Unionen

Unionen stämmer Klarna på 1 300 000 kr i Arbetsdomstolen

Dela
Unionen stämmer Klarna i Arbetsdomstolen (AD) på 1 300 000 kr för brott mot Medbestämmandelagen (MBL). Stämningsansökan lämnas in till AD idag.
Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt
Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt

– Vi stämmer Klarna på ett ovanligt stort skadestånd. Det beror på att stämningen berör ett stort antal medlemmar och att Unionen är av uppfattningen att det är ett allvarligt brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

Enligt lagen ska arbetsgivaren förhandla med alla berörda arbetstagarorganisationer i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist. Det ska ske redan när arbetsgivaren överväger eller planerar kollektiva uppsägningar.

– När Klarna i våras gjorde omfattande neddragningar av personalen varken förhandlade eller informerade de klubben om uppsägningarna. Då menar vi att de inte uppfyllt sina skyldigheter i lagen om medbestämmande, säger Martin Wästfelt.

Det hör inte till vanligheterna att ett fackförbund stämmer företag för brott mot MBL.

– Det beror på att de allra flesta företag i Sverige har kollektivavtal. Och de som inte har det väljer oftast att tolka reglerna som vi gör. Nu får AD avgöra hur reglernas ska tolkas, säger Martin Wästfelt.

 

Fakta: Vad händer nu?

  • Efter att Unionen lämnat in stämningsansökan till Arbetsdomstolen utfärdar domstolen en stämning mot Klarna. Klarna får två till tre veckor på sig att svara på stämningen.
  • Sedan sker en skriftlig växling mellan parterna och efter det träffas man för ett fysiskt möte. Under denna tid kan parterna enas om en lösning på tvisten. Om det inte sker tas ärendet upp i Arbetsdomstolen. Ärendet beräknas att behandlas strax innan sommaren, men mest troligt är att det sker först under hösten 2023.
  • Dom meddelas ett par veckor efter att ärendet behandlats i AD

Notera att en dom i Arbetsdomstolen (AD) är att likställa med en dom i Högsta domstolen (HD). En dom i HD kan inte överklagas. Det kan inte heller en dom i AD.

Kontakter

Bilder

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt
Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt
Ladda ned bild

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:08:44 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

Unionens nya rapport Arbetsmiljöbarometern 2023: Stressen bland privatanställda tjänstemän minskar alldeles för långsamt27.3.2024 08:32:22 CET | Pressmeddelande

I dagens Sverige är den arbetsrelaterade pressen och stressen för privatanställda tjänstemän en oroande realitet som inte minskar tillräckligt snabbt. Unionen lanserar idag en ny rapport, Arbetsmiljöbarometern 2023, som fokuserar på att belysa utmaningarna och behoven för en riskfri och god arbetsmiljö för privatanställda tjänstemän.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye