Funktionsrätt Sverige

Nu behövs ett MR-institut med kunskap och hög integritet

Dela
Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen tagit ytterligare ett steg närmare att förverkliga ett oberoende institut för mänskliga rättigheter genom att tillsätta en organisationskommitté. Det är avgörande att ett oberoende institut har en ledning med djup insikt i rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt en hög integritet.

”Under pandemin har stora brister i funktionsrättperspektiv avslöjats, inte minst inom myndigheter som ansvarar för krisberedskap, vård och omsorg.  Men även före pandemin såg vi försämringar inom exempelvis socialförsäkringen med ökade avslag och hänvisningar till försörjningsstöd, samt skolan där barn med funktionsnedsättning är överrepresenterade bland elever med problematisk skolfrånvaro. Därför måste institutet ledas med hög integritet, kunskap och förutsättningar att granska alla myndigheters agerande”, kommenterar Mikael Klein, intressepolitisk chef Funktionsrätt Sverige.

Civilsamhället spelar en aktiv och mycket viktig roll i FN-systemets granskning av hur länder lever upp till sina folkrättsliga åtaganden, men ersätter inte den funktion som ländernas oberoende MR-institutioner har i genomförandet av funktionsrättskonventionen.

”Avsaknaden av en oberoende övervakning har bidragit till den negativa utveckling som vi i civilsamhället kunde konstatera i rapporten ”Respekt för rättigheter?” där vi gick igenom genomförande av konventionen 2019. Rättighetsperspektivet har stannat vid vackra ord och inte alls fått genomslag när det gäller personer som möter funktionshinder. Nu ser vi fram emot den nya institutionen och att funktionsrättsrörelsen blir aktivt involverad i etableringen av den liksom i arbetet med att vända denna utveckling”, säger Mikael Klein.

Vi noterar att regeringen nämner att närheten till Köpenhamn och det danska MR-institutet kan främja utbyte av kunskap och erfarenheter som kan vara till stor nytta för det svenska institutet.

”Det tar vi som ett tecken på att Sverige också kan inspireras när det gäller resurser som behövs för övervakning av funktionsrättskonventionen. I Sverige skulle det motsvara minst sju personer med kompetens om CRPD utifrån människorättsmodellen vilket vi tidigare lyft i en skrivelse”, avslutar Mikael Klein.

Bakgrundsfakta:
Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs av riksdagen 2008, utan att ha uppfyllt kravet på en eller flera oberoende mekanismer på plats för att främja, skydda och övervaka genomförandet av konventionen. Sveriges riksdag och regering har också åtagit sig att organisationer som företräder personer som möter funktionshinder ska vara aktivt involverade i beslut och övervakning rättigheterna.

Läs vår gemensamma skrivelse från 2018 med Lika Unika om behovet av en MR-institution.

Kontakter

Om

Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A, Box 1386
172 27 Sundbyberg

http://www.funktionsratt.se

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 50 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla. 

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Regeringen lyssnar inte på kritiken mot ökade kostnader för läkemedel: ”Varför ska sjuka personer bestraffas?”17.3.2025 11:59:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen går vidare med förslaget om att öka egenavgifterna i högkostnadsskyddet för läkemedel med 900 kronor – trots massiv kritik från både civilsamhällets organisationer och myndigheter. – Det försämrade högkostnadsskyddet riskerar att påverka folkhälsan negativt. Det är upprörande och oacceptabelt att regeringen helt ignorerar kritiken från de grupper som kommer att drabbas allra hårdast av de ökade kostnaderna, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige

Följ Norges exempel – gör Funktionsrättskonventionen till lag10.2.2025 12:36:28 CET | Pressmeddelande

En av de prioriterade frågorna för den nya norska regeringen är att göra FN:s funktionsrättskonvention till lag. Den norska regeringen skriver i ett uttalande att man gör detta för att stärka genomslagskraften för konventionen och förbättra läget för funktionsrätten. Funktionsrätt Sverige uppmanar nu den svenska regeringen att följa Norges exempel och lyssna på FN:s återkommande krav på att göra konventionen till lag – Funktionsrättskonventionen trädde i kraft i Sverige redan 2009, men vi väntar fortfarande otåligt på rättigheterna ska göra skillnad i människors liv och att konventionen ska bli lag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande

Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye