Funktionsrätt Sverige

Funktionsrättskonventionen: Sverige får hård kritik av FN

Dela

I en ny FN-rapport kritiseras Sverige på flera punkter gällande rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
- Nu har regeringen en lång att-göra-lista för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav. Funktionsrättskonventionen måste bli lag i Sverige, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.

Kollage med en porträttbild av en man, en framsida av en rapport och en FN-flagga
Nicklas Mårtensson, ordförande, Funktionsrätt Sverige. Foto: Linnea Bengtsson

Den 11-12 mars förhördes regeringen av FN:s funktionsrättskommitté i Genéve om hur Sverige lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Och nu har FN efter sin granskning kommit med rekommendationer till Sverige.

- FN bekräftar vår bild av en negativ utveckling inom flera områden för personer med funktionsnedsättning i Sverige. Nu behöver vi en gång för alla en funktionsrättspolitik som är baserad på rättigheter och som innehåller konkreta reformer som gör verklig skillnad i människors vardag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.

Sedan 2009 är FN:s Funktionsrättskonvention gällande i Sverige, vilket innebär att den svenska staten förbundit sig att leva upp till konventionens innehåll. Men konventionen har inte införlivats i svensk lagstiftning.

- FN inskärper i sin rapport att konventionen behöver bli lag i Sverige. Vi måste ha lagar som på ett bättre sätt står upp för individens rättigheter till exempel inom skolan, på arbetsmarknaden och inom vården, säger Nicklas Mårtensson.

I rapporten tar FN:s funktionsrättskommitté även upp frågan om att stärka funktionsrättsorganisationers roll och finansiering.

-  Vi är glada över att FN bekräftar vår viktiga roll. Vi förväntar oss nu att regeringen följer FN:s rekommendationer och ger oss förutsättningar att bedriva vårt arbete med att skapa ett bättre och mer inkluderande samhälle för alla, säger Nicklas Mårtensson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Porträttbild av en man
Nicklas Mårtensson, ordförande, Funktionsrätt Sverige. Foto: Linnea Bengtsson
Ladda ned bild

Länkar

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 52 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla.

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”11.3.2024 08:01:15 CET | Nyheter

Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige. - Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter

Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Norge visar vägen när Funktionsrättskonventionen ska bli lag18.1.2024 14:21:57 CET | Nyheter

Funktionsrättskonventionen är äntligen på väg att bli lag. Men det gäller inte Sverige utan vårt grannland Norge, där regeringens expertkommitté i måndags överlämnade sina förslag om att konventionen ska komma in i den norska Människorättslagen. - Nu hoppas vi att den svenska regeringen tar rygg på Norge och tar steg mot att införliva funktionsrätten fullt ut med svensk lagstiftning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye