Avspärrningarna i Östersjön har hävts
– Vi kan konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon, som har medfört omfattande skador på gasledningarna. Brottsplatsundersökningen har stärkt misstankarna om grovt sabotage. Det har gjorts beslag på brottsplatsen och dessa ska nu undersökas. Det råder förundersökningssekretess och ärendet är mycket känsligt. Samarbetet mellan Åklagarmyndigheten, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Försvarsmakten fungerar mycket bra. Det är en allvarlig händelse och det är ett styrkebesked att inblandade myndigheteter på bästa sätt fullgör sina respektive uppgifter, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder förundersökningen.
– Sverige har med stöd av FN:s havsrättskonvention, som är införlivad i svensk lagstiftning, jurisdiktion över en anläggning som den som Nord Stream har anlagt, i den delsträcka som befinner sig inom svensk ekonomisk zon, säger Mats Ljungqvist.
Svensk ekonomisk zon utgör juridiskt i detta avseende ett mellanting mellan svenskt territorialvatten och det internationella havet. Inom den ekonomiska zonen kan den så kallade kuststaten genom till exempel skyddszoner tillfälligt begränsa de rättigheter som finns på det internationella havet.
– Det har varit fråga om en avspärrning av ett mycket begränsat område både i tiden och till ytan. Enligt havsrättskonventionen ska hänsyn tas till skälighet och alla relevanta omständigheter när intressen står mot varandra i den ekonomiska zonen. I det ingår att ta hänsyn till den betydelse som berörda intressen har, såväl för respektive parter som för hela det internationella samfundet. Mot den bakgrunden gav jag direktiv om att tillfälligt spärra av och genomföra en brottsplatsundersökning, säger Mats Ljungqvist.
Åklagaren har inte möjlighet att vara tillgänglig för frågor från media. När ytterligare information finns lämnas den i ett pressmeddelande.
Pressmeddelande den 3 oktober.
Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20
Nyckelord
Om
Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.
Följ Åklagarmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten
Åtal väckt för mord m.m. i Malmö25.9.2023 13:50:46 CEST | Pressmeddelande
Åklagaren har i dag väckt åtal mot en person som är misstänkt för mord och grovt gravfridsbrott under hösten 2022 på Nydalavägen i Malmö.
Åtal väckt för mord i Hjälstavikens naturreservat, Enköpings kommun25.9.2023 11:14:23 CEST | Pressmeddelande
Åklagaren har idag väckt åtal mot fem personer för mord på en 26-årig man som i våras hittades död i Hjälstavikens naturreservat i Enköpings kommun.
Hantering av åklagares släktband kopplat till kriminellt nätverk utreds22.9.2023 17:17:49 CEST | Pressmeddelande
Åklagarmyndigheten har inlett ett ärende för att utreda hanteringen kring en åklagare som har släktband kopplat till ett kriminellt nätverk.
Tre personer häktade i ärenden om sprängningar i Norrköping22.9.2023 16:01:54 CEST | Pressmeddelande
Tre personer har i dag häktats vid Norrköpings tingsrätt misstänkta för delaktighet i flera sprängningar som inträffat i Norrköping under i huvudsak sommaren.
Häktningsförhandlingar i ärende om stölder i Skellefteå22.9.2023 14:06:20 CEST | Pressmeddelande
Åklagaren har begärt fem personer häktade i ett ärende om stölder från byggarbetsplatser i Skellefteåområdet mellan den 1 och 5 september.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum