
Lokala ängsfröer ska stärka den biologiska mångfalden
Bristen på vilda blommor i jordbrukslandskapet gör att pollinatörerna har svårt att hitta mat och boplatser. För att de ängar och blomodlingar som bönderna och andra markförvaltare anlägger ska göra nytta för den biologiska mångfalden krävs svenska ängsfrön som är anpassade för olika delar av landet. Nu startar ett projekt för att ta fram regionala ängsfröer i Sverige.

– För att stärka den biologiska mångfalden i odlingslandskapet behöver tillgången till svenska ängsfröblandningar öka. Vi är väldigt glada över att nu kunna bidra till att det blir verklighet, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
I dag råder det brist på regionala ängsfröblandningar av vilda växter. Det ska projektet ”Ängsfröer för hela Sverige!” ändra på. Projektet finansieras av Jordbruksverket och ska pågå i tre år. Tillsammans med företaget Pratensis och Svenska Botaniska Föreningen ska både lokala variationsrika ängsfröblandningar och enklare blandningar med färre arter, anpassade för odling på åkermark, tas fram.
– Med regionalt anpassade fröer minskar vi risken för spridning av främmande arter eller varianter av arter som kan utarma den genetiska variationen hos vilda växter i Sverige, säger Mora Aronsson, ordförande för Svenska Botaniska Föreningen.
I projektet delas Sverige in i sex zoner med olika klimat- och vegetationsförhållanden. Ett nätverk av frösamlare och fröodlare ska etableras, från norr till söder. Ett viktigt arbete är att hålla i utbildningar för frösamlare så att fröinsamlingen sker på ett sätt som inte skadar de vilda bestånden av växter. Fröodlarna kommer att få ett start-kit och instruktioner från företaget Pratensis AB, som har lång erfarenhet av fröinsamling och fröodling.
– Är du botanikintresserad så finns här chansen till ett roligt extraknäck under sommaren, samtidigt som du får lära dig mer om hur fröinsamling kan göras på ett etiskt sätt, säger Cloé Lucas, verksamhetsledare och VD på Pratensis AB.
Pratensis har odlat ett 100-tal vilda ängsväxter på gården utanför Alvesta i Småland sedan 2005. Med det nya projektet är målet att företaget ska utveckla sitt sortiment med regionala ängsfröblandningar och att verksamheten ska skalas upp, med hjälp av kontraktodlare runt om i landet.
– Nu kraftsamlar vi för att öka tillgången på vilda ängsfröer av bra kvalitet. För att stärka den biologiska mångfalden är det viktigt att använda fröer med så lokalt ursprung som möjligt. Om vi odlar samma variant av liten blåklocka från Skåne till Norrbotten riskerar vi att utarma den genetiska mångfalden, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på Världsnaturfonden WWF som koordinerar projektet.
Läs om projektet här
För mer information, kontakta:
WWFs kontaktpersoner, se nedan.
Cloé Lucas, VD Pratensis AB, 070-244 46 78, cloe@pratensis.se,
Mora Aronsson, ordförande Svenska Botaniska Föreningen, 072-512 10 43
FAKTA WWFs kampanj Gör Sverige vildare
Med initiativet GÖR SVERIGE VILDARE vill vi uppmuntra fler att skapa pollinatörsvänliga trädgårdar och balkonger runt om i landet. Varje kvadratmeter räknas! Förra året blev Sverige över 10 miljoner kvadratmeter vildare. Kampanjen pågår mellan 2 april till 31 augusti och riktar sig mot privatpersoner, företag, kommuner, skolor/förskolor, föreningar, golfklubbar, bostadsbolag med flera.
Läs mer här
Kontakter
Jenny JewertExpert hållbart jordbruk & jordbrukspolitik WWF
Tel:073-642 32 02jenny.jewert@wwf.seNina SchmiederPressekreterare WWF
Tel:0735-86 26 22nina.schmieder@wwf.seBilder








Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Fira en hållbar midsommar – välj grön sill och gynna naturen12.6.2025 07:22:21 CEST | Pressmeddelande
Midsommar är en tid för gemenskap, glädje, blommor och god mat. Men i år uppmanar WWF också alla att tänka till när det gäller midsommarbordets klassiker – sillen.
Fjärilar och skalbaggar – WWF belyser den svenska mångfalden11.6.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mångfalden av liv på jorden minskar snabbt. I sommar arbetar WWF och Nordens Ark tillsammans för att öka kunskapen om ögonfläcksbocken och den högnordiska pärlemorfjärilen. Två starkt hotade arter i vår svenska natur.
WWFs bästa tips för ett sommarlov i naturen10.6.2025 06:48:11 CEST | Pressmeddelande
Den biologiska mångfalden finns i parker, vid vägkanten, i trädgårdar, runt lekplatser och mellan höghus. Sommaren är den perfekta tiden att upptäcka naturen nära dig. WWFs natur- och artexpert Jessica Ångström tipsar därför om roliga och lärorika aktiviteter inför sommarlovet.
Se årets livesändning från Östersjöns pingviner - sillgrisslorna22.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är årets livesändning i gång från sillgrisslornas häckning på Stora Karlsös klippor. Med hjälp av fler än 50 kameror kan alla följa detta fantastiska fenomen och samtidigt rapportera in sina observationer och vara en del av medborgarforskningen. I år kommer forskningen bland annat fokusera på fåglarnas språk.
Nu räknas utrotningshotad bjässe16.5.2025 14:53:10 CEST | Pressmeddelande
Nu startar en omfattande inventering av bergsgorillor för att se om den positiva trenden för arten fortsatt – trots kvarstående hot som kan driva arten till utrotning. Flera team rör sig nu över de lummiga bergen där arten lever, på jakt efter spår såsom sovplatser och spillning.