Skolverket

Påminnelse pressinbjudan: resultaten av PISA 2022

Dela

Hur är svenska 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap? Och hur står sig deras kunskaper i jämförelse med eleverna i Norden och OECD-länderna?

Välkommen till pressträff imorgon tisdagen den 5 december kl 11.00

Plats: Svetsarvägen 16 i Solna business park

Resultaten offentliggörs samtidigt i alla deltagande länder. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och projektledaren Maria Axelsson deltar. Presentationen sänds även digitalt på www.skolverket.se.

Det kommer att vara möjligt att göra egna intervjuer direkt i anslutning till pressträffen.

Mer information om PISA hittar du på www.skolverket.se/pisa

Föranmälan krävs

Föranmäl er till presstjanst@skolverket.se eller ring 08-527 333 00 senast den 5 december klockan 09.00.

Ta med presslegitimation

Om PISA

  • PISA har genomförts var tredje år sedan 2000 och Sverige har deltagit vid samtliga undersökningar.
  • Totalt deltog 81 länder eller regioner, däribland 37 av 38 OECD-länder, i PISA 2022. I Sverige deltog drygt 6 000 elever från 250 grundskolor och 17 gymnasieskolor.
  • PISA står för Programme for International Student Assessment. Det är en internationell studie som organiseras av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Skolverket ansvarar för studien i Sverige.

Nyckelord

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder5.12.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye