Naturskyddsföreningen

Johanna Sandahl slutar som ordförande

Dela
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl lämnar sin post. Johanna har varit ordförande i nästan ett decennium. Hon har bestämt sig för att för att inte kandidera för en ny mandatperiod, när föreningen håller riksstämma i juni 2023.

Johanna Sandahl är utbildad agronom och valdes som första kvinna till ordförande för Naturskyddsföreningen 2014, och var innan dess vice ordförande. Sedan 2019 är Johanna Sandahl också ordförande för European Environmental Bureau (EEB), som är Europas största nätverk för miljöorganisationer, med 180 medlemsorganisationer i fler än 35 länder. Johanna ingår också bland annat i Naturvårdsverkets och Strålsäkerhetsmyndighetens insynsråd, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Internationella miljöinstitutets styrelse och Right Livelihood Advisory Council.  

– Det har varit en otroligt intressant, lärorik och händelserik tid. Efter nio år som ordförande har jag nått gränsen för vad våra stadgar rekommenderar som antal år på den här posten. Jag lämnar med varm hand över det här fina förtroendeuppdraget att leda en framgångsrik och växande organisation. Det är viktiga år som ligger framför oss, med kort om tid att lösa klimatkrisen och naturkrisen, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen är Sveriges största och mest inflytelserika miljöorganisation med fler än 200 000 medlemmar och lokalföreningar i 270 av landets kommuner. Föreningen grundades 1909 och har bland annat varit med och räddat pilgrimsfalken, skapat naturreservat och påverkat en lång rad viktiga politiska beslut.  

– Jag är stolt över att Naturskyddsföreningen tydligt har bidragit till att sätta klimat, natur och miljö på agendan. Det har skett ett stort skifte i medvetandet om att klimatkrisen är en av våra största utmaningar, och näringslivet har verkligen vaknat till. För tio år sedan var det inte tal om att Sverige skulle ha en klimatlag med ambitiösa klimatmål. Naturkrisen har också gått från närmast en ickefråga till att det nu diskuteras konkret vad som ska göras för att stoppa artutrotningen, säger Johanna Sandahl.

Ny ordförande för Naturskyddsföreningen kommer att väljas på riksstämman, som hålls i Västerås 17–18 juni 2023. Riksvalberedningen tar emot nomineringar till ordförande, skattmästare och andra ledamöter i riksstyrelsen fram till och med den 31 januari 2023. 

– Naturskyddsföreningen är viktigare än någonsin. Och engagemanget är också stort – fler än 20 000 nya medlemmar har strömmat till bara under hösten. Jag kommer att leda föreningen fram till i sommar med glädje och stolthet, säger Johanna Sandahl.  

Mer information finns här.

Hela riksstyrelsen presenteras här. 

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye