Nya projekt ska effektivisera användandet av kol i biobaserade och cirkulära lösningar
Cirkulär väginfrastruktur, biobaserade material som fiskvandringssystem och fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar. Det är några exempel på områden som ska utforskas i en nyligen startad satsning inom det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation.
Efterfrågan på material och produkter som bidrar till den gröna omställningen förväntas öka. Biomassa tillsammans med återvunnen råvara är viktiga komponenter i omställningen till en hållbar cirkulär ekonomi. Med utlysningen Ökad koleffektivitet i biobaserade cirkulära värdekedjor – effektivt nyttjande av varje kolatom riktade sig BioInnovation till projekt som vill accelerera den gröna omställningen genom ökad koleffektivitet i biobaserade värdekedjor, värdecykler eller värdenätverk. Ambitionen är att de beviljade projekten ska ta sikte på att varje kolatom används så effektivt och så länge som möjligt.
– Alla projekten har intressanta tillämpningar, och några har potential till stor uppskalning. Gemensamt är också att den teknikutveckling som sker i projekten kan komma till användning i många andra tillämpningar som gynnar en cirkulär bioekonomi, säger Per Edström, programchef BioInnovation.
Följande projekt har beviljats medel i utlysningen:
Gröna aromater och alkaner från ligninbaserad bioolja: En hållbar väg för kemikalieproduktion
Projektet har en total budget på 8,4 MSEK och kommer att pågå under 2,5 år – från juni 2024 till november 2026.
”Detta projekt syftar till att omvandla lignin och fettsyror till värdefulla kemikalier i form av aromater och alkaner med hjälp av RenFuels Lignol®-teknologi. Genom att utnyttja förnybara resurser banar det väg för hållbar kemikalieproduktion och stöder övergången till en biobaserad ekonomi, vilket minskar beroendet av fossila råvaror.”
Marcus Jawerth, projektledare
RenFuel K2B AB
Cirkulär väginfrastruktur
Projektet har en total budget på 3 MSEK och kommer att pågå under 27 månader – från augusti 2024 till november 2026.
”Projektet adresserar värdekedjorna kring skogsrester, asfalt, återvunnen asfalt samt återvunnet däckgummi. Genom att producenter av biobaserade komponenter i projektet direkt samverkar med entreprenörer och att även beställarsidan finns med bidrar projektet till en ökad samförståelse och kunskap som accelererar omställningen.”
Viveca Wallqvist, projektledare
RISE Research Institutes of Sweden
Biobaserade skummaterial som fiskvandringssystem och konstgjorda flytöar
Projektet har en total budget på 9 MSEK och kommer att pågå under 24 månader – från augusti 2024 till augusti 2026.
”Projektet är viktigt eftersom det främjar utvecklingen och användningen av unika och hållbara biobaserade skummaterial samt deras potential i nya tillämpningar, som fiskvandringssystem och konstgjorda flytöar vid vattenkraftsanläggningar. Dessa material kan därmed bidra till att bevara ekosystem och biodiversitet vid vattenkraftverk.”
Jowan Rostami, projektledare
Cellufy AB
Accelererad industrialisering av ligninbaserade elastomermaterial
Projektet har en total budget på 2,2 MSEK och kommer att pågå under 24 månader – från juni 2024 till juni 2026.
”Det här projektet möjliggör ett utforskande av potentialen i att använda biobaserad ligninråvara till gummiartade material, och att accelerera processen mot industriell skala genom ett samarbete längs hela värdekedjan. Att samarbeta med både ligninproducenter och gummifabrikanter i ett sådant här projekt kommer att generera mycket kunskap och nya material.”
Jerk Rönnols, projektledare
RISE Research Institutes of Sweden
Styrning via skogsmolnet – Avancerad virkesstyrning för ökat utbyte av långlivade skogsprodukter
Projektet har en total budget på 5,5 MSEK och kommer att pågå under 2 år – från juli 2024 till juni 2026.
”I det här projektet vill vi utveckla digitala stöd för att styra virkesproduktionen – alltså kapningen av träd till stockar – efter skogens utseende. Målet är att öka andelen sågtimmer, som ofta är långlivat och därför anses koldioxidbindande. Vi bygger vidare på teknik som redan används och ser potential till snabb implementering hos behovsägare.”
Lovisa Engberg Sundström, projektledare
Skogforsk
Fibertech: Fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar
Projektet har en total budget på 8,5 MSEK och kommer att pågå under 2,5 år – från juni 2024 till november 2026.
”På Yangi handlar det inte bara om att skapa förpackningar – vi vill förändra synen på vad förpackningar kan vara. Genom att integrera avfall och återvunnet material i fiberbaserade 3D-förpackningar genom vår innovativa torrformningsprocess, förvandlar vi det som har kasserats till något vackert, funktionellt och miljövänligt. Tillsammans kombinerar vi kreativitet med hållbarhet för att visa att bra förpackningar inte behöver ske på planetens bekostnad.”
Linda Härdelin, projektledare
Yangi
Maximera utbytet av kolrika produkter från bioresurser via en innovativ tvåstegspyrolys
Projektet har en total budget på 8,1 MSEK och kommer att pågå under 2,5 år – från juni 2024 till november 2026.
"Biokol är avgörande för en fossilfri metallurgisk industri, men ineffektiv produktion hotar resursbasen. 2StagePyro erbjuder en hållbar lösning med effektiv produktion av högvärdiga produkter och ekonomisk lönsamhet, vilket saknas i dagens fossilfria industri. Detta projekt stödjer Sveriges omställning mot nettonollutsläpp."
Aekjuthon Phounglamcheik, projektledare
Envigas AB
Nyckelord
Kontakter
Per EdströmProgramchef BioInnovation
Tel:010-142 82 44per.edstrom@bioinnovation.seLinda LarssonKommunikationsansvarig BioInnovation
Tel:+46 (0)76 800 94 97linda.larsson@bioInnovation.seBilder
Länkar
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster. http://www.bioinnovation.se
Följ BioInnovation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BioInnovation
Nio kraftfulla projekt testar idéer för biobaserade lösningar i BioInnovations sista utlysning16.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tanninbaserade hartser, textil- och specialcellulosa från jordbruksrester och återvinning av cellulosabaserad "frigolit”. Alla är de exempel på områden som några av de sista beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.
Konferens om biobaserad och cirkulär utveckling – BioInnovations programkonferens 20245.11.2024 09:00:00 CET | Pressinbjudan
Den 7 november arrangerar det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation en dag med fokus på biobaserad och cirkulär utveckling av nya material och produkter. Flera forsknings- och innovationsprojekt presenterar resultat inom områden som cirkulära livsmedelsförpackningar, hållbar textil, blå bioekonomi, klimatsmart träbyggande samt kemikalier från bioråvara. Dessutom presenteras nya analyser av koldioxidflöden i bioekonomin.
Ny rapport visar hur biobaserad industri kan nå en koldioxidfri produktion18.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en områdesanalys som CIT Renergy tillsammans med Chalmers Industriteknik tagit fram på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, identifieras tekniker och åtgärder som kan leda till ett högre resursutnyttjande av råvaran i den biobaserade industrin.
Bioekonomistrategin behöver främja långsiktiga satsningar på forskning och innovation29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom cirkulär bioekonomi samt en forskarskola för biobaserade lösningar – det är två förslag som det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation tydligt lyfter fram i sitt remissvar till betänkandet SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle.
Nyskapande hypoteser med hög risk ska bidra till ett cirkulärt och biobaserat samhälle4.7.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kaffeavfall som batterimaterial, uttjänta textilier som bidrar till hållbar stålproduktion och lim från bioetanol. Alla är de exempel på områden som några av de nyligen beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum