Möjlighet att testa sitt brunnsvatten kostnadsfritt genom ny studie
Oftast är möjligheten att få bra dricksvatten från egen brunn god, men ibland kan kvaliteten på vattnet förändras. Det kan innehålla förhöjda halter av metaller som uran, arsenik, bly och kadmium, vilket kan bero på att det finns naturligt i marken eller i berggrunden där brunnen ligger.
En del föroreningar ger varken förändrad smak eller lukt. Vissa metaller ger inte heller akuta hälsoeffekter som man märker av direkt, men de kan däremot ge långsiktiga skador om man dricker vattnet under lång tid. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man analyserar sitt dricksvatten vart tredje år och oftare i samband med graviditet eller om det finns små barn i hushållet. Foster och små barn är särskilt känsliga för vissa ämnen, till exempel bly.
– 41 procent av de som har egen brunn i Värmlands län har inte analyserat sitt dricksvatten. Vi vill därför uppmana alla värmlännigar att passa på att testa sitt brunnsvatten, samt informera om vikten av att utföra analyser. Resultaten kommer att sammanställas i en rapport i slutet av 2023, berättar Ann-Christine Mannerling, enhetschef på Arbets- och miljömedicin.
Under vilken period pågår studien?
Studien pågår fram till våren 2023 och man kan anmäla sig fram till den 23 november. Antalet deltagare är begränsat.
Hur anmäler man sig?
På www.regionorebrolan.se/amm kan man läsa mer om och även anmäla sig till projektet.
Kontakt
För ytterligare information om projektet, kontakta gärna Ann-Christine Mannerling, enhetschef på Arbets- och miljömedicin.
Telefon: 019-602 24 99
Nyckelord
Kontakter
Ann-Christine MannerlingEnhetschefArbets- och miljömedicin
Tel:019-602 24 99ann-christine.mannerling@regionorebrolan.seBilder
Länkar
Om
Arbets- och miljömedicins arbete rör sambandet mellan hälsa och ohälsa i relation till arbetsmiljön, utomhusmiljön och hemmiljön. Vi är en gemensam resurs för regionerna i Södermanlands, Värmlands, Västmanlands och Örebro län. Vårt uppdrag är att arbeta för en god hälsa i en bra miljö.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Opioider och överviktsoperation - nya insikter om en oväntad utmaning20.12.2024 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. ”Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet”, berättar Stefan Wallén, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro.
Miljonsatsning från Vetenskapsrådet på forskning om belastningssmärta17.12.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
Forskare Cathrine Widehammar har tilldelats ett anslag på 1,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utforska smärtproblematik hos personer med dysmeli eller armamputation. ”Våra studier har som mål att förbättra vården för dessa patienter. Flera regioner samarbetar i detta”, berättar hon.
Från lokala studier till global påverkan - Örebroforskares resa inom prostatacancer28.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
För 47 år sedan inleddes en banbrytande studie om prostatacancer vid Universitetssjukhuset Örebro, som lade grunden för flera betydelsefulla forskningsprojekt. "Vi ville verkligen undersöka nyttan av att operera bort prostatakörteln vid tidig prostatacancer," säger forskaren Sven-Olof Andersson. Tillsammans med professor Jan-Erik Johansson påbörjade han en forskningsresa som kom att påverka behandlingen av sjukdomen.
Barnsmärtforskare axlar ny roll14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv åt att forska om smärta hos nyfödda barn och hur man på olika sätt kan minska den, så att de får mindre komplikationer senare i livet. I dag är han en av världens främsta på området och de behandlingsmetoder hans forskning resulterat i används på sjukhus över hela världen. Nu går han in i en ny roll, som ordförande för Nyckelfondens sakkunniggrupp.
Färre timmar hemsyrgas ökar inte risk för dödsfall eller sjukhusvistelse20.9.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande
Resultaten från REDOX-studien, världens största studie om hemsyrgas, visar att patienter kan klara sig utan syrgas i nio timmar varje dag. Den upptäckten har gjort att forskaren Josefin Sundh vid Universitetssjukhuset Örebro och hennes forskarkollegor fått sin studie publicerad i prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum