Riksteatern

Rikskänt kebabbråk blir komedi om klass och segregation med Özz Nûjen i huvudrollen

Dela
Det uppmärksammade kebabbråket på Hornsbergs strand i Stockholm där bostadsrättsägare ville vräka en kebabrestaurang blir nu teater med Özz Nûjen i huvudrollen. I nyskrivna Kebaben på skäret av Alma Kirlic blottar kritik mot vitlökssåsfläckar en berättelse om segregation och klass.
Fotograf Klara G, Riksteatern, Kebaben på Skäret, Özz Nûjen och Parwin Hoseinia
Fotograf Klara G, Riksteatern, Kebaben på Skäret, Özz Nûjen och Parwin Hoseinia

– I föreställningen dras vad som kallas för ”fel folk” till ett fint område för att äta Sveriges godaste kebab. Bostadsrättsföreningen som restaurangägaren hyr lokalen av vill bli av med dem, den officiella orsaken är att de inte uppfyller ”sundhet, ordning och skick”. Men orsaken är en helt annan. Det börjar viskas om otrygghet och värdeminskning och snart är bollen i rullning, berättar regissören Anna Novovic om pjäsen. 

Det var hösten 2019 som konflikten mellan en bostadsrättsförening på Hornsbergs strand i Stockholm och restaurang Midan uppmärksammades i rikstäckande- och sociala medier. När bostadsrättsägarna i media kritiserade kebabfläckar och att personer man kallade för Mohammed och Ali kom till området, var det många som reste från hela Stockholm för att kärleksbomba restaurangen. En av dom som stödåt då var skådespelaren och komikern Özz Nûjen som nu spelar huvudrollen som restaurangägaren i Kebaben på skäret. 
 
– Den här berättelsen säger mycket om vår tid och det samhällsklimat vi har och hade lika gärna kunnat utspela sig på många liknande områden runt om i Sverige. Pjäsen blir till en väldigt rolig berättelse med en sorglig klangbotten men tack vare komedin kan man säga allvarliga saker och svälja beska sanningar med lite socker i botten. Jag hoppas att publiken ska få ha roligt, tänka till och ta med sig det medmänskliga efter att ha skrattat tillsammans, säger Özz Nûjen. 
 
Kebaben på skäret har premiär 2 februari i Årsta, Stockholm.  
Under våren 2023 är Kebaben på skäret på Riksteaterturné och gör 26 föreställningar över hela Sverige, från Gällivare till Kristianstad. Mellan 12 april till och med 6 maj spelar den på Malmö Stadsteater. 

För pressbiljetter till premiären kontakta pressansvariga.
 
Medverkande 
Parwin Hoseinia   
Özz Nûjen   
Arina Katchinskaia  
Caroline Rauf   
Christoffer Rigeblad   

Konstnärligt team 
Manus: Alma Kirlic 
Regi: Anna Novovic 
Dramaturg: Marie Persson Hedenius och Alexander Charlamov 
Scenografi/kostym: Hanna Cecilia Wilén Lindkvist 
Maskdesign: Siv Nyholm 
Ljusdesign: Maria Ros 
Komposition/ljuddesign: Stefan Johansson 
Sufflör: Moa Rundberg 
 
Producent 
Riksteatern i samarbete med Malmö Stadsteater 

För turnéplan besök Riksteaterns webbsida.
För fler pressbilder besök Riksteaterns mediabank.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf Klara G, Riksteatern, Kebaben på Skäret, Özz Nûjen och Parwin Hoseinia
Fotograf Klara G, Riksteatern, Kebaben på Skäret, Özz Nûjen och Parwin Hoseinia
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye