Riksteatern

Dragkingen Qarl Qunt är tillbaka på Sverigeturné för att utmana om makt, identitet och sexualitet

Dela
I SLICK möter publiken koreografen och dansaren Sofia Södergård som sitt dragking-alterego, Qarl Qunt. Med intresse för makt och sexualitet bjuder han på en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance. Föreställningen som har gjort succé både hos publik och kritiker åker återigen på turné med Riksteatern.

– Qarl Qunt har kommit till under olika etapper mitt liv. Dels genom mitt intresse för hur maskulinitet och femininet skapas i kroppsspråket. Dels när jag upptäckte New Yorks ballroom-scen och olika queera klubbsammanhang i Sverige. Jag blev sugen på att testa drag som rymmer oändligt med möjligheter för att belysa hur kön reproduceras. Men även om Qarl kan ha gjort en otrolig manspread så kan jag upptäcka att en man som inte dragar har gjort en ännu värre, säger Sofia Södergård. 
 
Under turnén som sträcker sig från Kiruna till Lund, belyser Sofia Södergård genom drag det vi lärt oss läsa som maskulint eller feminint och visar att det finns fler möjligheter gällande både identitet och sexualitet. 
 
– En del av föreställningen är att Qarl träffar sina fans efter showen, genom det har jag fått så fina publikmöten i alla åldrar. Någon känner igen sin chef i Qarl eller kvinnor som vill testa att ta plats med kroppsspråket eller hbtqi-ungdomar som känner sig stärka men som också stärker mig med sin närvaro. Det finns också ett åttio plus-par som berättade att dom aldrig gått på dans innan, att SLICK var den första dansföreställning dom sett och efter det går dom på alla dansgrejer som kommer till deras ort, berättar Sofia Södergård. 

Sofia Södergård är utbildad på klubb- och streetdancescenen i New York, Balettakademien Stockholm samt på Stockholms Dramatiska Högskola. Hon har bland annat koreograferat systrarna Kronlöfs föreställning De redan frälsta, BRUS av Astrid Menasanch Tobieson och Nina Westers Cabaret. Sofia såg senast i föreställningen Transplantation tillsammans med Charlotte Engelkes. 
 
SLICK har premiär 25 januari i Årsta. 
SLICK producerades ursprungligen i samarbete med Norrlandsoperan och Dansens Hus och med stöd av Konstnärsnämnden. 

Medverkande 
Sofia Södergård 

Konstnärligt team 
Av och med: Sofia Södergård   
Ljusdesign: Tobias Hallgren, Lumination   
Regiöga: Ulrika Malmgren   
Koreografiöga: Tarika Wahlberg   
Kostymöga: Felicia Kronlöf   
Foto: Andreas Nilsson   
Video & projektioner: Tova Nyberg   
Ljud: Karl Lund   

Producent 
Riksteatern 

För turnéplan se Riksteaterns hemsida.
För fler bilder besök Riksteaterns mediabank.
 
 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Andreas Nilsson
Foto: Andreas Nilsson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye