Högskolan i Halmstad installerar tre nya professorer

Det har återigen blivit dags för Högskolan i Halmstad att fira akademisk högtid. Då uppmärksammas och hyllas lärosätets akademiska framsteg. Nya professorer installeras, nya doktorer promoveras och andra akademiska framgångar uppmärksammas. Högskolan välkomnar också sina gästprofessorer och adjungerade professorer och vid högtiden delas det pedagogiska priset samt priset för samverkan och innovation ut.
Installationsföreläsningar på onsdag
På onsdagen den 16 november håller de nya professorerna sina installationsföreläsningar och hedersdoktor Lennart Andrén sin hedersdoktorsföreläsning.
Program
Lokal: S1002, hus S
9.30–9.40: Välkommen och introduktion
Moderator: Åsa Andersson, professor i biomedicin och ordförande i rekryteringskommittén
9.40–10.10: Antonia Liess, professor i miljövetenskap
”Våtmarker och vattenkvalitet”
Antonia Liess forskar om akvatiska ekosystem och vattenkvalitet för att kunna åtgärda övergödning och brunifiering av boreala sjöar och vattendrag. Som professor brinner Antonia Liess för att bevara de akvatiska systemens ekosystemfunktion och att arbeta med naturbaserade lösningar.
10.20–10.50: Andreas Ivarsson, professor i psykologi
”Vad främjar ett hållbart och hälsosamt deltagande inom idrott? Ett psykosocialt perspektiv”
Andreas Ivarssons forskning handlar om hållbart deltagande i idrott och motion på alla nivåer – från barn- och ungdomsidrott till elitidrott.
11.00–11.30: Maria Åkesson, professor i informatik
”The Digitalization Journey”
(föreläsningen hålls på engelska)
Maria Åkessons forskning handlar om hur digitala tjänster tas emot och skapar värde för användare, organisationer och samhälle. Hon vill förstå hur digitaliseringen kan bidra till tjänsteinnovation och nya affärsmöjligheter.
11.40–12.10: Lennart Andrén, hedersdoktor i innovationsvetenskap
”Högskolan i Halmstads betydelse för nyföretagande och kommersialisering”
Moderator: Jonas Gabrielsson, professor i företagsekonomi
Lennart Andrén utsågs tidigare i år till hedersdoktor i innovationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Han har under 40 års tid varit drivande för att kunskap från Högskolan i Halmstad kommersialiseras och kommer till nytta. Han var med och byggde upp Högskolans innovationsstöd och holdingbolag, och har bidragit till att forma den särpräglade framtoningen som ett innovationsdrivande lärosäte. (Ur motiveringen till utnämningen)
Nyckelord
Kontakter
Sofia Ryan HägerlingEventkoordinator
Tel:076-776 79 79sofia.ryan_hagerling@hh.seLena LundénKommunikatör
Tel:073-241 74 43lena.lunden@hh.seBilder





Länkar
Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Byggnader som batterier – så kan flerbostadshus avlasta elnätet19.3.2025 08:20:27 CET | Pressmeddelande
I takt med att energisystemet förändras och andelen förnybar energi ökar, blir behovet av att anpassa energianvändning efter tillgång allt större. En studie från Högskolan i Halmstad visar att stomvärme – där byggnadens stomme används som värmelager – kan vara en del av lösningen. – Ju mer av energin som kommer från sol och vind, desto viktigare blir det att kunna styra byggnadernas energianvändning efter tillgången. På så sätt kan vi ta vara på så mycket som möjligt av den förnybara energin, säger Johan Lind, doktorand vid Högskolan i Halmstad.
Knepigt när AI möter vardagen i primärvården6.3.2025 08:59:53 CET | Pressmeddelande
Många gör det, men det saknas kunskap om vilket sätt som är bäst. Det handlar om användningen av AI-verktyg i patientens första kontakt med primärvården. Verksamhetschefer och andra i ledande roller i primärvården vill inte missa AI-tåget. För att komma med använder de en mängd strategier för att överkomma hinder.
Genomtänkta val när gymnasieelever använder AI i skolarbetet27.2.2025 08:35:05 CET | Pressmeddelande
Många elever använder ChatGPT i sitt skolarbete. Ny forskning från Högskolan i Halmstad visar att natur- och teknikgymnasieelever har bra strategier i sin AI-användning. Detta trots att de överskattar sin kunskap och egentligen har väldigt liten förståelse för hur en sådan avancerad språkmodell egentligen arbetar.
Kunniga tränare hjälper unga att behålla idrottsglädjen26.2.2025 09:40:25 CET | Pressmeddelande
Hur kan man få fler barn och ungdomar att fortsätta att idrotta? Ett svar på den frågan är att förbättra hur vuxna bemöter de unga idrottarna. Tränarnas ledaregenskaper spelar en nyckelroll för barns och ungdomars motivation, glädje och självkänsla.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus24.2.2025 11:47:34 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågor som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 27 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum