Kemiindustrin vädjar till regeringen om ökad omställningstakt
Idag har regeringen lagt fram budgetpropositionen för 2023. Den gröna omställningen kräver en mer effektiv och ambitiös klimatpolitik än vad som presenterats. Industrin står för knappt 16 miljoner ton koldioxidutsläpp, en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Kemiindustrin vädjar nu till regeringen om en stabil elförsörjning, möjlighet att återvinna mer och förutsättningar att investera i grön teknik.
– Att regeringen vill göra en omfattande satsning på koldioxidinfångning genom höjda anslag till Industriklivet välkomnas, men det är ofattbart att de begränsar satsningen till att endast möjliggöra för bio-CCS. Klimatet behöver infångning och lagring av koldioxid även från fossila källor. Jag kan konstatera att Sverige kan öka omställningstakten ytterligare, med ganska enkla medel dessutom. Flera satsningar saknas i budgeten för 2023, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.
– En av de viktigaste frågorna för industrin framåt är en stabil elförsörjning till en globalt konkurrenskraftig kostnad. En fjärdedel av IKEM:s medlemsföretag överväger idag att varsla personal med anledning av de skenande priserna, samtidigt ser vi framåt att elanvändandet behöver dubbleras för att industrin ska kunna genomföra omställningen, säger Jonas Hagelqvist, VD på IKEM.
Kemiindustrin vill se fler klimatsatsningar
Kemiindustrin vädjar nu till regeringen om klimatsatsningar och nya regler för att möjliggöra ny grön teknik.
- Säkra framtidens elförsörjning
En fjärdedel av företagen inom kemiindustrin överväger att varsla personal med anledning av de skenande elpriserna. Flera företag har redan behövt vidta den åtgärden. IKEM anser att det behövs en bred politisk överenskommelse för att nå en långsiktig lösning på framtidens elförsörjning. Omställningen inom kemiindustrin kommer kräva minst en fördubbling av elanvändningen.
- Möjliggör en cirkulär ekonomi
Företagen inom kemiindustrin vill återvinna mera. Det är bra att regeringen nu avser satsa på infångning och lagring av koldioxid från biobaserade källor. Men industrin måste också kunna använda tekniken för koldioxid från fossila källor. En viktig satsning som saknas i budgeten är möjligheten att utveckla tekniken för att återanvända koldioxiden (CCU). En sådan inriktning skulle minska koldioxidutsläppen och sätta stopp för beroendet av fossila råvaror. Regeringen måste våga låta industrin satsa på ny teknik om de menar allvar med att nå klimatmålet.
- Stoppa krånglet i tillståndsprocesserna
Byråkratin kring tillståndsprocesserna fördröjer den gröna omställningen och därför måste regeringen satsa för en effektivisering. Kemiindustrin behöver rättssäkra och förutsägbara prövningar för ny teknik. Det är bra att regeringen avser genomföra förslag från miljöprövningsutredningen, men man bör ta i beaktande att dessa innebär ett ökat antal prövningar för myndigheterna. En effektiv handläggning kräver utökade resurser.
- Avskaffa plastpåseskatten
Industrin vill återvinna all plast. Svenska plastbärkassar var redan innan skatten i stor utsträckning tillverkade av återvunnen plast. Sedan skatten infördes har konsumenterna istället gått över till papperspåsar och avfallspåsar på rulle, alternativ som båda är sämre för miljön. De importeras i högre grad och avfallspåsarna är oftast tillverkade av fossila råvaror. Plastpåseskatten har försämrat den cirkulära ekonomin för plasten och den måste avskaffas.
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPressekreterareIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seBilder
Om
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Bråttom att göra verkstad av Miljötillståndsutredningens förslag21.1.2025 10:43:59 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Miljötillståndsutredningen sitt betänkande med förslag om hur tillståndsprocesser kan bli smidigare och mer förutsägbara. IKEM välkomnar utredningens förslag och uppmanar regeringen att skyndsamt agera.
Förbättra expertskatten och fördubbla den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen15.1.2025 13:27:22 CET | Pressmeddelande
Idag lämnades utredningen om bättre regler för expertskatt över till regeringen. Den innehåller flera efterlängtade förslag men går försiktigt fram i den föreslagna ökningen av expertskattenedsättningen.
IKEM:s krav i kommande avtalsförhandlingar19.12.2024 08:53:41 CET | Pressmeddelande
Idag växlar IKEM yrkanden med facken och därmed inleds 2025 års avtalsförhandlingar. Ett realistiskt märke behöver sättas och flera åtgärder vidtas för att bibehålla innovations- och kemiindustrins globala konkurrenskraft.
9 reformer för fler utländska forskare till Sverige18.12.2024 13:45:56 CET | Pressmeddelande
Regeringens utredning ”Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter” är klar och förslagen är efterlängtade. Men regeringen behöver gå ännu längre för att främja talangattraktion. IKEM har tagit fram en rapport med nio förslag på reformer för fler utländska forskare i den svenska industrin.
Både ris och ros till regeringens FoI-proposition12.12.2024 12:24:16 CET | Pressmeddelande
Idag har regeringen presenterat propositionen ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. Innovations- och kemiindustrin välkomnar satsningarna på industridoktorander, inriktningen mot biobaserat och cirkulär ekonomi, och inte minst life science. Men IKEM hade önskat att regeringen hade vågat gå längre avseende forskningsfinansieringssystemet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum