Funktionsrätt SverigeFunktionsrätt SverigeFunktionsrätt Sverige

Begränsa inte SVT:s möjlighet att publicera text

Dela
Idag adresserar Funktionsrätt Sverige, Hörselskadades Riksförbund och Synskadades Riksförbund kulturminister Parisa Liljestrand om de krav som framförts av Tidningsutgivarna på en begränsning av SVT:s publicering av text. ”En begränsning av SVT:s möjligheter att publicera skriven text digitalt skulle innebära en allvarlig inskränkning av tillgängligheten och därmed av yttrandefriheten och demokratin. Det skulle även riskera att skapa ett större utanförskap för personer med funktionsnedsättningar.”, är vårt gemensamma budskap.

Frågan om SVT:s textpubliceringar är särskilt viktig inför den utredning som snart ska tillsättas av Public service inför de nya sändningstillstånden som sträcker sig mellan 2026-2033. Innan jul ska direktiven sättas och samtliga undertecknare har i olika sammanhang framfört våra medskick inför utredningen.

Tillsammans representerar vi 20 procent, cirka 2 miljoner människor i Sverige som lever med funktionsnedsättning. En av hörnstenarna i den svenska funktionshinderspolitiken och i FN:s funktionsrättskonvention är att tillgänglighet och universell utformning ska genomsyra hela samhället. Tillgänglighet är en absolut förutsättning för rätten till yttrandefrihet och för demokratin.

Många av oss är storkonsumenter av public service och för många är public service en primär och viktig informationskälla, inte minst vad gäller nyheter.

Exempelvis tar många personer med synskada del av nyheter i form av text via SVT nyheter-appen eftersom den har en relativt god tillgänglighet för målgruppen. Dagstidningarnas tillgänglighet varierar däremot mellan olika tidningar. Och för hörselskadade är utbudet i text helt oumbärligt för att ta del av nyhetsförmedlingen, där sändningar och klipp inte alltid textas.

Vår bestämda uppfattning är slutligen att ett starkt och tillgängligt nyhetsutbud är viktigt. Att det inte utgör ett hot mot den fria mediemarknaden, utan tvärtom stärker nyhetsintresset och därmed gynnar alla nyhetsaktörer.

Nicklas Mårtensson
Generalsekreterare
Funktionsrätt Sverige

Mattias Lundekvam
Förbundsordförande
Hörselskadades Riksförbund

Niklas Mattsson
Förbundsordförande
Synskadades Riksförbund

Nyckelord

Kontakter

Hörselskadades Riksförbund, kommunikationschef Ingvild Falkenhaug,e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se, mobil: 070-536 22 43


Synskadades Riksförbund, pressfrågor, e-post: eva.vallin@srf.nu,mobil: 076-539 93 23

Dokument

Om

Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A, Box 1386
172 27 Sundbyberg

http://www.funktionsratt.se

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 50 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla. 

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter

Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Norge visar vägen när Funktionsrättskonventionen ska bli lag18.1.2024 14:21:57 CET | Nyheter

Funktionsrättskonventionen är äntligen på väg att bli lag. Men det gäller inte Sverige utan vårt grannland Norge, där regeringens expertkommitté i måndags överlämnade sina förslag om att konventionen ska komma in i den norska Människorättslagen. - Nu hoppas vi att den svenska regeringen tar rygg på Norge och tar steg mot att införliva funktionsrätten fullt ut med svensk lagstiftning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

En defensiv budget som inte gynnar personer med funktionsnedsättning20.9.2023 13:48:14 CEST | Pressmeddelande

Det finns ljusglimtar i regeringens budgetförslag, exempelvis satsningar inom vården och på ökad psykisk hälsa. Dessa förmörkas tyvärr av annat, inte minst av att regeringens huvudnummer, skattesänkningarna för löntagare och pensionärer, inte omfattar personer med funktionsnedsättning som saknar förutsättningar att arbeta och därför lever på sjuk- och aktivitetsersättning. ”I realiteten innebär skattesänkningen att personer som har sjuk- och aktivitetsersättning missgynnas på grund av att de inte kan arbeta. Det är en orimlig orättvisa.”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye