Byggföretagen

"Nyetablerade A-krimcenter riskerar att bli tomma skal"

Dela
De nyetablerade A-krimcentren blir tomma skal om inte den tillträdande regeringen vidtar åtgärder. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd, och Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens, Byggföretagen, på Svenska Dagbladets debattsida.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagen menar att den tillrädande regeringen behöver säkra upp så att ambitionshöjningen med A-krimcentern också leder till resultat.

- Sekretessen mellan olika myndigheter löses inte genom att flera myndigheter delar lokal. För att myndigheter ska kunna dela information med varandra krävs lättnader i sekretess­lagstiftningen. Frågan har utretts ett flertal gånger och det är hög tid att komma till beslut, skriver Catharina Elmsäter-Svärd och Claes Thunblad. 

Samverkan med ID06

Enligt Byggföretagen behöver tillgängligheten till offentlig information öka och vara digital. Ökad samverkan med ID06, bygg­branschens eget system för kontroll av vilka personer som befinner sig på arbets­platsen, skulle bidra till arbetet för sund konkurrens i hela sektorn.

- Byggföretagens medlemmar accepterar inte medvetet fusk av företag vars affärsidé är att runda lagar och regler. Det ska vara ordning och reda i alla led. Ge berörda myndigheter rätt verktyg, lagar och regler för att få bort lycksökarna som inte har i branschen att göra, skriver Catharina Elmsäter-Svärd och Claes Thunblad. 

Minst sju centrum mot arbetslivskriminalitet ska vara på plats under 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

RAPPORT: Åtgärder för ökat bostadsbyggande - potential för olika reformförslag6.12.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Byggföretagen har låtit Evidens analysera regelverk som håller tillbaka bostadsbyggandet för att hjälpa politiken prioritera vilka reformer som gör störst skillnad. - Lättade amorteringskrav, friare hyressättning i nyproduktion och ändrade presumtionsregler är åtgärderna som ger mest effekt på kort sikt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Fördubbling av antalet rådgivningsärenden kopplade till arbetsbrist14.11.2023 05:55:00 CET | Pressmeddelande

Byggföretagens rådgivning mottog under oktober månad 107 ärenden från medlemsföretag kopplade till arbetsbrist. Det kan jämföras med 44 inkommande ärenden under oktober månad 2022. - Orderböckerna fylls inte på i den takt som skulle behövas. Det bistra konjunkturläget i bygg- och anläggningsbranschen påverkar allt fler av våra medlemsföretag, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum