SBAB Bank

Energiprestanda allt viktigare faktor vid bostadsköp

Dela
I en ny undersökning från SBAB bland villaägare i Sverige uppger knappt hälften (47 procent) att energiprestandan kommer att påverka framtida fastighetsköp mer än tidigare. Samtidigt som endast 27 procent uppger att energiprestandan var en viktig faktor när den nuvarande bostaden köptes. Drygt hälften av villaägarna uppger att de är oroliga över att elpriserna blir ännu högre i vinter. Dock är beredskapen god. Hela 81 procent har en buffert för att klara av högre omkostnader. Och 49 procent har en buffert som överstiger 100 000 kr.

Många hushåll påverkas just nu av de höga elpriserna och allt tyder på att i första hand villaägare behöver anpassa sig till ett högre kostnadsläge framöver. Ett syfte med SBAB:s undersökning var att ta reda på vilka långsiktiga konsekvenser kraftigt ökade elpriser kan komma att skapa på bostadsmarknaden och hur beteendet hos villaköpare påverkas. Resultaten visar att många kommer att agera annorlunda vid framtida husköp. 47 procent uppger att energiprestandan kommer att påverka framtida fastighetsköp mer än tidigare. Detta kan jämföras med att endast 27 procent svarar att energiprestandan var en viktig faktor när den nuvarande bostaden köptes. Dessutom uppgav 77 procent att även typen av uppvärmning kommer att påverka nästa husköp.

- Just nu ser man mycket rapportering om att folk ändrar beteenden för att hålla nere energiförbrukningen i hemmet men det talas inte lika mycket om de långsiktiga konsekvenserna på bostadsmarknaden på grund av elpriserna. Resultaten i vår undersökning visar ganska tydligt att det kommer ske förändringar. Det kan vara så att energiprestanda blir en så pass viktig faktor vid köpbeslut att den skapar en ny typ av differentiering på bostadsmarknaden, säger Axel Wallin, Hållbarhetschef SBAB.

God beredskap inför vintern bland villaägare
Undersökningen visar vidare att många (51 procent) är oroliga inför att elpriserna blir ännu högre i vinter. Samtidigt verkar hushållen ha en god beredskap, 81 procent uppger att de har en buffert för att klara av högre omkostnader. Och 49 procent har en buffert som överstiger 100 000 kr. I undersökningen ställdes även frågan ”Hur stor total kostnadsökning för ditt boende klarar ditt hushåll per månad?”. 28 procent uppger att de klarar en ökning på 500-5000kr och 35 procent klarar en ökning på 5000-15000kr. Endast 3 procent skulle inte klara en kostnadsökning överhuvudtaget.

Många investerar för att energieffektivisera
En stor andel har också investerat för att energieffektivisera hemmet. 48 procent uppger att de redan har eller ska göra investeringar för att förbättra energiprestandan.

- Det är glädjande att många funderar på energieffektiviseringar. Bostäder står för en betydande andel av den totala energiförbrukningen. Ökad energieffektivisering är därför en förutsättning för att uppnå Sveriges klimatmål. Vi vill på olika sätt bidra till detta. Och gör det till exempel genom våra gröna bolån, där den som bor i en energieffektiv fastighet får lägre bolåneränta. Vi erbjuder även energilån, där kunden får rabatt på lån som används till energibesparande investeringar. Just nu har vi också ett samarbete med Hemma, en tjänst som kan användas kostnadsfritt av alla våra villakunder. Genom Hemma kan våra kunder få en rekommendation på energi-effektiviserande åtgärder samt en kostnadskalkyl utifrån deras egen fastighets förutsättningar, fortsätter Axel Wallin.

- Genom samarbetet med Hemma förkortas avståndet mellan idé och handling när det gäller energieffektivisering. Många har säkert tänkt på att det vore bra att tilläggsisolera eller installera solceller men sen inte riktigt vetat hur man ska gå vidare. Med Hemma behöver man bara fylla i några uppgifter om bostaden och sen hämtar verktyget automatiskt statistik för den specifika fastigheten samt presenterar en kalkyl som kan användas som beslutsunderlag inför en eventuell investering, avslutar Axel Wallin.

Fakta om SBAB:s undersökning
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av SBAB. 1020 villaägare deltog i undersökningen, som genomfördes under perioden 10–21 oktober 2022.

Utdrag ur undersökningen:

Är du orolig över att elpriserna blir ännu högre i vinter?

Inte orolig

13%

Lite orolig

36%

Ganska orolig

29%

Mycket orolig

22%

Vet ej

0%

Mycket orolig + Ganska orolig

51%

Inte orolig + Lite orolig

49%

Hur viktig var fastighetens energiprestanda när du fattade beslut om att köpa huset?

Mycket viktigt

6%

Viktigt

21%

Lite viktigt

28%

Inte viktigt

33%

Vet ej

12%

Mycket viktigt + Viktigt

27%

Inte viktigt + Lite viktigt

61%

Kommer energiprestandan påverka dina framtida fastighetsköp?

Ja, mer än tidigare

47%

Samma som tidigare

21%

Mindre betydelse

3%

Nej

10%

Vet ej

19%

Har du gjort eller ska du göra någon investering för att för att förbättra din energiprestanda?

Ja

48%

Nej

38%

Vet ej

14%

Vilken typ av investering har du gjort eller ska du göra?

Installerat solceller

30%

Installerat bergvärme

21%

Installerat pellets

3%

Installerat luft/värmepump

33%

Bytt fönster

28%

Tilläggsisolerat

22%

Annat

20%

Vet ej

2%

Har du en buffert för att klara av de höga elpriserna, och övriga ökade omkostnader?

Ja

81%

Nej

13%

Vet ej

6%

Hur stor är bufferten?

500–10 000 kr

4%

10 001–50 000 kr

21%

50 001–100 000 kr

18%

100 001 kr eller mer

49%

Vet ej

7%

Hur stor total kostnadsökning för ditt boende klarar ditt hushåll per månad?

500–5 000 kr

28%

5 001–15 000 kr

35%

15 001–30 000 kr

11%

30 001 kr eller mer

5%

Jag klarar inte av en kostnadsökning

3%

Vet ej

17%

Har du på grund av de höga elpriserna dragit ner på din elkonsumtion?

Ja

68%

Nej

20%

Nej, men jag har försökt

11%

Vet ej

2%

Kan det bli aktuellt att flytta till ett billigare boende för att minska kostnaderna?

Ja, om det är möjligt

2%

Kanske

9%

Nej

86%

Vet ej

3%

Kommer typen av uppvärmning vara en viktig parameter om du köper ny fastighet i framtiden?

Ja, absolut

77%

Nej

4%

Tveksam

8%

Vet ej

11%

Nyckelord

Kontakter

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 292 000 och 449 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2022). Antal medarbetare (FTE) är 856. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

 

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Fortsatt sval bostadsmarknad – men Malmö går mot strömmen15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsatte att sjunka under april, drivet av framför allt fallande temperatur på lägenhetsmarknaden. En större andel prissänkta bostäder, ett större utbud och fler återpublicerade annonser är tre faktorer som bidrar till svalare temperaturer på både hus- och lägenhetsmarknaden. För husmarknaden motverkades dock detta av en mer gynnsam utveckling av budpremierna, annonstiderna och antalet budgivare.

Brett fallande bostadspriser i april2.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna föll med 0,3 procent i april i Sverige som helhet. Medan lägenhetspriserna i genomsnitt föll med 1,4 procent steg villapriserna i genomsnitt med 0,2 procent. Lägenhetspriserna föll i 5 av 6 regioner och villapriserna i 4 av 6. Störst prisnedgång på lägenheter hade Södra Sverige (-4,7 %) och på villor Storstockholm (-0,9 %). I Norra Sverige studsade dock villapriserna upp med hela 5,2 procent och gick därmed rejält mot strömmen. Trenden, där normala säsongseffekter och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot fallande bostadspriser med 0,6 procent i april i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye