Potentiellt farliga covidmutationer ska kartläggas i ny Uppsalastudie
- Genom att studera virusens genetiska kod får vi bättre koll på vilka covidvarianter som är vanligast. Samtidigt vill vi undersöka vilka symtom de ger för att hitta potentiellt farliga mutationer. Det kan till exempel handla om neurologiska symtom och symtom från mage-tarm, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare inom provtagnings- och smittspårningsenheten i Region Uppsala och ansvarig forskare för CRUSH Covid.
Covid-19 brukar beskrivas som ett lurigt virus som har visat sig besitta stor kapacitet att mutera. Efter omikron har mutationsfrekvensen ökat markant. Idag känner man till cirka 100 undergrupper till BA5.
Mats Martinell betonar att virusets genetiska kod endast är en av flera faktorer som påverkar måendet hos personer med covid. Även samsjuklighet, ålder med mera spelar in.
Alla i Uppsala län som testas positivt för covid-19, influensa eller RS virus kommer tillfrågas att delta i studien genom att rapportera sina symtom i en webbenkät. Frågorna handlar om mående, symtom, hur länge man varit sjuk, hur intensiv man upplever sjukdomen samt hur man mådde innan diagnosen. De som har symtom följs sedan upp och får besvara ytterligare frågor via mejl. Därefter kommer forskarna koppla sjukdomsbild till virusets genetiska kod.
- I likhet med CRUSH Covid kommer den nya studien fortlöpande redovisa resultat via en hemsida. Analys och resultat kommer att redovisas visuellt med bilder som visar symtom och sjukdomsbild i kluster, berättar Mats Martinell.
Detta menar han är ett nytt angreppssätt som möjliggjorts tack vare det nära kliniska utvecklingssamarbetet under pandemin mellan provtagningsenheten (primärvården) och virologer inom klinisk mikrobiologi (gensekvensering) vid Akademiska sjukhuset. Att alla prover kan analyseras på laboratoriet vid Akademiska är en klar fördel.
På laboratoriet för klinisk mikrobiologi kan flera hundra prover i veckan sekvenseras.
- I denna studie betraktas många parametrar som kommer att bidra till en djupare förståelse om hur SARS-CoV-2 viruset fungerar. Det känns väldig bra att vi är i en fas av pandemin där vi kan forska på sådana frågeställningar och inte bara analysera tusentals prover, säger René Kaden, mikrobiolog på Akademiska sjukhuset.
Uppsala universitet och Region Uppsala har ett delat huvudmannaskap för studien som görs i samarbete mellan institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap (Uppsala universitet), klinisk mikrobiologi (Akademiska sjukhuset), Akademiskt primärvårdscentrum och Provtagningsenheten (Nära vård och hälsa, Region Uppsala).
För mer information/intervju, kontakta:
Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare för provtagnings- och smittspårningsenheten inom Region Uppsala, tillika ansvarig forskare CRUSH Covid,
072-205 17 96
mats.martinell@regionuppsala.se
René Kaden, mikrobiolog, Akademiska sjukhuset;
070-373 93 40
rene.kaden@akademiska.se
Nyckelord
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Parkinsonpatienter i Uppsala dansar för bättre hälsa19.6.2025 09:29:10 CEST | Pressmeddelande
Genom projektet Dans för parkinson erbjuds personer med parkinsons sjukdom i Uppsala en ny väg till ökad livskvalitet. I samarbete med Parkinsonföreningen kombineras musik, rörelse och gemenskap i dansträffar som stärker både kropp och sinne.
Så har vårdcentralerna öppet i sommar17.6.2025 09:43:46 CEST | Pressmeddelande
Nu börjar sommaröppettider gälla vid Region Uppsalas egna vårdcentraler. Alla stora vårdcentraler har öppet under sommaren, men vissa ändringar i öppettider kan förekomma.
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 16 juni16.6.2025 15:06:14 CEST | Pressmeddelande
Alla kortläsare i Psykiatrins hus ska bytas ut Samtliga passerkortsläsare i Psykiatrins hus kommer att bytas ut. Programarbetet får kosta högst 2,1 miljoner kronor. Därefter går projektet direkt vidare till genomförande, för en kostnad av maximalt 49,2 miljoner kronor. Dessa beslut tog fastighets- och servicenämnden vid sitt möte. Befintligt system har en indikation för låg batterinivå som är svår att uppfatta, och är konstruerat så att dörren blir låst vid batterihaveri. Det saknas även kompletterande låscylindrar (vilket annars är standard i Region Uppsala) på en stor del av dörrarna. Resultatet är att både personal och patienter teoretiskt kan låsas inne, vid situationer då dörrarna absolut ska kunna öppnas. Frånsett detta tillverkas inte systemet längre, och det är inte längre möjligt att få tag i reservdelar. Eftersom ett byte behöver kunna göras under pågående verksamhet och lösningen behöver vara säker för både personal och patienter har ett mindre testbyte redan gjorts på en av
Uppsnabbat från regionfullmäktige den 10-11 juni11.6.2025 16:01:50 CEST | Nyheter
Regionplan och budget 2026–2028 fastställd Regionfullmäktige fastställde regionplan och budget för 2026–2028. Av budgeten framgår att anslaget till sjukhusstyrelsen höjs med 829 miljoner kronor. En del av detta är kompensation för kostnadsökningar, men det ingår också satsningar på förlossningsvården på Akademiska sjukhuset, fler vårdplatser på Lasarettet i Enköping och insatser för att korta köer och utveckla vårdutbud och vårdteknik. Anslaget till vårdstyrelsen höjs med 343 miljoner kronor. Förutom att kompensera för kostnadsökningar ska medlen bland annat användas till att anställa fler distriktsläkare för att nå målet högst 1100 listade per läkare i primärvården. De pågående utvecklingsprojekten för att stärka hälso- och sjukvården, ”Helhetsgreppet” och ”Fokus vårdskifte” fortsätter under 2026 och 100 miljoner kronor sätts av för ändamålet. Arbetet med att flytta sjukhusbunden vård till mer vård nära länets befolkning fortsätter. Under 2026 ska Region Uppsala stärka arbetet gentemo
Ny rapport om precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård presenteras av universitetssjukhusregionerna2.6.2025 15:55:24 CEST | Nyheter
Sveriges sju universitetssjukhusregioner har gått samman för att stärka tillgängliggörandet av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården. Genom initiativet Ökad precision tillsammans presenteras nu en nulägesanalys och en gemensam målbild med fokus på att ge patienter i hela landet tillgång till mer träffsäker, jämlik och långsiktigt hållbar vård. Ambitionen är också att främja och tillvarata precisionsmedicinsk forskning, utveckling och innovation som bedrivs i den kliniska vardagen. Bakom initiativet står Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Örebro län, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen. – Vi vill skapa långsiktiga förutsättningar för att nya metoder och terapier inom precisionsmedicin når fram till patienter utifrån behov på ett jämlikt och hållbart sätt, i hela landet, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län och ordförande i initiativets styrgrupp. – Vi ser att Sverige har kommit en god bit på väge
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum