Riksteatern

Teckenspråksavatar på svenska teatrar kan bli verklighet när Riksteatern Crea tar fram ny teknik

Dela
Under oktober månad pågår det experimentverkstad i Riksteaterns lokaler i Hallunda. Riksteatern Crea, Sveriges enda teckenspråkiga teater, arbetar med ett projekt som handlar om att ta fram en avatar som inte bara ska kunna prata teckenspråk utan även kunna stå på en teaterscen.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.

– Vi ska testa och experimentera oss fram i hur en teckenspråksavatar kan se ut i realtid. Med nuvarande teknik kan man skapa talande avatarer, men att göra en avatar som använder teckenspråk är väldig komplicerat då det krävs mycket detaljer kring ansiktet, ögonen, munnen och inte minst fingrarna. Dessutom ska den ha så lite fördröjning som möjligt för att hålla en konstnärlig verkshöjd och känsla, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea. 

Projektet med den teckenspråkiga avataren befinner sig i en undersökande fas med förhoppningom att det ska leda till att avataren går att utveckla så att den håller måttet till en kommande Riksteatern Crea-produktion. 
 
– Riksteatern Crea är en av världens ledande teckenspråkiga teatrar, vi gör scenkonst på ett språk som har enorma artistiska möjligheter och följer en scenkonsttradition som är banbrytande, normkritisk och vågar testa nya grepp. Det är därför också självklart för oss att följa den konstnärliga utvecklingen inom bland annat digital teknik för att kunna erbjuda vår publik nya scenkonstupplevelser, säger Mindy Drapsa.


Om Riksteatern Crea 
Sedan 1977 är Riksteatern Crea en del av Riksteatern. Det är Sveriges enda teckenspråkiga teater och drivs av att utmana invanda tänkesätt inom teatern och övrig scenkonst. Riksteatern Crea använder scenkonsten till att spegla, påverka, beröra och förändra. Mindy Drapsa är konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Kontakter

Bilder

Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Fotograf: David Walegren. Riksteaterns hus i Hallunda, Stockholm.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye