Sveriges Ingenjörer

Kommentar till Tidöavtalet och den nya regeringen

Dela
Den nya regeringen behöver skyndsamt ta tag i flera utmaningar som rör omställningen till ett digitaliserat och hållbart samhälle. Sveriges Ingenjörer ger förslag på hur statsminister Ulf Kristersson och hans nya regering kan agera för att säkra landets kompetens- och energiförsörjning.
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

Genom att få till ett verkligt livslångt lärande ges Sverige bättre möjligheter att möta framtidens utmaningar. Det kräver resurser. 

–  I Tidöavtalet nämns att förutsättningarna för yrkesverksamma att vidareutbilda sig vid högskolor och universitet ska förbättras. Vårt medskick till den nya regeringen är att ge rätt finansiella förutsättningar för det nya omställningsstudiestödet. Ersättningen till lärosätena bör ges i form av långsiktiga öronmärkta medel, specifikt inriktade på kurser för yrkesverksamma, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

– Hälften av dem som påbörjar en ingenjörsutbildning tar inte examen. Genomströmningen på ingenjörsutbildningarna behöver öka och kvaliteten bibehållas. För att långsiktigt stärka kompetensförsörjningen av ingenjörer krävs förbättrade förkunskaper. Matematik utgör själva stommen i ingenjörsutbildningarna och måste byggas tidigt, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. 

Att öka graden av nyutexaminerade ingenjörer och yrkesverksamma som vidareutbildar sig är två viktiga insatser för att möta framtidens kompetensbehov. Men förbundet ser fler förstärkningsområden i kompetenskedjan.  

– Den nya regeringen lyfter i Tidöavtalet behovet av att stärka drivkrafterna för äldre att stanna kvar i arbetslivet. Vi menar att fler skulle kunna jobba längre om hinder tas bort. Ett exempel är den negativa skatteeffekt som drabbar den som påbörjat ett uttag av sin tjänstepension men återgår i arbete. En möjlighet vore att pausa uttaget, precis som i den allmänna pensionen. Det skulle kunna bidra till att möta efterfrågan på seniora ingenjörer på svensk arbetsmarknad, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Ett annat område som är angeläget för många ingenjörer och dessutom var en av valets viktigaste frågor rör energiförsörjningen. Landets kraftigt ökade elbehov kräver att alla skygglappar för framtida svensk energiproduktion tas bort.

– Regeringen måste, tillsammans med näringslivet, samverka kring test, finansiering och införande av nya tekniker för att påskynda elektrifiering och minska klimatpåverkan. Det behövs betydligt snabbare tillståndsprocesser och en ökad överföringskapacitet i elnätet än idag, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08-613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye