Fyra av tio elever i årskurs 8 saknar viktig digital kompetens
Svenska elever presterar på samma nivå som EU/OECD-genomsnittet i en internationell kunskapsmätning som undersöker digital kompetens hos elever i årskurs 8. Samtidigt saknar en stor andel elever grundläggande kunskaper i att värdera information på nätet. Det visar den internationella studien ICILS 2023 som även undersöker kunskaper i programmering och problemlösning.
Studien har genomförts i totalt 34 länder och det är första gången Sverige deltar. Elever i Sverige presterar på samma nivå som genomsnittet för de deltagande EU/OECD-länderna.
– Även om svenska elever använder digitala verktyg i stor utsträckning, både i skolan och på fritiden, så visar ICILS att de inte per automatik får väl utvecklade digitala färdigheter. Det är inte unikt för Sverige, men av stor betydelse för samhället. Det handlar om färdigheter som är en förutsättning för att kunna delta i skola, arbetsliv och som aktiv samhällsmedborgare, säger Anna Castberg, avdelningschef på Skolverket.
En stor andel saknar viktiga kunskaper
Majoriteten av eleverna i Sverige presterar på eller över en grundläggande nivå, enligt den skala som används i studien. Samtidigt är det, liksom i övriga deltagande länder, många elever som har en låg digital kompetens. Fyra av tio elever saknar förmåga att värdera informationens trovärdighet, relevans och användbarhet, vilket är avgörande för ett säkert deltagande i en digital värld. Dessutom är dessa elever mindre självständiga när de använder dator och programvara, och behöver tydliga instruktioner.
För problemlösning med hjälp av programmering når en tredjedel av eleverna inte upp till en nivå där de utan stegvisa instruktioner och tydligt visuellt stöd kan lösa uppgifter. Samtidigt presterar omkring en tiondel av eleverna i Sverige på den allra högsta nivån, vilket även är fallet i övriga Norden.
– Det är oroväckande att en stor andel elever, och det gäller även i andra länder, saknar tillräckliga kunskaper i exempelvis källmedvetenhet och ansvarsfull användning av digitala verktyg. Det är viktigt att eleverna får kunskap i att använda verktygen på ett ändamålsenligt sätt i skolan, säger Anna Castberg.
Familjebakgrund har stor betydelse för elevernas resultat
Spridningen mellan hög- och lågpresterande elevers digitala kompetens är stor i Sverige, liksom i flera andra länder. Den största skillnaden ser vi mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund. Elever med låg socioekonomisk bakgrund, där bland annat föräldrarnas utbildningsnivå ingår, presterar sämre än de med hög socioekonomisk bakgrund. När det gäller programmering har elevers socioekonomiska bakgrund större påverkan i Sverige än det internationella genomsnittet.
Det finns också skillnader i resultat mellan elever med olika migrationsbakgrund. Elever med utländsk bakgrund presterar sämre än elever med minst en förälder född i Sverige. Dessa skillnader minskar när vi kontrollerar för övriga bakgrundsfaktorer, men försvinner inte helt.
Det har också stor betydelse i vilken skola som en elev går. Elever i en skola med en mindre gynnsam socioekonomisk elevsammansättning presterar sämre än elever i en skola med mer gynnsam socioekonomisk sammansättning.
– Elever med mindre gynnsam bakgrund eller som går på en skola där övriga elever har det presterar sämre. Det är problematiskt ur ett likvärdighetsperspektiv och här har skolan ett viktigt kompensatoriskt uppdrag, säger Anna Castberg.
Fler resultat från ICILS 2023
- Bland de nordiska länderna presterar Danmark i topp i båda provdelarna. I programmering presterar elever i Finland på samma nivå som i Danmark. Elever i Norge presterar på samma nivå som svenska elever, det vill säga som genomsnittet för de deltagande EU/OECD-länderna i båda provdelarna.
- I Sverige – liksom i övriga Norden och för det internationella genomsnittet – presterar flickor i genomsnitt bättre än pojkar i dator- och informationskunnighet, men skillnaden är mindre bland de svenska eleverna. Däremot presterar pojkar bättre i programmering och problemlösning än flickor i Sverige, vilket är en skillnad som inte ses i övriga Norden.
- En majoritet av eleverna anser att de har lärt sig i skolan om att avgöra hur tillförlitlig informationen på nätet är samt att göra korrekta källhänvisningar. Det är mindre vanligt att de anser att de lärt sig om olika säkerhetsaspekter som exempelvis att avgöra om meddelanden är potentiella bedrägerier. Det framgår av elevenkäten i ICILS.
- En tiondel av eleverna uppger att de inte fått lära sig programmering alls upp till årskurs 8, trots att det ingår i kursplanerna i matematik och teknik.
Ta del av rapporten
ICILS 2023 En internationell studie om digital kompetens hos elever i årskurs 8
Om ICILS
ICILS (International Computer and Information Literacy Study) är en internationellt jämförande kunskapsmätning som undersöker digital kompetens hos elever i årskurs 8. Studien har genomförts vart femte år sedan 2013. Sverige har deltagit i studien för första gången i och med ICILS 2023.
Studien undersöker två områden av elevernas digitala kompetens. Dels handlar det om dator- och informationskunnighet som innefattar färdigheter i att använda datorer för att samla in, utvärdera, hantera, bearbeta och kommunicera digital information. Dels handlar det om datalogiskt tänkande vilket avser olika färdigheter relaterade till problemlösning och programmering.
Sammanlagt deltog drygt 133 000 elever i årskurs 8 från omkring 5 300 skolor i 34 länder i ICILS 2023. I Sverige deltog drygt 3 400 elever från 147 skolenheter.
ICILS organiseras och leds av IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement). Skolverket är ansvarigt för dess genomförande i Sverige.
Relaterat
Skolverkets webbsida för ICILS 2023 (skolverket.se)
15-åringars användning av digitala verktyg: En internationell jämförelse utifrån PISA 2022 (Rapport, Skolverket)
För frågor kontakta
Skolverkets presstjänst 08-527 333 00 eller presstjanst@skolverket.se
Nyckelord
Bilder
Följ Skolverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skolverket
Läslistor ska bidra till fler läsintresserade barn och unga2.12.2024 14:30:00 CET | Pressmeddelande
Gittan och gråvargarna, Yani och Doktor Glas. Det är några av de boktitlar som finns med på de läslistor som Skolverket och Kulturrådet har tagit fram på uppdrag av regeringen. Läslistorna ska vara ett stöd för förskollärare och lärare när de väljer skönlitteratur för sin undervisning och kommer vara frivilliga att använda. Under måndagen överlämnades läslistorna till regeringen i samband med en pressträff.
Pressinbjudan: resultaten av TIMSS 202327.11.2024 10:00:00 CET | Pressinbjudan
Hur är svenska elevers kunskaper i matematik och naturvetenskap i årskurs 4 och 8? Och hur står sig deras kunskaper i jämförelse med eleverna i norden och OECD-länderna?
Digitala nationella prov genomförs för första gången – minskar risken för fusk25.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I morgon genomför hundratals gymnasieelever runt om i Sverige de nationella proven digitalt för första gången. Detta är en stor förändring i skolans värld som stärker rättssäkerheten och likvärdigheten för eleverna men också förenklar arbetet för lärare på sikt.
Många elever med F i matematik har inte fått det stöd de har rätt till5.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Elever som lämnar grundskolan med slutbetyget F i matematik har ofta haft svårt att nå målen även tidigare under skolgången. Trots det har få av dessa elever fått särskilt stöd under en längre tid. Det visar en ny rapport från Skolverket.
Slutbetygen för årskurs 9 sjunker26.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolans nationella program sjunker med 1,5 procentenheter. 83,7 procent av eleverna som gick ut grundskolan i våras blev behöriga, jämfört med 85,2 procent år 2023. Det visar Skolverkets nya statistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum