Ny rapport har kartlagt biogena kolflöden i träindustrin
Hur ser de biogena kolflödena i de träbaserade värdekedjorna ut i Sverige? Detta har RISE Research Institutes of Sweden kartlagt i en områdesanalys på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. Användningen av biokol i den svenska träindustrin är 8720 kt kol per år, varav 2950 kt kol exporteras till utlandet.

Kartläggningen visar träindustrins biogena kolflöden, från svensk primärproduktion till industri, samhälle inklusive återanvändning, återvinning, export och import.
Rapporten omfattar fyra delar; 1) sågverk, 2) trämanufaktur, 3) återbruk inklusive återanvändning och återvinning samt 4) energi- och värmesektorn.
Studien bygger på offentlig statistik, uppgifter från branschorganisationer och enskilda företag för år 2022. Datakällorna är få, och därför har även ett flertal intervjuer med företag och industriföreträdare genomförts. Dessutom har en intressentdialog förts med ett antal aktörer från trävärdekedjan.
Av den totala mängden bioråvara som anländer till sågverken i Sverige utgör sågad gran cirka 28 procent och sågad tall cirka 18 procent. Övriga stora flöden av biogent kol är råflis, 26 procent, samt spån och torrflis, 18 procent. Det sågade virket går vidare till bygghandeln eller vidareförädlas i trämanufakturindustrin och möbelindustrin till olika produkter. Resterande andel av träråvaran i sågverken blir biprodukter som till största delen går till pappers- och massaindustrin eller till energiproduktion.
Synliggöra effektiv användning
Områdesanalysen ska fördjupa kunskapen om träindustrins biogena kolflöden och synliggöra var användningen av skogliga biogena kolflöden, träråvaran, kan effektiviseras på bästa sätt.
– Förhoppningsvis kan rapporten inspirera till dialog och samverkan mellan aktörer för att förstå och hitta nya möjligheter, säger Kirsi Jarnerö som är forskare på RISE och som projektlett arbetet med att ta fram områdesanalysen.
– Kartläggningen ger oss en möjlighet att samla information om vilka forsknings- och utvecklingsinsatser som skulle göra mest nytta för ett effektivt biogent kolflöde inom de skogsbaserade värdekedjorna, säger Sverker Danielsson, biträdande programchef för BioInnovation.
I diskussionsavsnitten lyfts några konkreta åtgärder fram som skulle kunna öka värdet av råvaran och effektivisera nyttjandet av det biogena kolet inom rapportens fyra områden. Ett konkret exempel är att öka andelen inhemsk produktion av skivmaterial. Skivor är något som importeras till stor del idag. En annan åtgärd som skulle kunna ge effekt är att hitta större avsättning för det spill som uppstår vid tillverkningen av möbler, samt att få till ökade möjligheter för återbruk och återanvändning.
– Med minskad framtida tillgång till och ökad efterfrågan på träråvara från skogen blir det allt viktigare att prioritera användningen och bli mer resurseffektiv i sin produktion. Dessutom behöver man förstå värdet av sina bi- och restprodukter för företagets egen del eller som resurs för någon annan. Det här kommer troligtvis att påverka användning av flis och returträflis och då också prissättningen med ökande priser, vilket i sin tur skapar behov av att göra en översyn och omvärdering av de flöden som går till energiproduktion idag, säger Kirsi Jarnerö, RISE.
Läs hela rapporten.
Nyckelord
Kontakter
Kirsi JarneröforskareRISE
Tel:+46 10 516 62 49kirsi.jarnero@ri.seSverker DanielssonBiträdande programchefBioInnovation
Tel:08-762 79 67sverker.danielsson@skogsindustrierna.seLinda LarssonKommunikationsansvarig BioInnovation
Tel:+46 (0)76 800 94 97linda.larsson@bioInnovation.seLänkar
Följ BioInnovation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BioInnovation
Nio kraftfulla projekt testar idéer för biobaserade lösningar i BioInnovations sista utlysning16.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tanninbaserade hartser, textil- och specialcellulosa från jordbruksrester och återvinning av cellulosabaserad "frigolit”. Alla är de exempel på områden som några av de sista beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.
Konferens om biobaserad och cirkulär utveckling – BioInnovations programkonferens 20245.11.2024 09:00:00 CET | Pressinbjudan
Den 7 november arrangerar det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation en dag med fokus på biobaserad och cirkulär utveckling av nya material och produkter. Flera forsknings- och innovationsprojekt presenterar resultat inom områden som cirkulära livsmedelsförpackningar, hållbar textil, blå bioekonomi, klimatsmart träbyggande samt kemikalier från bioråvara. Dessutom presenteras nya analyser av koldioxidflöden i bioekonomin.
Ny rapport visar hur biobaserad industri kan nå en koldioxidfri produktion18.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en områdesanalys som CIT Renergy tillsammans med Chalmers Industriteknik tagit fram på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, identifieras tekniker och åtgärder som kan leda till ett högre resursutnyttjande av råvaran i den biobaserade industrin.
Nya projekt ska effektivisera användandet av kol i biobaserade och cirkulära lösningar11.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Cirkulär väginfrastruktur, biobaserade material som fiskvandringssystem och fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar. Det är några exempel på områden som ska utforskas i en nyligen startad satsning inom det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation.
Bioekonomistrategin behöver främja långsiktiga satsningar på forskning och innovation29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom cirkulär bioekonomi samt en forskarskola för biobaserade lösningar – det är två förslag som det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation tydligt lyfter fram i sitt remissvar till betänkandet SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum