Vision

Vision: Tidöavtalet saknar nödvändiga satsningar på välfärden

Dela
De konkreta och långsiktiga förslagen för att stärka välfärden saknas i Tidöavtalet. Sveriges kommuner och regioner står inför gigantiska utmaningar och välfärdens medarbetare behöver fler kollegor och bättre förutsättningar. Detta konstateras även i Tidöavtalet – men lösningarna lyser med sin frånvaro.
Veronica Magnusson, förbundsordförande. Foto: Johanna Jansson
Veronica Magnusson, förbundsordförande. Foto: Johanna Jansson

En av Visions mest prioriterade frågor har varit att underlätta för medlemmar inom socialtjänsten att kunna bidra till ett bättre samhälle genom att jobba förebyggande. I Tidöavtalet aviseras en reformerad socialtjänstlag och Vision förutsätter att den bygger på det arbete som redan gjorts samt innehåller lagkrav på förebyggande socialt arbete.

Samtidigt ser Vision en mängd konkreta repressiva åtgärder, medan det förebyggande sociala arbetet bara nämns i förbifarten.

-  Om socialtjänsten uppfattas som repressiv kommer människors förtroende för den minska och möjligheten för våra medlemmar att göra sitt jobb försämras. Visions medlemmar har utbildat sig för att kunna stödja människor i utsatthet – inte för att jaga dem, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Även förslag som kan minska kommuners och regioners klimatpåverkan lyser med sin frånvaro i avtalet.

-  Runt om i landet jobbar Visions medlemmar för att vara en del av den nödvändiga klimatomställningen och våra klimatombud gör vad de kan för att få arbetsgivarna att vara progressiva. Hur ska Parisavtalet nås utan att medborgare och medarbetare i kommunerna och regionerna får bidra? säger Veronica Magnusson.

Vision är mycket oroade över hur situationen i många länder kommer att påverkas när Sverige överger enprocentsmålet i biståndet. Att prioritera långsiktigt stöd till civilsamhället är en viktig byggsten för att utveckla demokrati och mänskliga rättigheter i alla världens länder och där spelar Sveriges bistånd och det internationella fackliga arbetet en viktig roll.

I avtalet föreslås en utredning i syfte att införa tjänstemannaansvar. Vision anser inte att det behövs. Frågan har nyligen utretts och en förstärkning av tjänstemannaansvaret har inte bedömts lösa de problem som finns. Vision ser i stället att det skulle bli mycket större vinster om tjänstepersoner fick reella möjligheter att utföra sitt uppdrag med utgångspunkt från de krav som finns på verksamheten.

-  Välfärdens verksamheter präglas redan idag av att rädslan att göra fel är större än möjligheten att göra rätt. Vi behöver en politik som litar på professionerna och ger dem förutsättningar att lyckas, säger Veronica Magnusson.

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.

Kontakter

Bilder

Veronica Magnusson, förbundsordförande. Foto: Johanna Jansson
Veronica Magnusson, förbundsordförande. Foto: Johanna Jansson
Ladda ned bild

Om

Vision
Vision



Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Västmanlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Västerås stad uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 33 807 000 kronor under 2022. Kostnaden för hela Västmanlands län vad gäller inhyrd personal uppgick 2022 till 97 408 000 kronor. Att jämföra med 2012 då denna kostnad uppgick till 12 921 000 kronor.

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Värmlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Karlstads kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 35 298 000 kronor under 2022. För hela Värmlands län uppgick kostnaden för hyrpersonal till 75 176 000 kronor för 2022. Att jämföra med 2012 då kostnaden för hela länet uppgick till 7 512 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye