Linköpings stift

Gemensamt julfirande för att motverka utsatthet

Dela
Julen är en tid med många förväntningar. De kan vara svåra, särskilt för dem som lever i ekonomisk eller social utsatthet - eller båda. Många församlingar i Linköpings stift ordnar därför gemensamt julfirande och samordnar utdelning av julmatskassar och julklappar.

”Vi vill att alla ska ha någon att fira jul med, ingen ska behöva sitta ensam hemma”. Så kan det låta när en församling annonserar sitt gemensamma julfirande. Det kan handla om enklare tillställningar med gröt och smörgås till större samlingar med julmat och julklappar.

”Det finns många anledningar till att man kommer till oss. Kanske bor släkt och vänner långt bort, kanske har de närmast anhöriga avlidit eller kontakten kan ha gått förlorad”, säger diakon Anette Andersson i Finspångs församling som ordnat gemensamt julfirande i många år.

I flera församlingar hjälper volontärer till. Mat och julklappar är ibland skänkta av företag på orten. Ofta är julfirandet ett samarbete med andra samfund, Röda Korset med flera. Exempel på platser med gemensamt julfirande i år är Västervik, Norrköping, Österbymo, Motala, Skäggetorp, Gottfridsberg, Vadstena, Ödeshög, Mjölby, Aneby, Tranås, Boxholm, Skänninge och Åtvidaberg.

”Jag blir inspirerad av att så många församlingar bjuder in till gemensamt julfirande. Diakoni handlar om att stötta människor i utsatthet men också att förebygga utsatthet. Där är kyrkans mötesplatser viktiga, de blir en plats där människor kan bygga vänskap – eller bara vara med i en gemenskap”, säger stiftsdiakon Susanna Löfgren och fortsätter:

”Under jul och andra traditionsrika högtider blir sådana mötesplatser ännu viktigare”.

I Linköpings stifts södra del, i Aspelands pastorat samlas gåvor in som blir julklappar till barn och insamlingar till familjer, till exempel presentkort av olika slag.

”Det samlas också in pengar till ”Julkassen”, en kasse med matvaror och lagad mat i ett samarbete med en restaurang i Hultsfred. Diakonen har fullt upp!”, berättar Madelene Karlsson Askevik, kommunikatör i pastoratet.

Frågor om församlingarnas diakoni i jul?
Kontakta Katarina Sandström Blyme
0705-18 21 29
katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskop i Linköpings stift är fr o m 21 januari 2023 Marika Markovits. Tidigare biskop, Martin Modéus, slutade sitt uppdrag 27 november.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye