Scandic Hotels utses till den djurvänligaste hotellkedjan

Lagom till att det är dags att boka in en hotellvistelse inför jul- och nyårsledigheten och att planera vårens konferenser släpps Djurens Rätts Hotellguide. Guidens syfte är att guida konsumenter så att de kan stötta företag som tar mer ansvar för djuren både genom att ställa högre djurskyddskrav och genom att servera mer växtbaserad mat. Djurens Rätt har därför kartlagt elva av de största hotell- och konferenskedjorna i landet och deras arbete med djurvälfärd med fokus på kycklingar, hönor och vego.
Hotellkedjan som kammar hem förstaplatsen är Scandic Hotels Group. Företaget valde redan 2018 att fasa ut buräggen, efter dialog med Djurens Rätt, och inför lanseringen av rapporten gick Scandic Hotels även ut med en ECC-policy. Policyn inkluderar hela deras marknad bestående av 270 hotell i Norden, Polen och Tyskland och kedjan har därmed påbörjat utfasningen av turbokycklingar. När det kommer till målsättning om vego visar de vägen i sin sektor med målet om att öka andelen växtbaserat med 60 % till år 2025 genom att minska servering av kött från samtliga djurslag.
– Jag är väldigt imponerad av Scandic Hotels driv att vara med och stärka djurskyddet samt öka andelen växtbaserat. Deras arbete kommer i slutändan att göra skillnad för otroligt många djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
På andraplats hamnar hotellkedjan ESS Group, som bland annat äger The Steam Hotel, Hotel Bellora och Falkenberg Strandbad, som inför rapporten infört en policy för ECC och mot burägg. På delad tredjeplats hamnar Elite Hotels, Best Western Hotel Group och Sabis.
– Kycklingarna och hönorna är de djur som är flest och har det sämst i djurfabrikerna, därför är det väldigt positivt att flera hotellkedjor tar större ansvar för deras välfärd. Jag hoppas nu att ännu fler inspireras till att fatta viktiga och ansvarsfulla beslut för djuren, säger Camilla Bergvall.
Om Djurens Rätts Hotellguide
I rapporten rankas företagen utefter om de ställer krav på kycklinginköp enligt den nya europeiska miniminivån European Chicken Commitment (ECC), samt om de har en policy mot användandet av burägg. Djurens Rätt har också fört samtal med företagen om deras målsättningar att öka andelen växtbaserade proteiner och minska andelen animaliskt protein, så kallade vegomål. De tre ämnena är utvalda då de utgör områden där företagen kan göra störst skillnad för flest antal individer. Företagens arbete i de tre kategorierna har poängsatts och summerats, för att kunna utse den djurvänligaste hotell- och konferenskedjan.
Företagen som hamnar näst sist i rapporten är Radisson och Nordic Choice. Och de som hamnar sist är First Hotels, Nobis Hospitality Group, Stockholm Meeting Selection och Ligula Hospitality Group.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder


Om
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
Förbud mot pälsdjursuppfödning på väg: "Äntligen!"20.3.2025 14:18:45 CET | Pressmeddelande
Under dagen har regeringen tillsatt en utredning om hur förbud mot pälsdjursuppfödning ska införas i Sverige. Detta efter ett löfte som gavs hösten 2023 och på grund av ”djuretiska diskussioner” som har letts av Djurens Rätt i över 50 år. Djurens Rätt firar denna framgång och uppmanar till att utredningen sker skyndsamt.
Ny rapport: Tre års granskning av Sveriges kycklingslakterier20.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Skandalrubrikerna för kycklingslakterier har duggat tätt under de senaste åren. Djurens Rätt har därför granskat tre års kontrollrapporter för djurskydd för Kronfågels, Guldfågelns och Atrias slakterier. Resultatet presenteras i en ny rapport med ingående information om systematiska brister, hemlighetsmakeri om dessa och viktiga politiska åtgärder för att lösa problemen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum