Umeå kommunUmeå kommun

#metoo – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela
15 oktober öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen #metoo. Samma dag är det 5 år sedan #metoo-uppropen startades och spreds över världen. I utställningen är aktörerna i centrum - de som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser och samlade uppropen. De som påverkade politiken och gick ut på gator och torg. Det här är en utställning om den rörelsen, men också om framtiden!

Utställningen är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med aktiva i #metoorörelsen. 

- För att kunna göra den här utställningen har vi varit i kontakt med massor av personer som under åren 2017 fram till idag har varit aktiva i relation till #metoo. Vi har fått en otrolig respons och en vilja att medverka i vår utställning. Utan alla medverkande hade den här utställningen inte varit möjlig, säger Maria Hedberg och Klara Lundholm, projektledare för utställningen. 

Utställningen är formgiven av konstnären Linnéa Therese Dimitriou.  

- När jag påbörjade arbetet var mina första impulser att jag ville skapa ett hyperfeminint rum med transparenta inslag. I processen utvecklades gestaltningsidén till att materialet presenteras i en avlägsen framtid, i stil med den som drömdes om i 60-talets sci-fi. I den här utopiska retroframtiden har tidstypiska memorabilia och #metoo-relaterade föremål inkapslats som värdefulla artefakter. Jag hoppas besökare ska känna sig omfamnade av pepp och kärlek för att tillsammans kunna drömma nya stora drömmar. 

På plexiglas som hänger från taket kan besökaren ta del av videos och inlägg från sociala medier från #metoorörelsen. Några av alla medverkande är: Samordningen Metoouppropen, Bianca Kronlöf, Emma Knyckare, Fatta!, Förtalskassan, Liselotte Wajstedt, RFSL, Niejda, Sáminuorra och #metoosweden. Plexiglasen är transparanta och är en blinkning till rörelsens synliggörande av maktstrukturer.  

En annan viktig del i utställningen är statistik och forskning.Här medverkar bl.a.genusforskaren Hillevi Ganetz som analyserat rörelsen, Kantar/Sifo som genom trakasseribarometern följt upp #metoo på arbetsplatser och genusforskaren Fredrik Bondestam som analyserat den studien.  

I utställningen tar även framtiden och samtalen plats. Här kan besökaren läsa en katalog med reflektioner och tankar om hur vi tar #metoo vidareav Irena Pozar, Ida Östensson, Johanna Lindqvist och Yolanda Aurora Bohm Ramirez. I utställningens laddstation finns pepp-filmer om hur du kan skapa förändring med AtillaYoldas, Káren-Ann Hurri och Carolin Solskär. Återhämtning kan göras med en feministisk meditation signerad danskompaniet Waileth & Bardon eller med en spellista av Heaven Small.  

Pressinformation 

Vi bjuder in press och media att boka enskilda tider för en förhandstitt på utställningen under torsdag 13 oktober. 
Kontakt och bokning av pressvisning: Maria Hedberg
maria.hedberg@umea.se, 070-390 11 78

Mer om utställningen och alla medverkande finns på: 

www.kvinnohistoriskt.se 

Mer information:

 Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye