CUPRA Sverige

CUPRA satsar ytterligare på eldriven racing och ansluter sig tillsammans med ABT till Formel E

Dela
Med stora framgångar inom de elektrifierade racingserierna FIA ETCR och Extreme E kliver nu CUPRA tillsammans med ABT in i världens största elbilstävling - ABB FIA Formula E.
  • Från 2023 kommer ABT CUPRA att tävla i ABB FIA Formula E, tävlingen som tar elektrifierad racing in i hjärtat av världens mest ikoniska städer
  • Efter framgångarna inom FIA ETCR och Extreme E, är detta ett naturligt nästa steg för CUPRA som fortsätter bevisa att elektrifiering och prestanda är en perfekt matchning
  • CUPRA kommer att samarbeta med ABT Sportsline under namnet ABT CUPRA Formula E Team, med förarna Robin Frijns (Nederländerna) och Nico Müller (Schweiz) anmälda till lagets första säsong

CUPRA har de senaste fyra åren ägnat sig åt att återuppfinna motorsporten och satsat för att vinna genom att utveckla CUPRA e-Racer – världens första 100% eldrivna standardvagnsracer – och tagit hem flera segrar i FIA ETCR och Extreme E. CUPRA är ett varumärke med motorsport i sitt DNA och stora ambitioner inom hållbar racing.

Nu är CUPRA, som satsar på att bli ett helt elektrifierat varumärke år 2030, redo för nästa steg i utvecklingen och kommer tillsammans med ABT ansluta till Formel E, världens ledande elbilsracingserie, säsongen 2023. Det är ett naturligt steg för CUPRA eftersom varumärket strävar efter att förändra motorsportvärlden och bevisa att elektrifiering och prestanda är en perfekt matchning.

ABB FIA Formula E – världens första helelektriska FIA World Championship och den första och enda motorsporten som certifierats som koldioxidneutral sedan starten - och CUPRA delar samma DNA och når ut till en mångfacetterad publik med en gemensam attityd. Det är en grupp som består av teknik- och innovationsentusiaster som förenar den fysiska och digitala världen. Precis som CUPRA, är Formel E närvarande i metaverse med ett officiellt blockchain racingspel, och båda märkena når individer som värdesätter hållbarhet och som brinner för racing och prestanda.

”Racing är själva kärnan i CUPRAs DNA – och på CUPRA går vi ut för att vinna”, säger Wayne Griffiths, CEO för CUPRA. "Det är dags att ta nästa kliv framåt och delta i världens största elbilstävling. Jag ser verkligen fram emot att se ABT CUPRA Formula E teamet tävla i hjärtat av några av världens mest ikoniska städer. Att gå med i Formel E, en unik motorsportplattform, understryker vår ambition att bli ett verkligt globalt relevant varumärke med målet att inspirera världen från Barcelona."

Med teamförarna Robin Frijns (Nederländerna) och Nico Müller (Schweiz) anmälda till säsongen 2023 och tack vare den globala synlighet som Formel E erbjuder, kommer ABT CUPRA Formula E teamets deltagande på ”KönigKlasse” av alla eldrivna tävlingsplattformar att ha en enorm inverkan på märket. Både ABT och CUPRA kommer att stärka sin relation som huvudpartners i teamet, och Mahindra Racing kommer att leverera drivlinetekniken.

CUPRA samarbetar redan med ABT i offroadracingserien Extreme E, och båda märkena är pionjärer när det gäller eldrivna racingbilar. ABT har haft stora framgångar i Formel E med sitt eget team, och CUPRA inledde sin elbilssportresa med att utveckla CUPRA e-Racer, världens första helt eldrivna standardvagnsracer. Deras fortlöpande samarbete är ett bevis på CUPRAs och ABTs gemensamma vision om att återuppfinna motorsportvärlden genom elektrifiering.

Med CUPRA e-Racer klev CUPRA in i FIA ETCR World Cup – världens första helelektriska standardvagnsmästerskap – där teamet 2021 och 2022 tog hem både förar- och fabriksmästerskapet. 2022 stod CUPRA EKS alla teamförare på de tre högsta pallplatserna i säsongens final. CUPRA e-Racer var den överlägset snabbaste och mest tillförlitliga bilen i tävlingen för andra året i rad.

Att delta i Extreme E – den globala offroadracingserien för eldrivna SUV:ar som lyfter miljöer utsatta för klimatförändringar – är en del i CUPRAs målsättning att bli ett helt elektrifierat varumärke i slutet av detta decennium, och varumärket delar med detta sin övertygelse om hur viktigt det är att lyfta fram de problem som klimatförändringarna medför.

Redan 2018 var CUPRAs ambition att återuppfinna motorsporten. Tack vare några få troende med stora drömmar har märket fortsatt att utmana racingen och banat väg för nya format av sporten, och skapat nya känslor och upplevelser.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.CUPRA ABT Formula E team

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

CUPRA är en okonventionell utmanare som förenar stimulerande design, elektrifiering och prestanda för att inspirera världen från Barcelona. CUPRA, som lanserades 2018, har sitt huvudkontor och racinggarage i Martorell, Barcelona, Dessutom har CUPRA ett världsomspännande återförsäljarnätverk.

Under 2021 fortsatte CUPRAs uppåtgående trend med en tredubbling av försäljningen och 80 000 levererade bilar, främst tack vare framgångarna med CUPRA Formentor. CUPRA bevisar att elektrifiering och sportighet är en perfekt matchning och under 2022 utökar man utbudet av CUPRA Born – märkets första helt eldrivna bil – med ett urval av batteristorlekar och en kraftfullare e-Boost-version. En exklusiv version av CUPRA Formentor VZ5 i begränsad upplaga lanseras också. CUPRA Tavascan, företagets andra helt eldrivna modell samt CUPRA Terramar, den elektrifierade SUV:en som är en hyllning till racerbanan Terramar där allt en gång började för CUPRA, lanseras 2024, följt av företagets första eldrivna stadsbil, inspirerad av CUPRA UrbanRebel Concept, 2025.

CUPRA är FC Barcelonas officiella bil- och mobilitetspartner, World Padel Tours premiumsponsor och officiell sponsor för eSports Club Finetwork KOI. Tillsammans med märken som Primavera Sound och De Antonio Yachts, har de skapat CUPRAs lifestyleuniversum. CUPRA Tribe består av ett team av ambassadörer som vill vara den drivande kraften bakom förändring. Bland medlemmarna finns gatukonstnären TV-Boy, padellegenden Fernando Belasteguín, den tyske målvakten Marc ter Stegen och Ballon d'Or samt fotbollsfotbollsspelaren Alexia Putellas.

Följ CUPRA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CUPRA Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye