Simkunnigheten minskar bland svenska elever
- Att 93 procent av eleverna i årskurs 6 nådde betygskriteriet i simning kan tyckas vara en hög andel. Men i praktiken innebär det att ungefär 8 300 elever som lämnade mellanstadiet i juni inte kunde simma inför sommarlovet. Det är allvarligt, säger undervisningsråd Sabina Vesterlund på Skolverket.
Uppföljningen visar att de elever som har fått undervisning i simning redan i början av lågstadiet klarar kravet att kunna simma 200 meter i högre utsträckning än de som inte har fått det.
Skolan lyckas inte kompensera för elevernas socioekonomiska förutsättningar
Uppföljningen visar också att elevsammansättningen på skolorna har betydelse för andelen simkunniga elever. På skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar klarar 89 procent av eleverna betygskriteriet i simning, jämfört med 95 procent på skolor med bättre förutsättningar.
- Det finns inget annat betygskriterium som är så tydligt som det för simkunnigheten. Kravet bygger på ett säkerhetstänk och värnande om liv. Stöd måste sättas in till alla elever som man tror inte kommer att nå kravet. Det har alla elever rätt till oavsett bakgrund, säger Sabina Vesterlund.
Svårt för skolorna att bedriva simundervisning
Mer än hälften av lärarna i uppföljningen tycker att det är en utmaning att få till simundervisningen.En fjärdedel av lärarna uppger att det finns stora utmaningar med tillgång till tider i simhallen, att erbjuda extra simundervisning för elever som behöver samt transport till och från simhallen. En femtedel uppger att det finns stora utmaningar med elever som inte kommer till simundervisningen. Vidare upplever lärare att simundervisning är tidskrävande och ofta innebär dubbelarbete med att genomföra simundervisningen och samtidigt ordna med vikarie till ordinarie lektioner.
- Det bör inte enbart ligga på den enskilde läraren att få till simundervisning med tillhörande planering och logistik samt vikarier till annan undervisning. Här måste skolledning och huvudmännen ge bättre förutsättningar så att simundervisningen kan genomföras, säger Sabina Vesterlund.
Om simning i grundskolans läroplan
Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Från och med mellanstadiet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen. För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.
Om rapporten
Skolverket har följt upp simkunnigheten i grundskolans årskurs 6 för läsåret 2021/22. Resultaten i rapporten bygger på en enkätundersökning riktad till lärare i idrott och hälsa som genomfördes under våren 2022. Skolverket har tidigare följt upp simkunnigheten år 2010 och 2014. Uppföljningen är gjord på nationell nivå.
Ta del av rapporten
Simkunnighet i årskurs 6 – läsåret 2021/22
Relaterat
Här kan du ta del av den tidigare uppföljningen av simkunnighet från 2014 Simkunnighet i årskurs 6 – läsåret 2013/14
För frågor kontakta
För frågor kontakta Skolverkets presstjänst via telefon 08-527 333 00 eller mejla presstjanst@skolverket.se.
Nyckelord
Kontakter
Skolverkets Presstjänst
Vi kan hjälpa dig som är journalist att hitta rätt person att prata med eller intervjua. Dessutom kan vi ge dig aktuell information om Skolverket och vår verksamhet.
Bilder
Om
Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.
Följ Skolverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skolverket
Personalförstärkningen i Härnösand minskar i omfattning13.1.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
När Skolverket tidigare i år öppnade en ny enhet i Härnösand i enlighet med regeringens uppdrag var ambitionen att den på sikt skulle växa till att omfatta ca 24 medarbetare. Detta som ett led i att förstärka myndighetens arbete med statsbidrag. Skolverket har dock fått minskade budgetramar som innebär att 80 miljoner ska sparas i verksamheten. För Härnösands del betyder det att den pågående förstärkningen av det lokala kontoret inte kan genomföras enligt plan. Åtta provanställningar kommer nu att avbrytas. -Verksamheten i Härnösand är viktig, och det är därför tråkigt men tyvärr nödvändigt att göra detta. Vi hade gärna behållit alla duktiga medarbetare, säger Jonas Krantz avdelningschef för handläggning på Skolverket. Skolverket kommer efter minskningen att ha sammanlagt 15 anställda på kontoret i Härnösand. Dessa medarbetare kommer även fortsättningsvis att jobba med handläggning av statsbidrag och skolutvecklingsfrågor.
Svenska elever presterar bättre i matematik visar internationell studie4.12.2024 10:10:00 CET | Pressmeddelande
Svenska elever i både årskurs 4 och 8 har förbättrat sina resultat i matematik sedan 2019. Sverige är ett av få deltagande EU- och OECD-länder med förbättrade matematikresultat. Det visar den internationella kunskapsmätningen TIMSS 2023. I naturvetenskap presterar de svenska eleverna på samma nivå som i föregående mätning 2019.
Läslistor ska bidra till fler läsintresserade barn och unga2.12.2024 14:30:00 CET | Pressmeddelande
Gittan och gråvargarna, Yani och Doktor Glas. Det är några av de boktitlar som finns med på de läslistor som Skolverket och Kulturrådet har tagit fram på uppdrag av regeringen. Läslistorna ska vara ett stöd för förskollärare och lärare när de väljer skönlitteratur för sin undervisning och kommer vara frivilliga att använda. Under måndagen överlämnades läslistorna till regeringen i samband med en pressträff.
Pressinbjudan: resultaten av TIMSS 202327.11.2024 10:00:00 CET | Pressinbjudan
Hur är svenska elevers kunskaper i matematik och naturvetenskap i årskurs 4 och 8? Och hur står sig deras kunskaper i jämförelse med eleverna i norden och OECD-länderna?
Digitala nationella prov genomförs för första gången – minskar risken för fusk25.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I morgon genomför hundratals gymnasieelever runt om i Sverige de nationella proven digitalt för första gången. Detta är en stor förändring i skolans värld som stärker rättssäkerheten och likvärdigheten för eleverna men också förenklar arbetet för lärare på sikt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum