Scandic Hotels utses till den djurvänligaste hotellkedjan
Lagom till att det är dags att boka in en hotellvistelse inför jul- och nyårsledigheten och att planera vårens konferenser släpps Djurens Rätts Hotellguide. Guidens syfte är att guida konsumenter så att de kan stötta företag som tar mer ansvar för djuren både genom att ställa högre djurskyddskrav och genom att servera mer växtbaserad mat. Djurens Rätt har därför kartlagt elva av de största hotell- och konferenskedjorna i landet och deras arbete med djurvälfärd med fokus på kycklingar, hönor och vego.
Hotellkedjan som kammar hem förstaplatsen är Scandic Hotels Group. Företaget valde redan 2018 att fasa ut buräggen, efter dialog med Djurens Rätt, och inför lanseringen av rapporten gick Scandic Hotels även ut med en ECC-policy. Policyn inkluderar hela deras marknad bestående av 270 hotell i Norden, Polen och Tyskland och kedjan har därmed påbörjat utfasningen av turbokycklingar. När det kommer till målsättning om vego visar de vägen i sin sektor med målet om att öka andelen växtbaserat med 60 % till år 2025 genom att minska servering av kött från samtliga djurslag.
– Jag är väldigt imponerad av Scandic Hotels driv att vara med och stärka djurskyddet samt öka andelen växtbaserat. Deras arbete kommer i slutändan att göra skillnad för otroligt många djur, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
På andraplats hamnar hotellkedjan ESS Group, som bland annat äger The Steam Hotel, Hotel Bellora och Falkenberg Strandbad, som inför rapporten infört en policy för ECC och mot burägg. På delad tredjeplats hamnar Elite Hotels, Best Western Hotel Group och Sabis.
– Kycklingarna och hönorna är de djur som är flest och har det sämst i djurfabrikerna, därför är det väldigt positivt att flera hotellkedjor tar större ansvar för deras välfärd. Jag hoppas nu att ännu fler inspireras till att fatta viktiga och ansvarsfulla beslut för djuren, säger Camilla Bergvall.
Om Djurens Rätts Hotellguide
I rapporten rankas företagen utefter om de ställer krav på kycklinginköp enligt den nya europeiska miniminivån European Chicken Commitment (ECC), samt om de har en policy mot användandet av burägg. Djurens Rätt har också fört samtal med företagen om deras målsättningar att öka andelen växtbaserade proteiner och minska andelen animaliskt protein, så kallade vegomål. De tre ämnena är utvalda då de utgör områden där företagen kan göra störst skillnad för flest antal individer. Företagens arbete i de tre kategorierna har poängsatts och summerats, för att kunna utse den djurvänligaste hotell- och konferenskedjan.
Företagen som hamnar näst sist i rapporten är Radisson och Nordic Choice. Och de som hamnar sist är First Hotels, Nobis Hospitality Group, Stockholm Meeting Selection och Ligula Hospitality Group.
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder
Om
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Tiotusentals kycklingar utsatta för allvarligt lidande vid Atrias slakteri10.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2023 har Atria Sverige AB brustit i djurskyddet vid minst 22 tillfällen vilket har orsakat minst 67 000 kycklingar allvarligt lidande. Bristerna handlar om allt ifrån transportdödlighet till att kycklingar har riskerat att skållas levande. Det visar Djurens Rätts nya kartläggning.
Svältande kycklingar och frätskador hos Guldfågeln: Djurens Rätt kräver åtgärder3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bakom två av de största kycklingslakterierna i Sverige står varumärket Guldfågeln, där kycklingar har utsatts för ett allvarligt lidande enligt Djurens Rätts nya kartläggning. Under förra året hade slakterierna brister i djurskyddet gällande bland annat svält och hög dödlighet i transporterna. Levande kycklingar har också hittats i sopor och kycklingar har riskerat att skållas levande. Djurens Rätt menar att politiker och företag behöver ta krafttag för att stoppa lidandet.
Ny rapport: Hotell- och restaurangbranschen måste ta ansvar för att minska köttkonsumtionen1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag, på vegetariska världsdagen, lanserar Djurens Rätt en rapport som uppmanar företag inom hotell-, restaurang- och snabbmatsbranschen att minska sina inköp av animaliskt protein och i stället satsa på växtbaserade alternativ. Att byta ut en djurart till en annan är varken en djurvänlig eller hållbar lösning, enligt organisationen.
Allvarliga brister hos Kronfågel: Sämst bland svenska kycklingfabriker26.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2023 har Kronfågels slakteri i Katrineholm haft fler djurskyddsbrister än någon annan kycklingfabrik i Sverige. Dessutom har slakteriet försökt få undantag från djurskyddslagstiftningen. Det visar en ny kartläggning av djurskyddskontroller som har sammanställts av Djurens Rätt.
Historiskt genombrott i EU: Djurskyddskommissionär inrättas19.9.2024 15:21:54 CEST | Pressmeddelande
I veckan meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att en kommissionär nu kommer att ha djurskydd som en del av sin titel. Detta är en viktig framgång för Djurens Rätt, som kan glädjas åt att djuren får en starkare och tydligare röst inom EU.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum