BioInnovation

Miljonprojekt om biobaserade innovationer redo för nästa steg

Dela
Sex projekt har beviljats totalt 16,8 miljoner kronor i steg 2 av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovations ”snabbspår” Hypotesprövning. Gemensamt för samtliga är att de alla tar sin utgångspunkt i en radikal och innovativ frågeställning.
Olika barriärlösningar kombineras och lager-på-lager tekniker utvecklas för att anpassa barriärens motståndskraft i projektet "Utveckling av cirkulära förpackningar baserade på kombinationen av DMF med biobaserade barriärer", som leds av företaget PulPac. Fotograf: Emelie Andersson.
Olika barriärlösningar kombineras och lager-på-lager tekniker utvecklas för att anpassa barriärens motståndskraft i projektet "Utveckling av cirkulära förpackningar baserade på kombinationen av DMF med biobaserade barriärer", som leds av företaget PulPac. Fotograf: Emelie Andersson.

Projekt som visat sig lyckosamma i BioInnovations utlysningsform Hypotesprövning steg 1 kan gå vidare och ansöka om steg 2. I steg 2 får projekten under en längre tidsperiod en större finansiering för att utveckla den bekräftade hypotesens unika kundvärden och marknadsmöjligheter nationellt eller internationellt. Nyligen beviljades sex nya projekt medel för att fortsätta utforska sina hypoteser.

– Vi har ett stort flöde av steg 1-projekt som är tekniskt eller kommersiellt nyskapande. Många av dessa lyckas bekräfta sin hypotes, och det är viktigt att vi då kan erbjuda dem möjlighet till större finansiering för att arbeta vidare och i slutändan bidra till mer biobaserat på marknaden. Det har betydelse för klimat och miljö, men också för svensk konkurrenskraft, säger Per Edström, programchef för BioInnovation.

– Vi ser nu spännande projekt som går in i steg 2, vilket innebär en utveckling av den bekräftade hypotesen. De pågående projekten utvecklar viktiga tekniker som kommer att göra avsevärd skillnad inom alla BioInnovations tre prioriterade områden: Konstruktion & Design, Material, samt Kemikalier & Energi, säger Sverker Danielsson, biträdande programchef för BioInnovation.

De vill göra plastfria livsmedelsförpackningar marknadsledande

Ett av de beviljade projekten är Utveckling av cirkulära förpackningar baserade på kombinationen av DMF med biobaserade barriärer, som leds av företaget PulPac och har en total budget på 8,3 miljoner kronor. Problemet som projektet adresserar är den höga belastningen som förpackningsavfall har på miljön.

– Bara i Europa har vi tiotusentals förpackningsproducenter som behöver ställa om till biobaserad råvara. Det kommer att kräva stora investeringar, säger projektledare Sanna Fager på PulPac.

PulPac har utvecklat Dry Molded Fiber (DMF), så kallad torrformning – en banbrytande och nu patenterad hållbar process som tillåter tillverkning av komplexa 3D-former baserade på vilken cellulosafiber som helst.

– Projektet innebär att vi kan utveckla en komplett lösning där vi erbjuder både tekniken och en optimal barriär för deras produkt. Producenterna kommer upp i storskalig produktion snabbt samtidigt som det är kostnadseffektivt, säger Sanna Fager.

Fler projekt som har beviljats finansiering i steg 2:

3D-Cellfilament

Den additiva tillverkningsindustrin växer snabbt och kolfiber är vanlig som armering i 3D-filament, men kolfiber tillverkas från fossilbaserade petrokemikalier. Projektet vill i stället armera med förnyelsebar och återvinningsbar nanocellulosa och därmed driva på utvecklingen av mer förnyelsebar och biobaserad teknik och samhällsekonomi.

Leds av: Infold AB

Total budget: 4 MSEK

Högpresterande syllar från restprodukter av KL-skivor för prefabricerat volymbyggande i trä

Hypotesen för projektet är att det går att avsevärt öka möjligheterna att bygga högt med prefabricerade regelstommar i trä. Tanken är att kritiska delar som belastas vinkelrätt fiberriktningen där trämaterialet är vekt i stället ersätts av en restprodukt som uppstår vid tillverkning av korslimmat (KL) trä och som idag förbränns. Den nya produkten har betydligt högre styvhet och hållfasthet än den som används vid trähusproduktion idag. Sammantaget innebär det att mängden restmaterial som produceras vid KL-tillverkning minskas och att egenskaperna i trähus där produkten används avsevärt förbättras. Förhoppningen är att stärka konkurrenskraften för resurseffektivt hållbart träbyggande.

Leds av: Karlstads universitet

Total budget: 6,3 MSEK

FORMILL – nytt revolutionerande biomaterial från restströmmar med unik uppskalningsprocess

I projektet undersöks möjligheten att öka förädlingsvärdet av biomassa genom att skala upp tillverkningen av produkter från det nyutvecklade biobaserade materialet Formill. Materialet utvinns ur restströmmar från matsvamptillverkning i en typ av materialsammansättning som använder svampmycel som bindemedel.

Leds av: Formsson AB

Total budget: 6,1 MSEK

Nya hållbara specialkemikalier för massa- och pappersindustrin

Syftet med projektet är att främja introduktionen av biobaserade ytaktiva produkter i en industri som strävar efter att kontinuerligt förbättra sitt miljöavtryck. Därigenom kan kemiindustrin möta den växande efterfrågan från massa- och pappersindustrin på hållbara och funktionella lösningar och ligga i framkant i övergången till en cirkulär ekonomi.

Leds av: BIM Kemi Sweden

Total budget: 6 MSEK

Resurseffektiv biobaserad sammanfogning av KLT

Företaget Moditri har utvecklat en ny sammanfogningsteknik, XLoc™, som ersätter dagens skruvförband i biomaterialet korslimmat trä (KLT/CLT) och därmed reducerar koldioxidavtryck. Sammanfogningstekniken gör att bjälklagen kan återbrukas, att skivorna sammanfogas momentant vid placering och att skarven blir osynlig. I detta projekt ska tekniken göras redo för kommersialisering.

Leds av: Moditri

Total budget: 4 MSEK

Fakta om utlysningarna

Hypotesprövning är BioInnovations snabbspår. Utlysningsformen är ett komplement till programmets mera långsiktiga strategiska utlysningar. I steg 1 kan projekt söka maximalt 500 000 kr för att under ett halvår utvärdera ett koncept eller en idé. Projekt som visat sig lyckosamma kan sedan gå vidare och ansöka om steg 2 där de under en längre tidsperiod får en större finansiering. Läs mer: https://www.bioinnovation.se/hypotesprovning-steg-1-och-2/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Olika barriärlösningar kombineras och lager-på-lager tekniker utvecklas för att anpassa barriärens motståndskraft i projektet "Utveckling av cirkulära förpackningar baserade på kombinationen av DMF med biobaserade barriärer", som leds av företaget PulPac. Fotograf: Emelie Andersson.
Olika barriärlösningar kombineras och lager-på-lager tekniker utvecklas för att anpassa barriärens motståndskraft i projektet "Utveckling av cirkulära förpackningar baserade på kombinationen av DMF med biobaserade barriärer", som leds av företaget PulPac. Fotograf: Emelie Andersson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

BioInnovation
BioInnovation
Storgatan 19, Box 55525
102 04 Stockholm

http://www.bioinnovation.se

BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.

 Finansiärer

 BioInnovation är initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO

Följ BioInnovation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BioInnovation

Hållbar och cirkulär vattenanvändning en framtidsfråga för biobaserad processindustri7.3.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande

En områdesanalys har kartlagt användningen av vatten i pappers- och massaindustrin och hur klimatförändringar kan påverka framtida vattentillgång. Kartläggningen visar att få områden i Sverige idag har mött problem och att vattenanvändningen under de senaste decennierna varit stabil eller minskat i takt med energibesparande åtgärder. Analysen ger också förslag till åtgärder för framtida beredskap. Det finns behov av ökad kunskap om framtida vattensituationer och att en större samsyn skapas om dagens vattenanvändning, konstaterar Marie Karlberg, RISE, som lett arbetet med områdesanalysen.

BioInnovation bidrar till hållbar svensk tillväxt och industrirelevant forskning12.12.2023 09:17:31 CET | Pressmeddelande

Det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation har bidragit till utveckling och hållbar svensk tillväxt. Programmet har lanserat insatser som bidragit till att påbörja introduktionen i samhället av en cirkulär bioekonomi och lyckats attrahera nya företag och en bredd av aktörer inom skogs-, kemi- och textilindustrin. Det visar en utvärdering av programmet som presenteras idag.

Mer kunskap, samverkan och ändamålsenligt regelverk behövs för att förverkliga visionen om biobaserad plast, visar ny rapport19.9.2023 10:50:18 CEST | Pressmeddelande

Vilka framtida insatser kopplat till biobaserad plast bidrar till omställningen mot en mer hållbar och biobaserad ekonomi? Att söka svar på den frågan har varit syftet med den områdesanalys som Chalmers Industriteknik har genomfört på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. Ökad kunskap och samverkan är två viktiga slutsatser.

Stor potential för pappersbaserad textil i Sverige6.9.2023 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Pappersbaserad textil är en mångårig tradition från Asien. Kan området få renässans och vidareutvecklas när textilindustrin ska ställa om? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i Sverige? En områdesanalys från BioInnovation visar att materialet har fördelar i och med ett lågt klimatavtryck vid framställningen, att garnet kan färgas och beredas i befintlig pappers- och textilindustri, samt kan ha kort väg till återvinning. Men mer forskning behövs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye