
WWF välkomnar utökat skydd för ålen – men totalstopp krävs

Den europeiska ålen är akut hotad. Foto: Erling Svensen, WWF
– De vetenskapliga råden är väldigt tydliga – inget fiske efter ål kan anses hållbart, i motsats till vad Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren hävdar. Vi måste göra allt för att stoppa dödligheten av den akut hotade arten. Förutom fiskestoppet krävs att den svenska regeringen satsar på att återställa förlorade livsmiljöer och skapa fria vandringsvägar, säger Inger Melander, expert på fiske och marknad på WWF.
Kommissionen lade fram ett tydligt förslag för att skydda ålens vandring när den är som störst. Efter hårt tryck från medlemsstaterna är det svårt att bedöma hur effektivt det komplexa avtalet är som ministrarna enats om.
– Överenskommelsen lämnar många kryphål. En klar svaghet är att medlemsländerna själva kan välja när de vill förlägga sina nationella ålfiskestoppsperioder, exempelvis när det gynnar näringen och inte ålen, säger Inger Melander.
ICES (Internationella Havsforskningsrådet) har skärpt ålrekommendationen till “noll fångst i alla livsmiljöer 2023”. Råden omfattar ålens alla livsstadier och allt fiske, inklusive fångst av glasål för utsättning och vattenbruk. Annan dödlighet av ål som orsakas av människan bör minimeras och tas bort där det är möjligt.
Ålen är akut hotad och har försvunnit helt i stora delar av Europa. Bestånden har minskat med cirka 95-99 procent sedan 1950 och har rött ljus i WWFs Fiskguiden.
– Från WWFs sida vill vi se ett totalt fiskestopp på ålen i hela Europa. Men om det bara blir en 6 månaders förbudsperiod så är det jätteviktigt att det svenska fiskestoppet införs mellan 1 juli till 31 december, då ålen har sin vandringsperiod och fiskas som mest, fortsätter Inger Melander
Kritiken mot EU-kommissionens förslag har varit att det skulle drabba ålnäringen och den kultur som finns kring fisket.
– För att näringen överhuvudtaget ska överleva så måste ju även ålen existera. Om vi vill rädda ålnäringen på lång sikt måste ålen skyddas nu, avslutar Inger Melander.
För frågor kontakta:
Inger Melander, expert fiske och marknad WWF, 073-518 24 18, inger.melander@wwf.se
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77
Bilder
Om

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.
Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Nu räknas utrotningshotad bjässe16.5.2025 14:53:10 CEST | Pressmeddelande
Nu startar en omfattande inventering av bergsgorillor för att se om den positiva trenden för arten fortsatt – trots kvarstående hot som kan driva arten till utrotning. Flera team rör sig nu över de lummiga bergen där arten lever, på jakt efter spår såsom sovplatser och spillning.
WWF: Hur många igelkottar kan vi räkna i år?13.5.2025 15:20:39 CEST | Pressmeddelande
När igelkottarnas livsmiljöer försvinner minskar även igelkottarna i antal. Men en sak är säker. Svenskarna gillar igelkottar och WWF hoppas få hjälp igen att räkna dem under vår årliga Igelkottsvecka 11-17 augusti. WWF välkomnar alla observationer om såväl levande som döda igelkottar – och lika viktigt att rapportera om du inte ser någon. På så vis kan vi få veta mer.
WWF: Hur många igelkottar kan vi räkna i år?13.5.2025 15:00:01 CEST | Pressmeddelande
När igelkottarnas livsmiljöer försvinner minskar även igelkottarna i antal. Men en sak är säker. Svenskarna gillar igelkottar och WWF hoppas få hjälp igen att räkna dem under vår årliga Igelkottsvecka 11-17 augusti. WWF välkomnar alla observationer om såväl levande som döda igelkottar – och lika viktigt att rapportera om du inte ser någon. På så vis kan vi få veta mer.
Skydda igelkottarna från vårens faror29.4.2025 15:20:50 CEST | Pressmeddelande
Våren är en tid med många utmaningar för landets igelkottar. Både majbrasor och olika trädgårdsredskap utgör hot mot igelkottarna som gärna sover i rishögar och buskage.
Lokala ängsfröer ska stärka den biologiska mångfalden29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bristen på vilda blommor i jordbrukslandskapet gör att pollinatörerna har svårt att hitta mat och boplatser. För att de ängar och blomodlingar som bönderna och andra markförvaltare anlägger ska göra nytta för den biologiska mångfalden krävs svenska ängsfrön som är anpassade för olika delar av landet. Nu startar ett projekt för att ta fram regionala ängsfröer i Sverige.