Unionen stämmer Klarna på 1 300 000 kr i Arbetsdomstolen
– Vi stämmer Klarna på ett ovanligt stort skadestånd. Det beror på att stämningen berör ett stort antal medlemmar och att Unionen är av uppfattningen att det är ett allvarligt brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Enligt lagen ska arbetsgivaren förhandla med alla berörda arbetstagarorganisationer i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist. Det ska ske redan när arbetsgivaren överväger eller planerar kollektiva uppsägningar.
– När Klarna i våras gjorde omfattande neddragningar av personalen varken förhandlade eller informerade de klubben om uppsägningarna. Då menar vi att de inte uppfyllt sina skyldigheter i lagen om medbestämmande, säger Martin Wästfelt.
Det hör inte till vanligheterna att ett fackförbund stämmer företag för brott mot MBL.
– Det beror på att de allra flesta företag i Sverige har kollektivavtal. Och de som inte har det väljer oftast att tolka reglerna som vi gör. Nu får AD avgöra hur reglernas ska tolkas, säger Martin Wästfelt.
Fakta: Vad händer nu?
- Efter att Unionen lämnat in stämningsansökan till Arbetsdomstolen utfärdar domstolen en stämning mot Klarna. Klarna får två till tre veckor på sig att svara på stämningen.
- Sedan sker en skriftlig växling mellan parterna och efter det träffas man för ett fysiskt möte. Under denna tid kan parterna enas om en lösning på tvisten. Om det inte sker tas ärendet upp i Arbetsdomstolen. Ärendet beräknas att behandlas strax innan sommaren, men mest troligt är att det sker först under hösten 2023.
- Dom meddelas ett par veckor efter att ärendet behandlats i AD
Notera att en dom i Arbetsdomstolen (AD) är att likställa med en dom i Högsta domstolen (HD). En dom i HD kan inte överklagas. Det kan inte heller en dom i AD.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Bilder
Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 29 000 förtroendevalda på drygt 16 000 arbetsplatser.
Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Mabtech tecknar kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna27.11.2024 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Life science företaget Mabtech går med i arbetsgivarorganisationen IKEM och tecknar kollektivavtal med fackförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna.
Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.
Unionen har ny kanslichef15.11.2024 08:16:41 CET | Pressmeddelande
Unionens förbundsstyrelse har erbjudit tillförordnad kanslichef Malin Engström tjänsten som kanslichef för förbundet. Malin Engström har varit tillförordnad sedan den 14 juni och styrelsen är enig om att detta är ett val som stärker Unionen både som organisation och gällande det arbete som ska utföras för medlemmarnas räkning.
Så kan missmatchning på svensk arbetsmarknad lösas13.11.2024 10:45:00 CET | Pressmeddelande
Unionen konjunkturprognos som släpps idag visar tydligt att matchningen fungerar dåligt på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med matchningsproblematiken krävs riktad arbetsmarknads- och utbildningspolitik som stärker arbetslösas möjligheter.
Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång13.11.2024 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Ekonomin kommer att ta fart nästa år när hushållens köpkraft stärks och arbetslösheten vänder nedåt. Svensk industri utvecklas starkare än i flera konkurrerande länder och exporten förväntas fortsätta öka, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum