Mediemyndigheten

Agendas partiledardebatt fälls av granskningsnämnden

Dela
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Agendas partiledardebatt för partiskhet. Nämnden anser att SVT reproducerade en värderande syn på integration som riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga.

I Agendas partiledardebatt den 8 maj 2022 debatterades flera ämnen varav ett handlade om Integrationen. Ämnet presenterades med en bild på brinnande polisbilar och utgick från de så kallade påskupploppen som ägt rum tidigare under året. Granskningsnämnden bedömer att bildsättningen, i kombination med ämnespresentationen i övrigt, ensidigt utgick från att upplopp skulle vara en direkt följd av bristande integration. På så vis reproducerade SVT en värderande syn på integration som riskerade att uppfattas som ett ställningstagande i en kontroversiell fråga. Inslaget fälls därför i fråga om opartiskhet (22/01569).

Tidigare avgöranden

I detta ärende hade bildsättningen betydelse för granskningsnämndens bedömning. Granskningsnämnden har i flera tidigare fall prövat inslag där anmälare kritiserat programföretags bildval. I några fall har nämnden beslutat att fälla inslag som nämnden bedömt som missvisande eller partiska på grund av en viss bildsättning. Se exempelvis ärende 14/01339, 19/02526 och 21/00449.

Nämnden har även granskat ett flertal partiledardebatter genom åren. Mest uppmärksammat är ett inslag i SVT:s slutdebatt i riksdagsvalet 2018 som nämnden bedömde stred mot kravet på opartiskhet (18/03103).

Övriga fällda ärenden

  • Inslag i SVT:s Lokala nyheter Norrbotten om en hovrättsdom, fråga om gynnande av advokatbyrå (22/01907).
  • Inslag i SVT:s Rapport om att en stad i Ukraina uppgavs ha omringats av ryska trupper, fråga om källhänvisning(22/01703).

Friade ärenden

  • Inslag i SVT:s Morgonstudion om kärnvapenpolitik (22/01625).
  • Inslag i SVT:s Morgonstudion om global livsmedelskris (22/01830).
  • Inslag i SVT:s Rapport om etablering av en fabrik i Luleå (22/01829).
  • Inslag i SR:s Ekot om ett presidentval i Colombia (22/01714).
  • Inslag i SR:s Morgonpasset i P3 om livsmedelsförpackningar (22/01734).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye