Sverige informerar ukrainare, bulgarer, rumäner och polacker om risk för exploatering
– Människoexploateringen pågår i stor skala mitt ibland oss, inte bara på samhällets skuggsida. Därför är det viktigt att människor som är på väg att söka jobb i Sverige känner till de risker och rättigheter som finns här, säger Paulina Bolton, utredare inom människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.
Människoexploatering och människohandel för tvångsarbete förekommer i en rad branscher, bland annat inom byggsektorn, hotell och restaurang, bärplockning samt hushållsnära tjänster. Brotten sker i många fall över landsgränser och kan omfatta såväl ursprungsländer som transitländer och destinationsländer.
Informationskampanjen #BeforeYouGo riktar sig till människor som är på väg att söka jobb i Sverige. Kampanjen består dels av en film på Youtube, där människor som redan har etablerat sig i Sverige ger råd till sina landsmän, dels en informationssida hos den svenska Jämställdhetsmyndigheten.
– Människoexploatering och människohandel är allvarliga brott som ökar i kristider. Jag hoppas att den här kampanjen ska bidra till att fler människor hittar säkra vägar till arbete, säger Edi Mujaj, senior rådgivare på Östersjöstaternas råd.
FAKTA: Kampanjen #BeforeYouGo
Kampanjen #BeforeYouGo riktar sig till människor i Ukraina, Bulgarien, Polen och Rumänien som planerar att söka jobb i Sverige. Kampanjen består av en informationsfilm på Youtube där människor från dessa länder som redan har etablerat sig i Sverige berättar om sina erfarenheter och ger råd till sina landsmän.
Filmen kompletteras med en informationssida till arbetssökare hos Jämställdhetsmyndigheten. Syftet med kampanjen är att informera om risker och rättigheter på den svenska arbetsmarknaden så att färre människor utsätts för människoexploatering och människohandel.
FAKTA: Människoexploatering och människohandel
Människoexploatering är ett brott som handlar om arbete under tvång eller orimliga villkor. I Sverige förekommer människoexploatering inom bland annat bärplockning, hotell och restaurang, trädgårdsarbete, byggarbete och asfalts- och stenläggningsarbete.
Människohandel är ett brott som i många fall sker över landsgränserna. Vid människohandel samarbetar ofta flera gärningspersoner i olika länder för att transportera människor från ett ställe till ett annat. Människohandlarna kan beslagta människors passhandlingar för att på så sätt begränsa deras rörelsefrihet.
FAKTA: Jämställdhetsmyndigheten och Östersjöstaternas råd
Jämställdhetsmyndigheten ansvarar för att samordna det svenska arbetet mot människohandel och ska bidra till ett effektivt genomförande av den svenska jämställdhetspolitiken.
Östersjöstaternas råd är en samarbetsorganisation för länderna runt Östersjön. Organisationen ska verka för en demokratisk utveckling i regionen och stärka banden mellan länderna.’
Kontakter
Carin MalmbergJämställdhetsmyndigheten
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seLänkar
Om
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Stöd vid våld i nära relationer når sällan hbtqi-personer1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer söker sig i låg grad till socialtjänsten, skyddade boenden eller andra sorters formellt stöd. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att samhällets insatser ofta vänder sig till heterosexuella kvinnor i första hand.
Våld vanligt i ungas partnerrelationer31.3.2025 12:03:03 CEST | Pressmeddelande
Flickor utsätts för våld i nära relation i större utsträckning än pojkar. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten visar att sexuellt våld är fyra gånger så vanligt bland flickor och icke-binära personer jämfört med pojkar.
Unga kvinnors ekonomi halkar efter tidigt4.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Könsskillnader i inkomster börjar redan i unga åldrar och följer sedan med genom arbetslivet.
79 miljoner för att förebygga våld13.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu får 23 aktörer statsbidrag för projekt och verksamheter som förebygger mäns våld mot kvinnor. I många av ansökningarna till Jämställdhetsmyndigheten riktar sig insatserna till barn. Totalt fördelar myndigheten 79 miljoner kronor för de närmaste två åren.
Kvinnor har sämre möjligheter att vara lokalpolitiker än män2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Högre krav, härskartekniker och svårigheter att balansera uppdrag med familjeliv. Sämre villkor i den lokala politiken gör att kvinnor har det svårare att ha uppdrag och oftare hoppar av, visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum