Studenternas vanliga misstag mot CSN – Så undviker du dem
Det lönar sig att vara aktiv med sitt studiemedel. Genom att ha koll på några enkla saker kan du slippa att betala tillbaka till CSN om du råkat få för mycket pengar.
Misstag 1: Glömmer meddela CSN
Många glömmer att meddela CSN om studierna förändras, till exempel vid ändrad studietakt eller förändrad inkomst.
– Den vanligaste anledningen till återkrav är att man glömmer meddela oss att något har ändrats under terminens gång. Det handlar om att man är ouppmärksam, inte att man fyller i ansökan fel. De allra flesta vill göra rätt, men många glömmer att det är ditt ansvar som student att meddela ändringar till oss, säger Charlotta Hansen, som arbetar på CSN med att minska felaktiga utbetalningar.
De vanligaste ändringarna som man glömmer meddela är:
- Att man fått inkomster som är högre än vad man angett i ansökan eller högre än fribeloppet. Tänk på att inkomster från exempelvis aktier och lägenhetsförsäljning också räknas.
- Att man avbrutit hela eller delar av sina studier.
- Att man ändrat antal poäng eller kurser.
- Om du förlänger din studietid.
Misstag 2: Tror att skolan meddelar CSN
Många tror att om man meddelar skolan om ändringar och avbrott så får CSN automatiskt reda på det. Det stämmer, fast efter lång tid när den studerande troligen hunnit få en eller flera utbetalningar av studiemedel som den inte borde fått. Meddela därför direkt CSN om ändringar i poäng eller studietakt. Då undviker man att få för mycket utbetalt och därmed ett återkrav.
Risk för konsekvenser om man glömmer meddela
Den som inte meddelar CSN att man har en högre inkomst riskerar att fastna i den inkomstkontroll som görs två år efter studierna. Då görs ett återkrav, som innebär att man får 30 dagar på sig att betala tillbaka den felaktigt utbetalda summan. Återbetalningskraven beror på hur mycket du fått felaktigt, men kan ligga på 20 000 kr eller mer. Dessutom kan det bli svårare att få studiemedel i framtiden. Varje år hamnar personer hos Kronofogden som inte kan betala sina återkrav, vilket kan leda till negativa konsekvenser på sikt.
Meddelas CSN direkt regleras kommande utbetalningar så att den studerande slipper att få för mycket utbetalt. För den som tror sig tjäna mer än sitt fribelopp går det också att minska antalet veckor med studiemedel. På så sätt kan man höja sitt fribelopp och dessutom spara studieveckor till framtiden.
Så meddelar du CSN
För att meddela CSN om att exempelvis ändra inkomst, meddela studieavbrott eller ändra ansökan, besök CSN:s webbplats och logga in på Mina sidor. https://www.csn.se.
Läs mer om fribeloppet här: Fribelopp Inkomster under studietiden
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seLänkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
10 000 ansökningar när ansökan för omställningsstudiestöd öppnade3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Klockan 20.00 den 1 april öppnade ansökan för omställningsstudiestöd under höstterminen 2025. Första ansökan kom in efter fem minuter, och vid midnatt hade nästan 10 000 ansökningar lämnats in.
Inbjudan till webbinarium: Erfarenheter av omställningsstudiestöd1.4.2025 14:20:27 CEST | Pressmeddelande
CSN hälsar välkommen till ett webbinarium den 9 april klockan 12.00 - 13.00 där rapporten Erfarenheter av omställningsstudiestöd presenteras.
Hälften bytte bransch efter studier med omställningsstudiestöd31.3.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
De som började studera med omställningsstudiestöd gjorde det för att de ville byta yrke, och efter avslutade studier hade hälften bytt bransch. Studerande med omställningsstudiestöd vid högskolan hade också bättre studieresultat än studerande med studiemedel. Det är några resultat från CSN:s uppföljning av den första tiden med omställningsstudiestödet.
Hög återbetalning av studielån – 16 miljarder betalades in28.3.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Återbetalningen av studielån var fortsatt hög under 2024. Totalt betalades 15,9 miljarder kronor tillbaka till CSN, en ökning med 1,2 miljarder kronor jämfört med föregående år. Andelen låntagare som hamnar hos Kronofogden var oförändrad på 5 procent.
Funderar du på att söka omställningsstudiestöd? Gör det nya testet!21.3.2025 10:56:38 CET | Nyheter
Den 1 april klockan 20.00 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet för studier under höstterminen 2025. Funderar du på att söka? Öka dina chanser genom att vara väl förberedd! Gör det nya testet och se hur du ligger till.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum