Diskriminering när kvinnas provanställning avbröts
Kvinnan påbörjade i januari 2022 en provanställning på ett äldreboende, och en dryg månad in i provanställningen berättade kvinnan för sin chef att hon var gravid. Cirka två veckor senare blev hon kallad till ett möte där hon fick beskedet att hennes provanställning skulle avslutas. Kommunens motivering var att kvinnan hade haft hög frånvaro. En del av frånvaron var bland annat relaterad till hennes graviditet och en del hade samband med att hon vårdade ett barn med funktionsnedsättning.
DO anser efter att ha utrett händelsen att det finns ett tydligt samband mellan den tidpunkt då kvinnan meddelade att hon var gravid och beskedet att provanställningen skulle avslutas. Hänvisningen till frånvaron gör därtill att DO anser att det finns ett samband med diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning. Sammantaget anser DO att kvinnan har utsatts för diskriminering som har samband med grunderna kön och funktionsnedsättning.
– DO:s bedömning är att omständigheterna tydligt visar att agerandet har haft samband med båda diskrimineringsgrunderna. Vi menar därför att det nu är kommunen som måste kunna visa att det inte har varit fråga om diskriminering, säger Sofie Rykowski processförare på DO:s processenhet.
DO begär nu att kommunen ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning och ekonomisk kompensation till kvinnan. Om kommunen motsätter sig DO:s begäran kommer DO att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
DO 2022/1673
Fakta
Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas eller behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med till exempel kön (1 kap. 4 § 1 punkten diskrimineringslagen).
En arbetsgivare får inte diskriminera den som hos arbetsgivaren är arbetstagare (2 kap. 1 § diskrimineringslagen).
Enligt praxis från EU-domstolen kan uppsägning av en kvinnlig arbetstagare på grund av graviditet eller annan orsak som väsentligen grundas på graviditeten endast gälla kvinnor och utgör därför diskriminering på grund av kön.
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
Skola lyckades inte stoppa rasismen – elev utsatt för trakasserier i två år12.5.2025 09:03:00 CEST | Pressmeddelande
En elev utsattes regelbundet för rasistiska trakasserier av andra elever på skolan under två års tid. Trots att skolan gick in med vissa åtgärder lyckades man inte sätta stopp för de rasistiska glåporden och våldet. Diskrimineringsombudsmannen bedömer att skolan brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet och begär att skolans huvudman ska betala diskrimineringsersättning till eleven.
DO framställer krav i två ärenden som rör diskriminering i samband med bussresor8.5.2025 08:57:00 CEST | Pressmeddelande
DO har i två aktuella ärenden bedömt att det har varit fråga om diskriminering när personer som använder rullstol har missgynnats i samband med bussresor. I det ena fallet har personen ifrågasatts samt blivit frånåkt, och chaufförerna har saknat kompetens i hur en rullstol ska spännas fast i bussen. I det andra fallet har chauffören saknat kompetens i hur bussens lift fungerar vilket innebar att personen i fråga behövde krypa ombord på bussen för att kunna åka med.
Diskriminering när region inte tillhandahöll teckenspråkstolk för hjärtpatient7.5.2025 08:53:00 CEST | Pressmeddelande
Det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk. Den bedömningen gör DO och begär nu att regionen ska betala diskrimineringsersättning till patienten.
Anmälningarna till Diskrimineringsombudsmannen fortsätter att öka24.4.2025 08:03:00 CEST | Pressmeddelande
Anmälningar om diskriminering till DO fortsätter att öka. Det visar årets anmälningsstatistik som DO tagit fram. De största procentuella ökningarna för 2023–2024 rör anmälningar om diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning samt etnisk tillhörighet. Anmälningar om diskriminering som har samband med funktionsnedsättning är fortsatt vanligast.
DO överklagar dom om en läkare som sa åt en patient att ta av sjal vid vårdtillfälle25.3.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande
DO överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient, som sökte vård för besvär med hemorrojder, att ta av sin sjal inför undersökningen. DO ser flera skäl att överklaga domen, bland annat för att tingsrätten har gjort en felaktig rättslig bedömning av vad som utgör ett missgynnande enligt diskrimineringslagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum