svensk industri utvecklas starkare än i flera konkurrerande länder och exporten förväntas fortsätta öka, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum