BioInnovation

Mer kunskap, samverkan och ändamålsenligt regelverk behövs för att förverkliga visionen om biobaserad plast, visar ny rapport

Dela

Vilka framtida insatser kopplat till biobaserad plast bidrar till omställningen mot en mer hållbar och biobaserad ekonomi? Att söka svar på den frågan har varit syftet med den områdesanalys som Chalmers Industriteknik har genomfört på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. Ökad kunskap och samverkan är två viktiga slutsatser.

– Att utveckla biobaserade plaster är en del av att minska fossilberoendet och klimatavtrycket men produktionen och användningen av plast är ett komplext system, säger Sverker Danielsson, biträdande programchef på BioInnovation, som tagit initiativet till områdesanalysen. Det är därför av stor vikt att förstå systemets helhet för att hitta sätt att utveckla plastindustrin mot ökad hållbarhet.  Områdesanalysen, som har genomförts av Chalmers Industriteknik, visar att Sverige redan ligger långt framme inom området biobaserad plast och har förutsättningar för att ha en framträdande roll i arbetet för en mer hållbar plastanvändning, men identifierar också hinder för en sån utveckling.

– För att uppnå en hållbar omställning till biobaserad plast är det tydligt från vår studie att kunskap om och från aktiviteter längs hela värdekedjan måste inkluderas, värderas och användas, säger Marie-Louise Lagerstedt Eidrup på Chalmers Industriteknik som projektlett analysen. Många forsknings- och utvecklingsinitiativ genomförs redan idag utifrån ett systemperspektiv, men vi anser att det finns ytterligare behov av detta för att förstå de biobaserade plasternas kompletta livscykel ännu bättre.

Områdesanalysen har kartlagt det aktuella kunskapsläget samt forsknings- och utvecklingsbehov rörande biobaserade plaster. Intervjuer med aktörer längs hela värdekedjan och två rundabordssamtal har genomförts för att komplettera och ge en mer fullständig bild av behovet av framtida satsningar.

– Studien pekar på att det behövs långsiktiga och uthålliga satsningar från såväl statliga finansiärer som industri på förädling av inhemsk råvara, i kombination med förbättrade möjligheter till uppskalning, säger Marie-Louise Lagerstedt Eidrup. För att nå en mer hållbar plastanvändning rent generellt måste dessutom våra konsumtionsmönster förändras. Det blir möjligt om vi ökar kunskapen i alla led i värdekedjan om vikten av ”rätt plast på rätt plats” och i relevant mängd. Oavsett plastråvarans ursprung måste man arbeta mer med återvinning och återbruk för att spara på resurserna.

Områdesanalysen pekar också på att utan tydligare styrmedel och incitament ser visionen om att minska mängden fossilbaserad plast till förmån för biobaserad plast inte ut att kunna förverkligas. Samtidigt framkommer det i denna områdesanalys att lagstiftningen vanligen inriktas mot att reglera återbruk och  återvinning, medan det saknas regelverk som styr mot ökad mängd biobaserad råvara vid nyproduktion. Det finns med andra ord en viss diskrepans mellan önskvärd utveckling och den riktning lagar och regelverk styr.

För mer information, vänligen kontakta:

Marie-Louise Lagerstedt-Eidrup

Projektledare (Chalmers Industriteknik)
marie-louise.lagerstedt.eidrup@chalmersindustriteknik.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marie-Louise Lagerstedt Eidrup, Chalmers Industriteknik
Marie-Louise Lagerstedt Eidrup, Chalmers Industriteknik
Ladda ned bild

Länkar

Om BioInnovation

BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.

http://www.bioinnovation.se

Följ BioInnovation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BioInnovation

Hållbar och cirkulär vattenanvändning en framtidsfråga för biobaserad processindustri7.3.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande

En områdesanalys har kartlagt användningen av vatten i pappers- och massaindustrin och hur klimatförändringar kan påverka framtida vattentillgång. Kartläggningen visar att få områden i Sverige idag har mött problem och att vattenanvändningen under de senaste decennierna varit stabil eller minskat i takt med energibesparande åtgärder. Analysen ger också förslag till åtgärder för framtida beredskap. Det finns behov av ökad kunskap om framtida vattensituationer och att en större samsyn skapas om dagens vattenanvändning, konstaterar Marie Karlberg, RISE, som lett arbetet med områdesanalysen.

BioInnovation bidrar till hållbar svensk tillväxt och industrirelevant forskning12.12.2023 09:17:31 CET | Pressmeddelande

Det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation har bidragit till utveckling och hållbar svensk tillväxt. Programmet har lanserat insatser som bidragit till att påbörja introduktionen i samhället av en cirkulär bioekonomi och lyckats attrahera nya företag och en bredd av aktörer inom skogs-, kemi- och textilindustrin. Det visar en utvärdering av programmet som presenteras idag.

Stor potential för pappersbaserad textil i Sverige6.9.2023 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Pappersbaserad textil är en mångårig tradition från Asien. Kan området få renässans och vidareutvecklas när textilindustrin ska ställa om? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i Sverige? En områdesanalys från BioInnovation visar att materialet har fördelar i och med ett lågt klimatavtryck vid framställningen, att garnet kan färgas och beredas i befintlig pappers- och textilindustri, samt kan ha kort väg till återvinning. Men mer forskning behövs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye