Funktionsrätt Sverige

Civilsamhället inför FN-förhör: ”Utvecklingen går åt fel håll”

Dela

Idag, den 11 mars, inleds FN:s förhör av Sverige om hur vi lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Civilsamhällets organisationer – som också finns på plats i Genève – är starkt oroade över utvecklingen i Sverige.

- Vi ser att utvecklingen går bakåt inom flera viktiga områden. Sverige har haft tio år på sig att åtgärda de brister som FN lyfte fram  vid den senast granskningen, men bara en av FN:s rekommendationer har åtgärdats fullt ut sedan dess. Nu måste regeringen sätta fart i arbetet med att följa rekommendationerna och genomföra konventionen, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Den 11-12 mars står Sverige inför det andra FN-förhöret som genomförs sedan konventionen trädde i kraft i Sverige 2009. 

Det samlade civilsamhället – drygt 100 organisationer – har skrivit en gemensam rapport till FN inför granskningen av Sverige. Civilsamhället ser över lag en negativ trend i rättighetsutvecklingen och konstaterar att utvecklingen har avstannat eller till och med går bakåt på centrala områden.

- Den största utmaningen är att rättighetsperspektivet varken fått genomslag i lagar, policy eller i praktiken. Det innebär att det är svårt för individen att få sina rättigheter tillgodosedda säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Av de rekommendationer som FN lämnade till Sverige efter det förra förhöret, 2014, har Sverige bara uppfyllt en enda rekommendation fullt ut – inrättandet av ett institut för mänskliga rättigheter.

- Vi har varit utan en oberoende övervakningsmekanism den större delen av tiden och  Funktionsrättskonventionen är fortfarande inte införlivad i svensk lag medan vårt grannland Norge tar kliv framåt och nu är på väg att göra den till lag.

Statistik visar att personer med funktionsnedsättning har sämre livsvillkor, sämre levnadsvanor men också sämre hälsa jämfört med den övriga befolkningen. I den inskickade FN-rapporten från civilsamhället ges många exempel på hur livsvillkoren försämras inom olika samhällsområden.

- Vi ser ständiga neddragningar i budget och hårdare praxis i bedömningen av rätten till insatser både enligt LSS och Socialtjänstlagen, exkluderande åtgärder som drabbar barn med funktionsnedsättning i skolan och ett arbetsliv där endast 44 procent av de som har en funktionsnedsättning har ett arbete, jämfört med dryga 80 procent i resten av befolkningen.

Civilsamhället hoppas att regeringen tar dialogen på allvar och skyndsamt tar initiativ till en oberoende granskning av hur den svenska lagstiftningen förhåller sig till rättigheterna i Funktionsrättskonventionen. Det behövs också en konkret handlingsplan med tydliga politiska åtaganden för att genomföra konventionen.

- Regeringen måste vända den negativa trenden och inleda ett systematiskt arbete för att konventionen ska få genomslag och i det arbetet vill vi inom funktionsrättsrörelsen vara en aktiv part, avslutar Nicklas Mårtensson.

Debattartikel i Altinget den 11 mars: Vi syns efter FN-förhöret, Camilla Waltersson Grönvall
Undertecknad av Funktionsrätt Sverige, Civil Rights Defenders och Fonden för mänskliga rättigheter.

Rapport till FN från det samlade civilsamhället

Kontakter

Bilder

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Regeringen lyssnar inte på kritiken mot ökade kostnader för läkemedel: ”Varför ska sjuka personer bestraffas?”17.3.2025 11:59:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen går vidare med förslaget om att öka egenavgifterna i högkostnadsskyddet för läkemedel med 900 kronor – trots massiv kritik från både civilsamhällets organisationer och myndigheter. – Det försämrade högkostnadsskyddet riskerar att påverka folkhälsan negativt. Det är upprörande och oacceptabelt att regeringen helt ignorerar kritiken från de grupper som kommer att drabbas allra hårdast av de ökade kostnaderna, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige

Följ Norges exempel – gör Funktionsrättskonventionen till lag10.2.2025 12:36:28 CET | Pressmeddelande

En av de prioriterade frågorna för den nya norska regeringen är att göra FN:s funktionsrättskonvention till lag. Den norska regeringen skriver i ett uttalande att man gör detta för att stärka genomslagskraften för konventionen och förbättra läget för funktionsrätten. Funktionsrätt Sverige uppmanar nu den svenska regeringen att följa Norges exempel och lyssna på FN:s återkommande krav på att göra konventionen till lag – Funktionsrättskonventionen trädde i kraft i Sverige redan 2009, men vi väntar fortfarande otåligt på rättigheterna ska göra skillnad i människors liv och att konventionen ska bli lag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande

Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye