Funktionsrätt Sverige

Behöva byta kommun för att få en fungerande utbildning för sitt barn?

Dela
Ja, så kan det faktiskt se ut. För var du bor påverkar dina möjligheter att få del av dina mänskliga rättigheter. Det är känt sen länge, men konstateras i rapporten ”Respekt för rättigheter?”, civilsamhällets granskning av hur Sverige efterlever Funktionsrättskonventionen. Det är också temat för ett av Funktionsrätt Sveriges seminarium på MR-dagarna 19–21 april.

Hur illa det exakt ser ut, det vet ingen. För idag saknas offentlig statistik som kan tala om det. Redan 2014 uppmanade FN Sverige att ta fram obligatoriska indikatorer för att följa upp Funktionsrättskonventionen i hela landet, men det har ännu inte skett. Sverige lever inte heller upp till krav på uppdelad statistik för personer med funktionsnedsättning i den nationella uppföljningen av Agenda 2030. När jämlikhetsdata diskuteras i Sverige finns sällan funktionsnedsättning med.

”Trots att vi vet att personer med funktionsnedsättning halkar allt längre efter med ökad risk för fattigdom, rätten till hälsa, utbildning och arbete så saknas perspektivet i de övergripande politiska besluten. FN har betonat vikten av att inkludera funktionsrätt i återuppbyggnaden efter pandemin. De har också tagit fram förslag till indikatorer för att följa upp både Funktionsrättkonventionen och målen i Agenda 2030. Vi måste börja jobba bättre tillsammans och använda verktygen”, säger Lotta Håkansson, styrelseledamot i Funktionsrätt Sverige och moderator för seminariet.

Att ingen ska lämnas utanför är också temat för Funktionsrätt Sveriges andra seminarium ”Hur kan vi bygga hållbara bostäder utifrån allas behov?” som arvsfondsprojektet ”Rätt från början” arrangerar. Hur kan vi säkerställa att rätten till bostad gäller för alla och att nya bostäder uppfyller det viktigaste löftet i FN:s Agenda 2030 – att ingen ska lämnas utanför?

”Vi kommer att belysa problemen, men också presentera förslag som bidrar till lösningar, bland annat i form av ett processtöd för hur man kan arbeta med universell utformning av bostäder och bostadsområden. I det tas människors olikheter med i kalkylen redan från början”, kommenterar Diana Chafik, projektledare för Rätt från Början.

Läs mer om vår medverkan på MR-dagarna.

Kontakter

Om

Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A, Box 1386
172 27 Sundbyberg

http://www.funktionsratt.se

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 50 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla. 

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Regeringen lyssnar inte på kritiken mot ökade kostnader för läkemedel: ”Varför ska sjuka personer bestraffas?”17.3.2025 11:59:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen går vidare med förslaget om att öka egenavgifterna i högkostnadsskyddet för läkemedel med 900 kronor – trots massiv kritik från både civilsamhällets organisationer och myndigheter. – Det försämrade högkostnadsskyddet riskerar att påverka folkhälsan negativt. Det är upprörande och oacceptabelt att regeringen helt ignorerar kritiken från de grupper som kommer att drabbas allra hårdast av de ökade kostnaderna, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige

Följ Norges exempel – gör Funktionsrättskonventionen till lag10.2.2025 12:36:28 CET | Pressmeddelande

En av de prioriterade frågorna för den nya norska regeringen är att göra FN:s funktionsrättskonvention till lag. Den norska regeringen skriver i ett uttalande att man gör detta för att stärka genomslagskraften för konventionen och förbättra läget för funktionsrätten. Funktionsrätt Sverige uppmanar nu den svenska regeringen att följa Norges exempel och lyssna på FN:s återkommande krav på att göra konventionen till lag – Funktionsrättskonventionen trädde i kraft i Sverige redan 2009, men vi väntar fortfarande otåligt på rättigheterna ska göra skillnad i människors liv och att konventionen ska bli lag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande

Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye