Umeå kommun

Umeå tar #metoo vidare

Dela
För andra året i rad arrangerar Samordningen Metoouppropen Metoodagen, denna gång med Umeå som värd. Med jämställdhet i fokus är programmet fyllt av ögonöppnare, frustration och hopp. – Tanken är att besökarna ska gå hem energifyllda med nya insikter, säger Johanna Lindqvist.
Illustratör: Jenny Svenberg Bunnel
Illustratör: Jenny Svenberg Bunnel

Det har gått fem år sedan #metoo briserade som en bomb över hela världen, med otaliga vittnesmål, berättelser och upprop som synliggjorde vidden av problemet med sexuella övergrepp och trakasserier. Som ett resultat av alla upprop formades föreningen Samordningen Metoouppropen som startat den årligt återkommande och vandrande satsningen Metoodagen, vilken genomfördes för första gången i fjol på Moderna Museet i Stockholm. 12 november är det Umeå och Väven som står värd under namnet c/o Väven #metoo 2022.

- Umeå är helt rätt stad för detta. Metoodagen behövs därför att förändring inte sker av sig själv. För att gå mot ett samhälle utan sexism, trakasserier och övergrepp krävs att vi hela tiden pratar om frågorna. Förhoppningen är att gamla som unga ska inspireras av dagen, säger Johanna Lindqvist, initiativtagare och medarrangör samt styrelseledamot i Samordningen Metoouppropen.

Redan för fem år sedan väcktes tanken hos Umeå kulturförvaltning att med gemensamma insatser spegla #metoo genom en temadag eller ett arrangemang i Väven.

- När Samordningen Metoouppropen hörde av sig och sökte en plats för Metoodagen blev vi genast intresserade och föreslog ett samarbete. Metoodagen är ett viktigt initiativ som lyfter frågor som är långt ifrån avslutade. Tillsammans vill vi visa på de frågor, utmaningar och perspektiv som metoouppropen satte ljuset på för fem år sedan, säger Elin Hellrönn, programchef vid Kulturförvaltningen i Umeå.

Programmet 12 november sätter igång 10.00 och pågår till 02.00. Under dagsprogrammet 10.00-17.00 är allt kostnadsfritt för besökarna, vilka kan ta del av samtal, seminarier, liveframträdanden av Ida Boija och Mäkt, utställningar, visningar och en feministisk marknad och mässa.

Kvällsprogrammet inleds av Folkets Bio innan c/o Väven #metoo 2022 avslutas med Klubb Vrål! där Heaven Small och Banesa Martinez står i DJ-båsen och Cherrie bjuder på en exklusiv klubbspelning.

c/o Väven #metoo 2022 arrangeras av Umeå kommuns kulturförvaltning, Kvinnohistoriskt museum och Samordningen Metoouppropen. Samarbetspartners är Umeå Teaterförening, Folkets Bio Umeå, Fika, Kulturbageriet och U&Me. Med stöd av IF Metall och Länsstyrelsen Västerbotten.

För mer information och fullständigt program, se: c/o Väven #metoo 2022 – Allt om Västerbotten (alltomvasterbotten.se)

Kontakt:

Elin Hellrönn
Programchef, Umeå kommuns kulturförvaltning
090 16 33 06
070-277 83 39
elin.hellronn@umea.se

Johanna Lindqvist
Styrelseledamot i Samordningen Metoouppropen
070-206 52 12
info@knackmedia.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustratör: Jenny Svenberg Bunnel
Illustratör: Jenny Svenberg Bunnel
Ladda ned bild
Elin Hellrönn. Foto: Samuel Pettersson
Elin Hellrönn. Foto: Samuel Pettersson
Ladda ned bild
Johanna Lindqvist. Foto: Malin Grönborg
Johanna Lindqvist. Foto: Malin Grönborg
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Prioriteringar och anpassningar i för- och grundskolenämndens budget för 202423.11.2023 12:31:30 CET | Pressmeddelande

Nämnden prioriterar trygghetsskapande åtgärder i arbetsmiljön, ökade resurser till kommunal resursskola, lagkravet om dygnsvila i nattöppen verksamhet samt förbättrat stöd i egenkontroll* för att minska arbetsbelastning för rektorer. Dessutom prioriteras arbetet med att minska antalet medarbetare per rektor motsvarande fyra miljoner kronor i ett första steg. Budgeten anpassas utifrån en långsammare ökningstakt av barn och elever enligt senaste befolkningsprognosen. För att nå budget i balans sker anpassningar för fritidshem och stödjande funktioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum