Rättsmedicinalverket

RMV i unikt samarbete med Svenska Deckarakademin

Dela
För att höja kunskapsnivån kring den medicinska delen av rättskedjan tar Rättsmedicinalverket (RMV) under nästa år till ett helt nytt grepp. I början av februari står RMV värd för ett skräddarsytt arrangemang i samarbete med några av landets ledande deckarförfattare. Arrangemanget sker tillsammans med Svenska Deckarakademin, ett samfund vars syfte är att främja deckargenren.

De närvarande åhörarna kommer att få följa ett fiktivt fall som inleds med att en avliden person påträffats utomhus och där RMV:s experter sedan lotsar publiken genom den fortsatta hanteringen, med fokus på de delar av rättskedjan där RMV bidrar. Syftet är att berätta om RMV:s verksamhet och underlätta att använda RMV:s expertområden i litteraturen.

– Vi ser verkligen fram emot att testa detta nya koncept i samarbete med Svenska Deckarakademin. Deckargenren är väldigt stor i Sverige och många människor får till stor del sin bild av Rättsmedicinalverket genom litteraturen. Ett välkänt RMV bidrar till ökad rättssäkerhet och effektivitet inom rättskedjan men kan också på sikt medverka till att fler väljer att utbilda sig i syfte att få jobb hos oss i framtiden, säger Johan Rahm, kommunikationschef på RMV.

Medverkar vid föreläsningen gör experter från RMV:s rättsmedicinska, rättskemiska, rättsgenetiska respektive rättspsykiatriska verksamheter. De medverkande kommer att utifrån det fiktiva fallet berätta hur arbetet går till, vilka metoder som finns att tillgå och vilka överväganden som görs i olika typer av situationer. Åhörarna kommer också att ha möjlighet att ställa frågor till experterna.

– Svenska Deckarakademin arbetar för stärka genrens litterära anseende och hålla den på en hög nivå, säger Karin Alfredsson, preses för Svenska Deckarakademin. Ett samarbete med Rättsmedicinalverket passar perfekt och vi välkomnar alla deckarförfattare till föreläsningen.

Arrangemanget kommer att äga rum torsdagen den 2 februari 2023 kl 14.00 på plats i RMV:s rättsmedicinska lokaler i Solna. Seminariet kommer även att spelas in och finnas tillgängligt i efterhand via digitala kanaler. Intresserade författare anmäler sig via mejl till kommunikation@rmv.se

Kontakter

Karin Alfredsson
preses Svenska Deckarakademin
karin@kajanne.se

Bilder

Om

Rättsmedicinalverket
Rättsmedicinalverkethttps://www.rmv.se/

Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet inom rättsväsendet. Genom opartiska analyser och bedömningar ger vi tillförlitliga svar som hjälper polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar. Vi är en länk i rättskedjan och bidrar till ett rättssäkert samhälle. Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 500 kunniga och engagerade medarbetare.

Följ Rättsmedicinalverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye